newpost.gr
Στη δίνη των υποβαθμίσεων τίθεται εκ νέου η ελληνική οικονομία με τη Standard & Poor's να υποβαθμίζει τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας και τη Moody's να θέτει υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση τα κυβερνητικά ομόλογα της Ελλάδας. Την ίδια ώρα ο οίκος αξιολόγησης Fitch με ανακοίνωσή του διέψευσε το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung τονίζοντας ότι «η Fitch εξακολουθεί να αξιολογεί το αξιόχρεο της Ελλάδας στο BB+ με αρνητική προοπτική».Σε υποβάθμιση της αξιολόγησής της για την μακροπρόθεσμη και τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε «Β» και «C», από «ΒΒ-» και «Β» αντίστοιχα, προχώρησε σήμερα η Standard & Poor's. Και οι δύο αξιολογήσεις παραμένουν σε καθεστώς CreditWatch με αρνητικές προοπτικές.
Σε ανακοίνωσή του, την οποία αναδημοσιεύει η Wall Street Journal, ο οίκος σημείωσε ότι μία τέτοια επιμήκυνση θα οδηγούσε τις πιστώτριες χώρες να ζητήσουν «συγκρίσιμη μεταχείριση» για τους ιδιώτες επενδυτές, με αντίστοιχη επέκταση των χρόνων λήξης των ομολόγων και των δανείων τους.
Υπό εξέταση για πιθανή υποβάθμιση θέτει την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας - η οποία αντιστοιχεί στο B1 - ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's.
Αργά το απόγευμα σε ανακοίνωσή του ο οίκος Μoody's αναφέρει ότι μία υποβάθμιση είναι δυνατή κατά πολλές βαθμίδες εφόσον υπάρχει μεγάλος κίνδυνος το χρέος της Ελλάδας να μην είναι βιώσιμο. Στην περίπτωση αυτή, σημειώνεται στην ανακοίνωση, θα αυξανόταν σημαντικά ο κίνδυνος αναδιάρθρωσης του χρέους βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα.
Όπως ανακοίνωσε ο οίκος, η απόφασή του για την αναθεώρηση του αξιόχρεου της Ελλάδας προκλήθηκε από τρεις λόγους: Πρώτον, τις αναθεωρήσεις των δημοσιονομικών μεγεθών, κυρίως τη σημαντική προς τα πάνω αναθεώρηση του ελλείμματος της Γενικής Κυβέρνησης για το 2010. Δεύτερον, την αυξημένη αβεβαιότητα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, στο πλαίσιο δυνητικών καθυστερήσεων στην επίτευξη των στόχων της δημοσιονομικής προσαρμογής. Τρίτον, τις ανησυχίες για την πιθανότητα και τις συνέπειες μίας καθυστερημένης και ασθενέστερης οικονομικής ανάκαμψης.
Νωρίτερα, σύμφωνα δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung ο οίκος αξιολόγησης Fitch θα προχωρούσε εντός των επόμενων ημερών σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε B ή B- από το υφιστάμενο BB+. Ωστόσο με ανακοίνωσή του διέψευσε πως σχεδιάζει να υποβαθμίσει τη χώρα μας αναφέροντας χαρακτηριστικά «η αξιολόγηση για την Ελλάδα παραμένει στο BB+ με αρνητική προοπτική».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου