Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Βαβέλ με το νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας










Βαβέλ με το νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας
Σενάρια, διαρροές και τοποθετήσεις από πολιτικούς, κεντρικούς τραπεζίτες αλλά και ολόκληρο το διεθνή Τύπο θέτουν το ελληνικό πρόβλημα του χρέους στη δίνη των σεναρίων της αναδιάρθρωσης και της χορήγησης νέου πακέτου οικονομικής βοήθειας, δημιουργώντας έτσι μία ανεπανάληπτη βαβέλ. Σε αναταραχή η κυβέρνηση διαψεύδει κάθε φήμη, ενώ στην Αθήνα βρίσκεται από το πρωί με σειρά εξονυχιστικών ελέγχων ψηλά στην ατζέντα του το ανώτερο κλιμάκιο της τρόικα.

Με τίτλο "Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για την Ελλάδα" οι Financial Times τονίζουν πως η ανανέωση του πακέτου διάσωσης των 110 δισ. ευρώ που προτάθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στην Ελλάδα, ένα χρόνο μετά την απόδοσή του πρώτου πακέτου διάσωσης, καταδεικνύει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα στο να εφαρμόσει το πρόγραμμα που έθεσε η τρόικα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Αθήνα θα χρειασθεί περίπου 30 δισ. ευρώ επιπλέον το 2012 για να χρηματοδοτήσει το χρέος της και επιπλέον 30-35 δισ. ευρώ το 2013, αν εξακολουθήσει να μην έχει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.

Το Dow Jones Newswires σήμερα με δημοσίευμα του ανέφερε ότι μέχρι τον Ιούνιο «κλειδώνει» η συμφωνία για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα ύψους σχεδόν 60 δισ. ευρώ από ΕΕ και ΔΝΤ, επικαλούμενο δηλώσεις ανώτατου αξιωματούχου της κυβέρνησης. Το υπουργείο Οικονομικών ωστόσο διέψευσε κατηγορηματικά το δημοσίευμα ξεκαθαρίζοντας ότι "η Ελλάδα δεν συζητά για κανένα νέο πακέτο βοήθειας".

Στην ίδια γραμμή και η βελγική εφημερίδα L' Echo, η οποία επισημαίνει στο πρωτοσέλιδό της ότι η Ελλάδα δε θα καταφέρει να αναχρηματοδοτηθεί μόνη της το 2012. Η μόνη λύση ξεκαθαρίζει η εφημερίδα για τους ηγέτες της Ευρωζώνης που θέλουν πάση θυσία να αποφύγουν την αναδιάρθρωση είναι να βάλουν εκ νέου το χέρι βαθιά στην τσέπη. Κι αυτό διότι η Ελλάδα βιώνει μείζον πρόβλημα φερεγγυότητας σε συνδυασμό με μία σοβαρή ύφεση και ένα θεαματικό χρέος.

«Όσο πικρό κι αν ακούγεται: Το αξιέπαινο πρόγραμμα λιτότητας βούλιαξε τους Έλληνες ακόμα περισσότερο στην οικονομική αθλιότητα. Οι όροι που έθεσαν το ΔΝΤ και οι ευρωπαίοι εταίροι αποδείχτηκαν εξαιρετικά απαιτητικοί», επισημαίνει σήμερα με άρθρο του με τίτλο «Η Ελλάδα απειλείται με διπλή καταστροφή» δημοσιέυει σήμερα, Τρίτη το Spiegel online.

Σύμφωνα με το συντάκτη του άρθρου «η ανάγκη νέας χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας είτε από το ΕΤΧΣ είτε από το μόνιμο μηχανισμό στήριξης είναι πλέον επιτακτική κυρίως λόγω των επενδυτών ανά τον κόσμο που διατείνονται ότι η χώρα δε θα μπορέσει να λύσει τα προβλήματά της και η επιστροφή της του χρόνου στις χρηματαγορές φαντάζει όνειρο απατηλό».

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, από την άλλη, επικαλούμενο πηγή του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού περιγράφει το δίλημμα της τρόικας: Εκταμίευση επόμενης δόσης ή όχι. Όπως εξηγεί το ειδησεογραφικό πρακτορείο η τρόικα βλέποντας ότι η Ελλάδα αποτυγχάνει να επιτύχει τους στόχους του επιβεβλημένου εδώ και ένα χρόνο αυστηρού προγράμματος λιτότητας με την ίδια να αναγνωρίζει ως σχεδόν βέβαιο το ενδεχόμενο ότι ίσως δε θα επιστρέψει στις αγορές ούτε τον επόμενο χρόνο δε συζητά με την ελληνική κυβέρνηση για ένα νέο πακέτο διάσωσης.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ εξετάζουν τον ανασχεδιασμό (reprofiling) των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα και την πιθανότητα εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα σε προαιρετική βάση.

Η γερμανική κυβέρνηση πάντως αναμένει τα αποτελέσματα της τρέχουσας αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας από την τρόικα πριν προβεί σε σχόλια για το αν χρειάζονται περαιτέρω μέτρα.

Σήμερα από το Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επέμεινε στην πάγια θέση της να μην παίρνει «βιαστικές αποφάσεις χωρίς την πλήρη γνώση των λεπτομερειών» αναφορικά με το ελληνικό πρόβλημα του χρέους.

Αργά το απόγευμα προέβη σε δηλώσεις και ο Όλι Ρεν. Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Οικονομία δήλωσε ότι είναι ακόμη πάρα πολύ νωρίς για να πούμε τι είδους πρόσθετη ενίσχυση μπορεί να χρειάζεται η Ελλάδα καθώς οι εμπειρογνώμονες της ΕΕ και του ΔΝΤ δεν έχουν ακόμη τελειώσει την αποστολή τους στην Αθήνα για να εκτιμήσουν το εύρος των προβλημάτων. Ωστόσο, σε συνέντευξη Τύπου στο Στρασβούργο, επιβεβαίωσε ότι οι βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις για την παροχή "επιπλέον βοήθειας" στην Αθήνα με ένα σχέδιο βοήθειας να βρίσκεται στο «στάδιο της προετοιμασίας».

Η διεθνής κοινότητα «θα συνεχίσει να βοηθά» την Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει πιέσεις λόγω του χρέους της, δήλωσε την Τρίτη η υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ. Ερωτηθείσα σχετικά με τη συζήτηση περί νέου σχεδίου βοήθειας προς την Ελλάδα, η Γαλλίδα υπουργός απάντησε: «έχουμε βοηθήσει την Ελλάδα επί ένα χρόνο (και) θα συνεχίσουμε».

Αναπόφευκτη εκτιμά ότι είναι η αναδιάρθρωση ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup, Γουίλλιαμ Μπίτερ αφού η επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων δεν θα λύσει το πρόβλημα φερεγγυότητας του Ελληνικού Δημοσίου.


Τα σενάρια αναδιάρθρωσης απορρίπτει κατηγορηματικά ο Αυστριακός τραπεζίτης Νοβότνι ο οποίος τάσσεται υπέρ της χορήγησης νέας βοήθειας προς την Ελλάδα και προσθέτει: "Δεν είναι απαραίτητο να είναι νέες πιστώσεις μπορεί να είναι και θέμα του χρόνου αποπληρωμής. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, θα πρέπει να αποπληρώσει του χρόνου κάπου 25 έως 30 δισ. Ευρώ. Υποτίθετο ότι του χρόνου θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές αλλά υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι αυτό δεν θα μπορέσει να συμβεί και εδώ πρέπει να δούμε πως θα λυθεί αυτό το πρόβλημα".

Καταστροφικές θα ήταν οι συνέπειες μιας αναδιάρθρωσης τονίζει το "γεράκι" της ΕΚΤ Γιούργκεν Σταρκ και τονίζει: "Όταν μιλά κανείς για αναδιάρθρωση θα πρέπει να μιλά και για επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα στην αναχρηματοδότηση μέσω της ΕΚΤ για τις επιπτώσεις στην οικονομική της απόδοση. Και σε τελική ανάλυση μια αναδιάρθρωση δεν φέρνει τη λύση των προβλημάτων που καλείται να ξεπεράσει η Ελλάδα. Είναι δομικά τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα και πρέπει να νοικοκυρέψει τον προϋπολογισμό της".




Πηγή: NEWPOST/MEGA/ANT1NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια: