Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Τελείωσαν τα ψέματα! ...



«Τα ψέματα τελείωσαν» είπε χθες σε συνεργάτες του ο Γ. Παπανδρέου και τους έδωσε εντολή να ανακοινώσουν δύο κινήσεις: το ραντεβού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη συνεδρίαση του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου σήμερα. Ξεκινώντας από το τελευταίο, διευκρινίζοντας βεβαίως ότι το ... θέμα της επίσκεψης στο Προεδρικό δεν είναι οι πρόωρες εκλογές, ο πρωθυπουργός θα θέσει τα στελέχη του ενώπιον των ευθυνών τους.

«Για να το πω λαϊκά», θα τους πει, «όσοι θέλετε, οι υπόλοιποι σπίτια σας»! Γενικότερα, ο Γ. Παπανδρέου θα θέσει διλήμματα και θα διακηρύξει την προσωπική του αποφασιστικότητα να ολοκληρώσει την αποστολή. Το στίγμα του το έκανε ευδιάκριτο χθες, μιλώντας στη Διεθνή Διαφάνεια και απευθυνόμενος στους κερδοσκόπους: «Μάταιος ο κόπος τους. Για εμάς δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής. Δεν υπάρχει κανένας δισταγμός. Καμία αναστολή».

Ομως δεν είναι μόνος. Οπως έχει πει, η σωτηρία της χώρας δεν είναι υπόθεση ενός πρωθυπουργού, ούτε καν ενός κόμματος. Αυτός είναι ο λόγος που επέλεξε να επισκεφθεί τον Κ. Παπούλια. Ενώπιον του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα θα θέσει τα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις και θα ζητήσει να τοποθετηθούν και τα υπόλοιπα κόμματα. Στο Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονται ανοιχτοί για συνάντηση αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για ξεχωριστά τετ α τετ με τους αρχηγούς αλλά και για ειδική συζήτηση στη Βουλή.

«Για το μέλλον της χώρας όλοι είναι υπεύθυνοι» θα πει, αλλά θα τονίσει πως σε ό,τι τον αφορά δεν σχεδιάζει να επιστρέψει την εντολή που του έδωσαν οι πολίτες το 2009 και την επιβεβαίωσαν το 2010.

Με απλή πλειοψηφία
Με το σκεπτικό αυτό έδωσε εντολή στον κυβερνητικό εκπρόσωπο να πει πως δεν έχει αλλάξει η θέση της κυβέρνησης για έγκριση του οδικού χάρτη με απλή πλειοψηφία.

Από την άλλη πλευρά, υπουργοί όπως ο Α. Λοβέρδος και ο Χ. Καστανίδης, αλλά και οι δανειστές μας ζητούν αυξημένη πλειοψηφία για να σηματοδοτηθεί η συναίνεση. Ο Γ. Παπανδρέου είναι επιφυλακτικός. Δεν θέλει να σταματήσει την προσπάθεια, παρά μόνο αν το νομοσχέδιο καταψηφιστεί.

Βέβαια θα φροντίσει να καταστήσει σαφές το τι διακυβεύεται. Πως αν η Ελλάδα φύγει μακριά από την προστασία της τρόικας, τότε οι πολίτες της θα βρεθούν έρμαια στις ορέξεις των αγορών και των κερδοσκόπων. «Που έχουν συμπεριφορά αγέλης» όπως έχει πει ο ίδιος κατ' επανάληψη. Η χώρα και η οικονομία της θα είναι ξέφραγο αμπέλι σε φήμες για χρεοκοπία και πιέσεις για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. «Αν χάσουμε το μνημόνιο θα πουλήσουμε τα ασημικά» διευκρινίζουν οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου.

Σε μια δραματοποιημένη και ακραία εκδοχή του διλήμματος θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για... «ευρώ ή δραχμή;»! Το ερώτημα μπορεί να μην τεθεί με αυτές τις λέξεις, άλλωστε το σενάριο για το δεύτερο σκέλος έχει καταγγελθεί και απορριφθεί από την Αθήνα, αλλά αυτό θα είναι το νόημα των όσων θα πει σήμερα, στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, ο Γ. Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός θα επισημάνει στα στελέχη του ότι ο ίδιος επέλεξε τη λύση του πολιτισμένου κόσμου, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΔΝΤ, προκειμένου να διατηρήσει την Ελλάδα στο κλαμπ των ανεπτυγμένων κρατών και να μειώσει τις κοινωνικές επιπτώσεις. Θα ξεκαθαρίσει, όμως, ότι η προσπάθεια δεν είναι μονάχα δική του υπόθεση: χρειάζονται υπουργοί στρατευμένοι, υπεύθυνη αντιπολίτευση και πολίτες με την αίσθηση του μέτρου.

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ
«Κλείδωσε» ο ανασχηματισμός - Ψήφος εμπιστοσύνης στη Βουλή

Προ των πυλών είναι πλέον ο ανασχηματισμός, στον βαθμό που δεν θα προκύψουν εκλογές. Οποια κι αν είναι η λύση των ξένων, όμως, το παιχνίδι παίζεται στο εσωτερικό.

Η κυβέρνηση υποφέρει και από καθυστερήσεις και από αντιφάσεις και από αστοχίες. Για τη συντριπτική πλειονότητα των στελεχών είναι δεδομένο ότι αυτός ο κύκλος δεν μπορεί να κλείσει χωρίς πολιτική κίνηση. Αν και ο ανασχηματισμός δεν μπορεί να αποκλειστεί ανά πάσα στιγμή, οι περισσότεροι τον τοποθετούν αμέσως μετά την έγκριση του οδικού χάρτη από το υπουργικό συμβούλιο.

Οι απερχόμενοι υπουργοί θα τον έχουν ψηφίσει και οι νέοι θα ξέρουν ποιο πρόγραμμα καλούνται να υπηρετήσουν. Οπότε, δικαιολογίες δεν θα υπάρχουν για κανέναν. Και, στη συνέχεια, στη Βουλή θα τελειώσουν τα ψέματα και για τους βουλευτές, οι οποίοι θα πρέπει να απαντήσουν με την ψήφο τους, και όχι με δηλώσεις ήξεις-αφήξεις στα ραδιόφωνα, στα διλήμματα που θα θέσει ο Γ. Παπανδρέου. Αλλιώς, ο μόνος δρόμος που θα μένει θα είναι οι εκλογές. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται αρνητικοί.

«Η πολιτική σταθερότητα είναι όρος για να προχωρήσει η χώρα μπροστά. Θεωρώ ότι οι εκλογές αυτή τη στιγμή θα είναι έγκλημα σε βάρος της χώρας και του λαού της», δήλωσε στον «Real» ο Μ. Παπαϊωάννου.

«Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή η Ελλάδα να προχωρήσει χωρίς συναινέσεις. Δεν μπορούμε να παλεύουμε μόνοι μας», επισήμανε από την πλευρά του ο Λ. Γρηγοράκος.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτέθηκε με σφοδρότητα στον ΣΥΡΙΖΑ: «Για άλλη μία φορά, ο κ. Τσίπρας και δυστυχώς το κόμμα που εκπροσωπεί με τις συνιστώσες του, δείχνουν ότι δεν έχουν αντιληφθεί πού βρίσκονται. Δείχνουν ότι έχουν μια τελείως παιδαριώδη αντίληψη για την πολιτική ζωή του τόπου».
ETHNOS


Δεν υπάρχουν σχόλια: