Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Τα τρία «όχι» του Γιώργου και το «παράθυρο» για ανασχηματισμό

newpost.gr








Τα τρία «όχι» του Γιώργου και το «παράθυρο» για ανασχηματισμό
Με τη βεβαιότητα πως επίκειται ανασχηματισμός αποχώρησαν από το Μέγαρο Μαξίμου και τη συνεδρίαση του άτυπου υπουργικού τα κυβερνητικά στελέχη.

Ο Γ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε σε όλους πως το μεσοπρόθεσμο και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων δεν είναι πλέον διαπραγματεύσιμα. «Σήμερα αποφασίζουμε» ήταν η φράση του, που έκοβε την κουβέντα για συμφωνίες και διαφωνίες.

Στο πλαίσιο αυτό:

- Είπε όχι στο ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή.
- Είπε όχι σε εκλογές.
- Είπε όχι στην αναδιάρθρωση.
- Αλλά, για τον ανασχηματισμό, περιορίστηκε να πει πως δεν είναι στις προθέσεις του. Προσέθεσε, όμως, πως είναι στη διακριτική του ευχέρεια.

Ως πλέον πιθανό χρονικό διάστημα για την εκδήλωση της πρωθυπουργικής πρωτοβουλίας οι υπουργοί θεωρούν το… ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Ευ. Βενιζέλου:

- Πρέπει επειγόντως να ανακτηθεί η ικανότητα πολιτικής διεύθυνσης της χώρας.
- Είχα την ευκαιρία πολλές φορές να πω ότι χωρίς το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης δεν θα καταστεί εφικτή, ούτε η αποτελεσματική εφαρμογή του Μνημονίου με την τεχνική και δημοσιονομική έννοια του όρου.
- Δημοσιονομικού χαρακτήρα μέτρα δεν μπορούν να αποδώσουν χωρίς αντίστοιχα μέτρα ανάσχεσης της ύφεσης και στοχευμένης υποστήριξης της ανάπτυξης, δηλαδή της ανάκαμψης συγκεκριμένων οικονομικών κλάδων κρίσιμων για την ελληνική οικονομία.
- Όλες αυτές οι κινήσεις μαζί και αμέσως, σε συνδυασμό φυσικά με τη ριζική αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της Κυβέρνησης, μπορούν να δημιουργήσουν ένα νέο momentum. Tέτοιες ευκαιρίες δεν θα υπάρξουν πολλές στο μέλλον.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Δ. Ρέππας: «Η πολιτική έχει ηττηθεί, οι αγορές κάνουν ότι θέλουμε και εμείς τρέχουμε πίσω από τις δόσεις. Δε γίνεται οι ίδιοι να είμαστε συνήγοροι και κατήγοροι του μνημονίου. Εκλογές το 2013».

Δεν υπάρχουν σχόλια: