Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

ΚΡΑΥΓΕΣ ΚΑΙ... ΣΤΗΡΙΞΗ


Ρεπορτάζ : Δημήτρης Τζάθας - Μαρία Νταλιάνη

Με κριτική για τις καθυστερήσεις στη λήψη μέτρων αλλά και γκρίνια για το κατά πόσο τα μέτρα συνάδουν με την ιδεολογική ταυτότητα του ΠΑΣΟΚ υποδέχτηκαν βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος τα μέτρα-σοκ που προανήγγειλε η κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωνε...
ότι ναι μεν «τα μέτρα είναι μόνιμα», όμως άνοιγε κι ένα παράθυρο ελπίδας λέγοντας ότι όταν ξεπεραστεί η κρίση και στο πλαίσιο του ενιαίου μισθολογίου θα μπορέσει να δώσει πίσω ένα μέρος. Όπως τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, «δεν υπάρχουν περιθώρια αλλαγής, δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω. Αναγκαστήκαμε να πάρουμε τα πιο δύσκολα, τα πιο δραστικά μέτρα. Αν δεν τα παίρναμε, το τραπεζικό σύστημα θα κατέρρεε, θα μπαίναμε σε πρωτόγνωρη ύφεση. Δεν υπάρχει άλλη στρατηγική για τη χώρα σήμερα, κι όσοι λένε το αντίθετο είτε εν γνώσει τους λένε πράγματα που δεν ισχύουν, είτε κοροϊδεύουν τους πολίτες».
Στην ίδια συνεδρίαση αλλά και νωρίτερα στο ΚΤΕ Οικονομίας οι ελάχιστοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι πήραν τον λόγο δήλωσαν ότι στηρίζουν τα μέτρα, όμως στις τοποθετήσεις τους αναφέρθηκαν αναλυτικά σε πολλά σημεία που αφορούν τόσο την αποτελεσματικότητά τους όσο και την ανάγκη να συνδυαστούν με άλλες κινήσεις ώστε να αναστραφεί το κλίμα της ανασφάλειας, της απαισιοδοξίας και της αδικίας στην κοινωνία.
Το φορολογικό
Βουλευτές όπως ο Ανδρέας Μακρυπίδης μίλησαν για την αναγκαιότητα να έρθει γρήγορα το φορολογικό νομοσχέδιο «γιατί μέχρι στιγμής έχουμε μονοπωλήσει την πολιτική μας με εισπρακτικά μέτρα», ενώ χτύπησε καμπανάκι για την καθυστέρηση στελέχωσης του εισπρακτικού μηχανισμού, λέγοντας «τον Ιούνιο θα κριθεί το πρόγραμμα στα έσοδα και τότε τι θα τους πείτε; Θα έχω έσοδα τον Οκτώβριο; Πέταξε το πουλάκι»!
«Δυστυχώς τα μέτρα είναι αναγκαία, αν τα είχαμε πάρει και νωρίτερα ίσως ήταν καλύτερα», τόνισε η Βάσω Παπανδρέου, πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, η οποία επισήμανε ότι η κρίση είναι ευκαιρία ώστε «η χώρα να μην αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή αλλά προς μίμηση όπως ήταν πριν». Τόνισε όμως ότι τα μέτρα πρέπει άμεσα να συμπληρωθούν με αναπτυξιακά μέτρα, «γιατί πάμε σε έναν φαύλο κύκλο», και κάλεσε την κυβέρνηση να καθορίσει με σαφήνεια τον προγραμματισμό του έργου της, «αλλιώς θα έχουμε τεράστια ανεργία και ύφεση και θα απειληθεί ο κοινωνικός ιστός της χώρας». Νωρίτερα στο ΚΤΕ Οικονομίας η κ. Παπανδρέου εξέφρασε επιφυλάξεις ως προς την αποτελεσματικότητα των μέτρων, λέγοντας ότι «είναι ακόμα επισφαλής».
Ο Γιώργος Φλωρίδης αναρωτήθηκε «αν το κόμμα θα στηρίξει τα μέτρα», ο Χρ. Μαγκούφης είπε ότι «είναι ενάντια στην ιδεολογική μας ταυτότητα αλλά τα μέτρα είναι αναγκαία για τη σωτηρία της χώρας», ενώ η Αφροδίτη Καραθανάση επανέλαβε ότι τα μέτρα είναι άδικα αλλά δυστυχώς αναγκαία και κάλεσε τους συναδέλφους της να αναλογιστούν πως «τα προνόμια της δικής σας και της δικής μου γενιάς δεν θα περάσουν στα παιδιά μας».
Σε «προβλήματα συνείδησης» αναφέρθηκε και ο Χρήστος Αηδόνης, ενώ ο Δημήτρης Κουτσούκος σημείωσε ότι «όταν βάζεις τέτοια μέτρα στις ΔΕΚΟ γιατί να μη διαπραγματευτεί και ο ΣΕΒ μεθαύριο ανάλογα μέτρα», προειδοποιώντας ότι γίνεται παρέμβαση και στις συλλογικές διαπραγματεύσεις του ιδιωτικού τομέα. Χρωστάμε 300 δισ.
Στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αφού επανέλαβε ότι «φτάσαμε ώς εδώ γιατί χρωστάμε παρά πολλά- 300 δισ.- και κάθε μήνα παράγουμε νέα ελλείμματα», είπε ότι τα πάνω από 54 δισ. που χρειάζεται να δανειστεί η Ελλάδα φέτος πηγαίνουν:
20 δισ. για το έλλειμμα και άλλα 13 δισ. για τόκους, 2 δισ. για εξοπλιστικά και 20 δισ. για πληρωμές χρεολυσίων. «Τα νούμερα τα ξέρει όλος ο κόσμος και μάλιστα με εντυπωσιάζει η προσοχή και η λεπτομέρεια με την οποία μάς παρακολουθούν», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Και στέλνοντας σήμα στις αγορές τόνισε πως «όσοι δανείζουν την Ελλάδα δεν θα χάσουν τα λεφτά τους».
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: