Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Μετωπική στη βουλή για την οικονομία


Σε εξέλιξη στη βουλή η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

«Θα τα καταφέρουμε με τις δικές μας δυνάμεις, δεν είμαστε επαίτες» τόνισε ο πρωθυπουργός Γιωργος Παπανδρέου, χαρακτηρίζοντας αστειότητες τα σενάρια περί εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη. Αναφερόμενος μάλιστα στη μάχη κατά της κερδοσκοπίας ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η ΕΕ πρέπει να έχει «ένα όπλο πάνω στο τραπέζι για να αποτρέψει τους κερδοσκόπους».

Επεσήμανε πως λόγω της δημοσιονομικής της κατάστασης, η Ελλάδα ήταν εύκολο να γίνει το «μαύρο πρόβατο». Ανέφερε μάλιστα ότι κάποιοι πολιτικοί αλλά και κάποια μέσα ενημέρωσης «θέλησαν, παίζοντας με το λαϊκισμό, να γίνει η Ελλάδα ο αποδιοπομπαίος τράγος για τα δεινά των υπολοίπων».

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε πρόσκληση στις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις για συνεργασία, σημειώνοντας ότι μετά τις αποφάσεις που θα ληφθούν αυτη την εβδομάδα στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, ακολουθεί η "δεύτερη και κρισιμότερη φάση, η μάχη για ένα ευνομούμενο κράτος". Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι "δεν αρκούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, αλλά απαιτούνται επιτακτικές ανατροπές" και έδωσε έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη, στην αξιοκρατία, στην παιδεία.

Ο πρωθυπουργός απάντησε και στα "ρατσιστικα" σχόλια ξένων εντύπων, τονίζοντας ότι η συντριπτική πλειονότητα των ελλήνων είναι έντιμοι και σκληρά εργαζόμενοι. "Δεν ειναι η κομπίνα στο DNA μας" σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, που ζήτησε τη συζήτηση, χαρακτήρισε θνησιγενές το μοντέλο ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι το ερώτημα δεν είναι πότε θα βγούμε από την κρίση, αλλά με ποιο κόστος. Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντί να στρίψει το τιμόνι πριν πέσουμε στο παγόβουνο, αυτή πάτησε γκάζι.

"Ουδείς εχέφρων θέλει το ΔΝΤ" τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντωνης Σαμαράς, ,κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι άνοιξε το δρόμο για εξω- ευρωπαϊκή λύση. Υποστήριξε ότι το πρόγραμμα της κυβέρνηση δημιουργεί μεγαλύτερη ύφεση και φέρνει μεγαλύτερα ελλείμματα και σκληρότερα μέτρα. Παραδέχθηκε ότι οι κυβερνήσεις της ΝΔ έχουν τις ευθύνες τους, απέδωσε ωστόσο την εκτίναξη του ελλείμματος στη "δημιουργική λογιστική" της κυβέρνησης, αλλά "δεν υπολόγισε την αντίδραση των αγορών". "Εμεις" πρόσθεσε "βάζουμε πλάτη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα επισημαίνουμε τις παραλείψεις."

"Πως να δανειστείς όταν ο ίδιος έχει πυροβολήσει τα ποδιά σου" είπε ο κ. Σαμαράς και χαρακτήρισε κόκκινη γραμμή για τη ΝΔ την αγοραστική δύναμη χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων.

Η κρίση δεν είναι αποτέλεσμα διαχείρισης, αλλά του καπιταλιστικού συστήματος και των μονοπωλίων, τόνισε η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. "Ούτε ένα ευρώ περικοπή από τους εργαζόμενους,η πραγματική φορολόγηση του κεφαλαίου είναι 12%" σημείωσε .

Η Ελλάδα έχει καρκίνο, να μη λέμε ότι βήχει και έχει βρογχίτιδα, τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης. Επεσήμανε ότι "μας ξελίγωσε το ακριβό ευρώ", εξαπολύοντας επίθεση κατά της Γερμανίας, η οποία "παίρνει το 60% του λιανεμπορίου" μέσω γερμανικών σουπερ μάρκετ.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: