Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Τέταρτη εξέταση Μνημονίου και στα …σκαριά το νέο

Στην Αθήνα οι επικεφαλής της Τρόικας


http://img.protothema.gr/7EA182945D2B7952547EA06AEA79D9D1.jpg
Επανεξέταση και αναθεώρηση του περσινού Μνημονίου, αλλά και διαπραγμάτευση για νέο, μεγαλύτερης έκτασης και διάρκειας Μνημόνιο, μπαίνουν στο επίκεντρο των συζητήσεων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της Τρόικας που καταφθάνουν σήμερα στην Αθήνα, με νέα σύνθεση.

Στη θέση του «σκληρού» Σερβάζ Ντερούζ, ο οποίος αναλαμβάνει να ...επιλύσει πλέον τα ζητήματα της Πορτογαλίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στέλνει τον Γερμανό τεχνοκράτη Ματίας Μορς.

Στη σκιά ενός νέου κύκλου υποβαθμίσεων και ενώ έχει ανάψει για τα καλά η συζήτηση για το ενδεχόμενο λήψης νέου δανείου με νέο Μνημόνιο, οι απεσταλμένοι των δανειστών της χώρας καταφτάνουν στην Αθήνα για να εξετάσουν την πρόοδο στην εφαρμογή των διορθωτικών μέτρων για τον περιορισμό του ελλείμματος του 2011, με βάση το Μνημόνιο που υπέγραψε πέρυσι το Μάιο η χώρα.

Ιδιαίτερη πίεση θα ασκήσει η Τρόικα για την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, ώστε να εκτονωθούν οι πιέσεις των αγορών. Θα ζητήσει περαιτέρω και ταχύτερη ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, πάταξη της φοροδιαφυγής για είσπραξη 11,8 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2013, αλλά εκ νέου και άνοιγμα των "κλειστών" επαγγελμάτων, καθώς έχουν τα προεδρικά διατάγματα για την εφαρμογή των νόμων που έχουν ψηφιστεί και άμεση ολοκλήρωση του σχεδιασμού για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2012-2015.

Στο "μικροσκόπιο" των ελεγκτών θα μπουν τα έσοδα που εμφανίζουν υστέρηση 1,2 δισ. ευρώ που, μαζί με τις υπερβάσεις των δαπανών που φτάνουν τα 250 εκατ. ευρώ, προκαλούν ανησυχία για υπέρβαση του ελλείμματος και του προϋπολογισμού του 2011.

Οι ξένοι ελεγκτές αναμένεται επίσης να ζητήσουν πρόσθετα μέτρα τριών δισεκατομμυρίων ευρώ για να καλυφθεί ο στόχος του ελλείμματος για το 2011, ενώ δεν αποκλείεται να επανέλθουν με νέες απαιτήσεις αν η "μαύρη τρύπα" διαμορφωθεί τελικά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τρόικας στα 5 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: