Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Ο ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ... ΣΕΡΒΙΡΙΣΤΗΚΕ ΜΟΝΟΣ!


Ρεπορτάζ : Αχιλλέας Χεκίμογλου
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)


Η γραμμή για τις περικοπές αποδοχών στο Δημόσιο πέρασε de facto και στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Η επέκταση των μειώσεων σε μισθούς, δώρα και επιδόματα στον ιδιωτικό τομέα ξεκίνησε, μάλιστα, λίγες ώρες πριν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής ανακοινώσει τα νέα μέτρα της κυβέρνησης. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του «Βήματος», δύο ώρες πριν από το τηλεοπτικό διάγγελμα που «πάγωσε» την Ελλάδα, μεγάλες επιχειρήσεις στη χώρα μας, στους κλάδους του εμπορίου και της...
κλωστοϋφαντουργίας που βρίσκονται σε κρίση, κάλεσαν τους εργαζομένους σε αυτές να δεχθούν μειώσεις σε μισθούς, δώρα, αλλά και στις ημέρες εργασίας.
Με επιχειρήματα όπως «δεν βλέπετε τι γίνεται, δεν πάμε καλά» και «δεν βγαίνω», σειρά εταιρειών έριξε το πρώτο τουβλάκι του «ντόμινο» του... 30%, που αναμένεται να οδηγήσει σε πλήρη ανατροπή των από δεκαετίες δεδομένων εργασιακών σχέσεων στη χώρα μας, ακολουθώντας το παράδειγμα του δημοσίου τομέα. Ουσιαστικά, οι κλάδοι που έχουν ήδη πληγεί περισσότερο από όλους από την κρίση, που ξεκίνησε στη χώρα μας το φθινόπωρο του 2008, όπως η κλωστοϋφαντουργία, το χονδρεμπόριο- λιανεμπόριο, η βιομηχανία και οι κατασκευές, οδηγούνται σε de facto επέκταση των μέτρων της κυβέρνησης και στους δικούς τους χώρους εργασίας, ανοίγοντας τον δρόμο και σε άλλες- λιγότερο λαβωμένες από την ύφεση- επιχειρήσεις.
Τα μηνύματα που στέλνονται στην αγορά από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εδώ και αρκετό καιρό έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους - από τους λογιστές ως τους βιομηχάνους- καθώς άπαντες φοβούνται την «εξαφάνιση» του ρευστού από την αγορά και υιοθετούν τις πλέον συντηρητικές τακτικές, ανοίγοντας σκονισμένα βιβλία οφειλών και ζητώντας χρωστούμενα ετών, ακόμη και μικροποσά!
Επίσης, δεν πρέπει να λησμονείται ότι η περικοπή ενός και πλέον μισθού στον δημόσιο τομέα και η διαφαινόμενη βαθμιαία επέκταση των εν λόγω μέτρων και στον ιδιωτικό πραγματοποιούνται παραλλήλως με την κρισιμότερη ίσως διαπραγμάτευση για την κατάρτιση της νέας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μεταξύ της ΓΣΕΕ και του ΣΕΒ, ο οποίος ζήτησε την εφαρμογή παρόμοιων μέτρων και για τις επιχειρήσειςμέλη του.
Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ κ. Χ. Κυριαζής στην προχθεσινή συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου, άφησε ανοιχτό το αίτημα της επέκτασης των σκληρών αποφάσεων για την περικοπή δώρων, επιδομάτων αδείας στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και σε κλάδους που βρίσκονται σε κρίση. Ο ΣΕΒ εκτιμά ότι περίπου 50.000 επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα βρίσκονται «στο κόκκινο» και απειλούνται με κλείσιμο.
Ατομικές συμβάσεις
Αυτή η πρακτική, ποντάροντας στον άμεσο κίνδυνο της ανεργίας που αισθάνονται χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλη την Ελλάδα, κινδυνεύει να οδηγήσει σε de facto εξατομίκευση των αμοιβών και σε πλήρη κατάρρευση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, είτε με τη συγκατάθεση του εργαζομένου είτε υπό την απειλή της απόλυσης. «Πρόκειται περί απόπειρας επέκτασης των κυβερνητικών μέτρων και στον ιδιωτικό τομέα κατά παρέκκλιση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας» σχολιάζει ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ και καθηγητής Οικονομικών και Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο ΣάββαςΡομπόλης. Στον ιδιωτικό τομέα, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο παρουσιάστηκε δριμύτατη ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, με την εφαρμογή μιας σειράς σκληρών μέτρων:
* Ολιγοήμερη απασχόληση, μετατροπή συμβάσεων από μόνιμο σε προσωρινό χαρακτήρα, εκ περιτροπής εργασία, υπεργολαβίες και άλλα. Ενδεικτικό, άλλωστε, παράδειγμα αποτελούν αρκετές βιοτεχνίες της χώρας όπου οι ίδιοι οι υπάλληλοι, προκειμένου να μη χάσουν τη δουλειά τους, συμφώνησαν σε εικονική απόλυση, κράτησαν τη δουλειά τους και πήραν μάλιστα επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ! Δεν είναι τυχαίο ότι ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ υπερβαίνει τις 740.000 και το επίσημο ποσοστό ανεργίας βρίσκεται στο 11%, και ανεβαίνει μήνα με τον μήνα.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: