Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Έγκριση συμφώνου δημοσιονομικής εποπτείας Από τον έλεγχο της Κομισιόν θα περνούν οι εθνικοί προϋπολογισμοί


Οι νέοι νόμοι είναι βασικό στοιχείο στην οικοδόμηση ισχυρότερης οικονομικής διακυβέρνησης και στην περαιτέρω θωράκιση της ΕΕ απέναντι στις κρίσεις, δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς
Οι νέοι νόμοι είναι βασικό στοιχείο στην οικοδόμηση ισχυρότερης οικονομικής διακυβέρνησης και στην περαιτέρω θωράκιση της ΕΕ απέναντι στις κρίσεις, δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Βρυξέλλες, Βέλγιο
Η Κομισιόν θα ελέγχει τα προσχέδια των προϋπολογισμών των χωρών της ευρωζώνης για να διασφαλίσει ότι τηρούνται οι κανόνες της ΕΕ και θα ζητάει αλλαγές σε περίπτωση που διαπιστώνονται αποκλίσεις, σύμφωνα με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε την Τετάρτη στο ευρωκοινοβούλιο.

Ο νέος νόμος, που αναμένεται να ψηφιστεί τον Μάρτιο, θα αναγκάζει τις κυβερνήσεις να αποστέλλουν τα προσχέδια των προϋπολογισμών τους για το επόμενο έτος προς έγκριση στην Κομισιόν πριν τις 15 Οκτωβρίου.

Παράλληλα το Ευρωκοινοβούλιο απέσπασε παραχωρήσεις προς όφελος της ανάπτυξης, καθώς και προς όφελος των χωρών που βρίσκονται σε Μνημόνιο, ενώ άνοιξε και το δρόμο για Ταμείο Απόσβεσης Χρέους.

Αυξημένες εξουσίες στην Κομισιόν

Ύστερα από μήνες διαβουλεύσεων, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν τις νέες εξουσίες της Κομισιόν, για το πακέτο των δύο νομοθετικών ρυθμίσεων, το λεγόμενο «two pack» προκειμένου να ενισχυθεί η δημοσιονομική πειθαρχία και να αποφευχθεί μια νέα κρίση χρέους, αναφέρει το Reuters.

Ο νέος νόμος συμπληρώνει την υφιστάμενη νομοθεσία, που αυστηροποιήθηκε στα τέλη του 2011 μέσω της υιοθέτησης μέτρων για ταχύτερη επιβολή χρηματοοικονομικών κυρώσεων για όσους παραβίασαν τα όρια ελλείμματος και χρέους.

Ο νόμος δίνει στην Κομισιόν μεγαλύτερο βαθμό ελέγχου στους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών, αφού πριν αυτοί κατατεθούν στα εθνικά κοινοβούλια θα τους αξιολογεί και θα ζητεί τροποποιήσεις εάν κρίνει ότι ο προϋπολογισμός ενός κράτους-μέλους δε σέβεται τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

Οι κυβερνήσεις βέβαια μπορούν να αγνοήσουν τις συστάσεις της Κομισιόν. Σε μια τέτοια περίπτωση όμως κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωπες με τον ευρωπαϊκό νόμο.

«Αυτοί οι νέοι νόμοι είναι βασικό στοιχείο στην οικοδόμηση ισχυρότερης οικονομικής διακυβέρνησης στην ευρωζώνη και την περαιτέρω θωράκιση της ΕΕ απέναντι στις οικονομικές κρίσεις», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Ο νόμος, που αναμένεται να ψηφιστεί τον Μάρτιο από την Ολομέλεια του ΕΚ, θα αναγκάζει τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να αποστέλλουν τα προσχέδια των προϋπολογισμών τους για το επόμενο έτος προς έγκριση στην Κομισιόν πριν τις 15 Οκτωβρίου.

«Αυτό σημαίνει ότι η ευρωζώνη θα μπορεί να ωφεληθεί από ένα πιο ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό πλαίσιο καθορισμού πολιτικής, ήδη για τον δημοσιονομικό κύκλο του 2014», είπε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Ολι Ρεν.

Οι χώρες της ευρωζώνης ήδη συμφωνούν στις γενικές κατευθύνσεις της δημοσιονομικής τους πολιτικής για το επόμενο έτος. Η Κομισιόν καταθέτει προτάσεις που θα πρέπει να εγκριθούν από τις κυβερνήσεις.

Η επιπλέον δυνατότητα να εξετάζονται τα προσχέδια των εθνικών προϋπολογισμών τον Οκτώβριο πριν κατατεθούν προς έγκριση στα κοινοβούλια των κρατών-μελών έχει ως στόχο να εντοπίζονται οι όποιες αποκλίσεις σε σχέση με αυτά που οι ίδιες οι κυβερνήσεις έχουν ήδη συμφωνήσει.

Ο νέος νόμος επιτρέπει στην Κομισιόν να θέσει υπό αυστηρή παρακολούθηση μια χώρα που «κινδυνεύει από χρηματοικονομικές δυσκολίες».

Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα έχει την υποχρέωση να αντιμετωπίζει τα προβλήματα που προκαλούν τις δυσκολίες αυτές και να υπόκειται σε τριμηνιαίες αξιολογήσεις της προόδου της.

Πιο κοντά το Ταμείο Απόσβεσης Χρέους

Το Ευρωκοινοβούλιο πέτυχε να συμπεριληφθεί στη συμφωνία με την Ιρλανδική Προεδρία της ΕΕ η πρόταση της Επιτροπής σχετικά με τη δημιουργία ενός Ταμείου Απόσβεσης Χρέους.

Η πρόταση αυτή ανοίγει το δρόμο για την αμοιβαιοποίηση ενός μέρους τουλάχιστον του χρέους της ευρωζώνης, παρά τις αντιρρήσεις του Βερολίνου.

Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή θα προχωρήσει στη σύσταση ομάδας εμπειρογνωμόνων, η οποία θα αναλύσει τα πλεονεκτήματα, τους κινδύνους και τα σχετικά εμπόδια που θα μπορούσε να συναντήσει η εφαρμογή ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης αυτής αναμένεται να παρουσιαστούν ως το Μάρτιο του 2014.

Με προτεραιότητα την ανάπτυξη

Παραχωρήσεις προς όφελος της ανάπτυξης, καθώς και προς όφελος των χωρών που βρίσκονται σε Μνημόνιο απέσπασε το Ευρωκοινοβούλιο.

Για παράδειγμα, η Επιτροπή οφείλει να εγγυάται ότι οι περικοπές στους εθνικούς προϋπολογισμούς δεν θα θίγουν τις επενδύσεις που έχουν στόχο την ανάπτυξη.

Παράλληλα, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να συγκεκριμενοποιούν τις επενδύσεις που στοχεύουν στην ανάπτυξη.

Επιπλέον, σημαντική για τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα προσαρμογής θεωρείται η ρύθμιση που συμπεριλήφθηκε στη συμφωνία για χαλάρωση του χρονοδιαγράμματος μείωσης του ελλείμματος σε «εξαιρετικές περιστάσεις», κατά την εκτίμηση του Eurogroup.

«Οι χώρες οι οποίες αυτήν την περίοδο κάνουν σημαντικές θυσίες, θα πρέπει να αισθάνονται ότι οι προσπάθειές τους αναγνωρίζονται και ανταμείβονται», υπογράμμισε η ευρωβουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος και εισηγήτρια του νομοθετικού πακέτου Ελίζα Φερέιρα (Πορτογαλία).
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: