Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

"Ιερή" αντίδραση στη φορολόγηση

Συνεδριάζει εκτάκτως την προσεχή Παρασκευή η Ιεραρχία, προκειμένου να καθορίσει τη στάση της με αντικείμενο τη φορολόγηση των εσόδων της Εκκλησίας. Οι ιεράρχες ζητούν διάλογο- διαβούλευση με την πολιτεία. Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ζήτησε να συνεδριάσει η Ιεραρχία την Παρασκευή, λόγω της σοβαρότητας και του επείγοντος του θέματος.

Ο αρχιεπίσκοπος ενημέρωσε λεπτομερώς τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου σχετικά με τη φορολόγηση, η οποία πρόκειται να επιβληθεί στα Νομικά εκκλησιαστικά πρόσωπα και τα Ιδρύματα της Εκκλησίας της Ελλάδος. Στη συνέχεια, αφού οι αρχιερείς τοποθετήθηκαν επί του θέματος, αποφασίστηκε να συγκληθεί η ιεραρχία στις 10 το πρωί, της προσεχούς Παρασκευής.

Ο αρχιεπίσκοπος βγαίνοντας από τη συνεδρίαση δήλωσε στους δημοσιογράφους, ότι η Εκκλησία δεν έχει αντίρρηση να φορολογηθεί, πάντα προσέφερε, πάντα έδινε και θα εξακολουθήσει να το κάνει. Η πρόταση που θα συζητήσουμε την Παρασκευή, θα είναι να φορολογηθούν τα καθαρά έσοδα της Εκκλησίας. Σε ερώτηση αν θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό ο κ. Ιερώνυμος απάντησε, ότι όλα θα αποφασιστούν στη συνεδρίαση της Ιεραρχίας την Παρασκευή.

Η ρύθμιση προβλέπει φορολόγηση 20% επί των εσόδων, ενώ η Εκκλησία ζητά φορολόγηση επί των καθαρών εσόδων.

Σημειώνεται ότι αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Ιερώνυμος, τόνισε τη Δευτέρα- μετά τη συνάντηση του με τον Γ. Καρατζαφέρη- ότι "η Εκκλησία ποτέ δεν αρνήθηκε να προσφέρει και στην περίπτωση αυτή θα προσφέρουμε αλλά με έναν τρόπο δίκαιο και όχι αυθαίρετο".

Και πρόσθεσε: "Επομένως περιμένουμε το διάλογο που είχαμε αρχίσει και που αυτή τη στιγμή έχει σταματήσει τουλάχιστον από την πλευρά της Πολιτείας. Η Εκκλησία έχει ειδική συνοδική Επιτροπή και περιμένουμε να καταλήξουμε σε συγκεκριμένα αποτελέσματα".

Την Κυριακή ο αρχιεπίσκοπος είχε χρησιμοποιήσει πιο σκληρή γλώσσα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News. Χαρακτήρισε "αντισυνταγματική και ανήθικη" τη φορολόγηση με 20% των όσων εισπράττει η Εκκλησία, και προειδοποιεί με προσφυγή στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια.

"Προτείνω να ισχύσει ο λογιστικός προσδιορισμός, με βάση τα έσοδα και τα έξοδα, και να φορολογηθεί η Εκκλησία με 20%, επί του υπολοίπου, του καθαρού", τόνισε ο κ. Ιερώνυμος.

Απάντηση από την κυβέρνηση

"Είναι απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει φόρο σε εκείνη την εκκλησιαστική περιουσία που αποφέρει έσοδα και εισοδήματα", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Γ. Πεταλωτής είπε ότι "ζούμε σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία. Όλοι μας έχουμε χρέος να συμβάλουμε και νομίζω ότι η Εκκλησία, παρά το ότι έχει κάποιες επιμέρους αντιρρήσεις, δεν αρνείται αυτή τη συμβολή".
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: