Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

ΜΕ ΚΑΠΕΛΟ 300 ΜΟΝΑΔΕΣ ΒΑΣΗΣ ΔΑΝΕΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ 5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ


Ρεπορτάζ : Σωτήρης Νίκας
(από την Καθημερινή)

Σε μια διπλωματική κίνηση στη «σκακιέρα» που έχει στηθεί μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης, αναφορικά με την ανακοίνωση του σχεδίου διάσωσης της χώρας, προχώρησε χθες η κυβέρνηση εκδίδοντας ένα 10ετές κοινοπρακτικό ομόλογο. Το Δημόσιο δανείστηκε το ποσό που ήθελε να δανειστεί (5 δισ. ευρώ με τις προσφορές να πλησιάζουν τα 16 δισ. ευρώ), παρά το γεγονός ότι πλήρωσε για μία ακόμα φορά πανάκριβα («καπέλο» 3 ποσοστιαίες μονάδες, ή 300 μονάδες βάσης) για να το πετύχει. Ομως, με...
τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση απέδειξε τόσο ότι μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της, όσο και την αναγκαιότητα κοινοποίησης του σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας, για να μειωθεί το κόστος δανεισμού της χώρας, ενόψει και των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο ομόλογό του.
Μέσω των 10ετών ομολόγων, το Δημόσιο άντλησε 5 δισ. ευρώ, πληρώνοντας κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο σε σχέση με ό,τι πληρώνουν κατά μέσο όρο οι χώρες της Ευρωζώνης για να δανειστούν μέσω 10ετών τίτλων. Αξίζει, όμως, να σημειωθεί ότι σε σχέση με την κοινοπρακτική έκδοση των 5ετών τίτλων του Ιανουαρίου, το «καπέλο» χθες ήταν μικρότερο, αφού τότε είχε ανέλθει στο 3,5%.
Η απόδοση των χθεσινών 10ετών ομολόγων έφτασε στο 6,38%, ποσοστό το οποίο είναι το υψηλότερο των τελευταίων τουλάχιστον 5 χρόνων, επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό με τόκους ύψους 319 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, στα επόμενα 10 χρόνια το Δημόσιο θα καταβάλει πάνω από 3,1 δισ. ευρώ.
Για να γίνει αντιληπτό το πόσο ακριβά δανείζεται η Ελλάδα, αρκεί να σημειωθεί ότι αν η Ιρλανδία προχωρούσε χθες στην άντληση 5 δισ. ευρώ μέσω 10ετών ομολόγων, τότε για τα επόμενα δέκα χρόνια θα κατέβαλε τόκους 2,3 δισ. ευρώ. Για τον λόγο αυτό και ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) κ. Πέτρος Χριστοδούλου δήλωσε χθες ότι η Ελλάδα στοχεύει σε πρώτη φάση στο να πέσει η διαφορά απόδοσης (spread) των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των γερμανικών, στα επίπεδα του spread της Ιρλανδίας.
Μιλώντας στην «Κ», ο κ. Χριστοδούλου υποστήριξε ότι με τη χθεσινή έκδοση η Ελλάδα «κατάφερε να ξαναβγεί στην αγορά και να ανακτήσει την αξιοπιστία της». Σημείωσε μάλιστα ότι μετά την επιτυχημένη εξέλιξη της έκδοσης, το spread θα αρχίσει να μειώνεται, ενώ για την περαιτέρω μείωσή του ευελπιστεί σε μία εκδήλωση περαιτέρω υποστήριξης από την Ευρώπη.
Παράλληλα, ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε πως το Δημόσιο θα προχωρήσει σε άλλη μία ή δύο κοινοπρακτικές εκδόσεις και μετά θα επιλέξει τον δρόμο των επανεκδόσεων ομολόγων. Ξεκαθάρισε πάντως ότι η Ελλάδα συνεχίζει να προετοιμάζεται για έκδοση ομολόγου σε ξένο νόμισμα (δολάριο ή γιεν), και το road show σε ΗΠΑ και Ασία θα πραγματοποιηθεί κάποια στιγμή μετά τις 16 Μαρτίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κάτι λιγότερο από το 25% της έκδοσης (περίπου 1,2 δισ. ευρώ) πήραν ελληνικά χαρτοφυλάκια, ενώ το υπόλοιπο πήγε σε ξένα «χέρια». Πάντως, ο κ. Χριστοδούλου ξεκαθάρισε ότι τα 10ετή ομόλογα τα αγόρασαν τελικοί επενδυτές «καλής ποιότητας» (κυρίως ασφαλιστικές εταιρείες 24,5%, αμοιβαία κεφάλαια 40% και τράπεζες 24%) και όχι hedge funds (πήραν περίπου 1% της έκδοσης), που θα μπορούσαν να κερδοσκοπήσουν.
Επίσης, ελληνικό χρέος δεν αγόρασαν χθες μόνο οι γαλλικές και οι γερμανικές τράπεζες, αλλά και οι ελληνικές τράπεζες άντλησαν μικρό μέρος από τα 5 δισ. ευρώ. Συνολικά, στο βιβλίο προσφορών καταγράφηκαν περισσότεροι από 400 επενδυτές, ενώ στη Γερμανία κατέληξε το 14%, στη Μεγάλη Βρετανία επίσης 14%, στην Ασία και τη Σκανδιναβία από 8%, στη Γαλλία 7,5% και στην Ιταλία 4%.
Ο κ. Α. Βέμπερ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), σημείωσε χθες πως η επιτυχημένη έκβαση της έκδοσης έδειξε ότι η πρώτη αντίδραση των αγορών στα νέα μέτρα της Ελλάδας είναι «απόλυτα θετική».
Αναλυτές της αγοράς ανέφεραν χθες ότι το οικονομικό επιτελείο έπραξε «σωστά» που προχώρησε σε δανεισμό μία μέρα μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων και μία μέρα πριν από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Και στηρίζουν την άποψη αυτή στο γεγονός ότι «με την έκδοση τέσταραν την αγορά και έφυγαν κάποιες αβεβαιότητες που υπήρχαν.
Δείχνει ότι η χώρα μπορεί να έχει κάποια σχετική αυτοπεποίθηση πλέον», όμως επισημαίνουν ότι όλα θα εξαρτηθούν «από το εάν οι Ευρωπαίοι θα αφήσουν να εννοηθεί κάποιας μορφής στήριξη τις επόμενες μέρες». Μάλιστα, υπενθύμισαν ότι ένα από τα κριτήρια ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ ήταν να έχει spread κάτω των 200 μονάδων βάσης, σημειώνοντας ότι και τώρα πρέπει να δώσουν δείγματα γραφής ότι η Ευρωζώνη είναι ενιαία.
Οι ίδιοι αναλυτές προσθέτουν ότι «για κάθε ποσό που μπαίνει στο ταμείο, μειώνεται το ποσό που έχεις να δανειστεί, άρα μπορούν να μας στριμώξουν λιγότερο». Από τις αρχές του έτους μέχρι τώρα, το Δημόσιο έχει αντλήσει 18,6 δισ. ευρώ. Για το 2010, η Ελλάδα χρειάζεται να δανειστεί 53 δισ. ευρώ (34,4 δισ. ευρώ επιπλέον), ενώ είναι «κοινό μυστικό» πλέον ότι στο δίμηνο Απριλίου - Μαΐου ο ΟΔΔΗΧ θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει τουλάχιστον 22 δισ. ευρώ.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: