Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Συνεχίζουν τις επισχέσεις οι γιατροί στα νοσοκομεία

Υπουργείο Υγείας: Αλλαγές στις προμήθειες αναλώσιμων και φαρμάκων στο ΕΣΥ

Ριζικές αλλαγές στο σύστημα προμηθειών αναλώσιμων ιατρικών υλικών και φαρμάκων προωθεί το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προκειμένου να συγκρατήσει την τεράστια δαπάνη των 6,2 δις ευρώ των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου την Τρίτη η υπουργός Υγείας κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, στο πλαίσιο αυτό ιδρύεται Παρατηρητήριο Τιμών για τα αναλώσιμα υλικά μέσω του οποίου θα γίνεται σύγκριση τιμών με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, προωθείται νομοθετική διάταξη για τη λειτουργία φαρμακείου σε ιδιωτικές κλινικές άνω των 60 κλινών (και όχι άνω των 150 κλινών που ισχύει σήμερα) καθώς και για την κατάργηση της προμήθειας φαρμάκων με βάση την εμπορική ονομασία (οι διαγωνισμοί θα γίνονται εφεξής με βάση τη δραστική ουσία των φαρμάκων). Παράλληλα εισάγεται η νοσοκομειακή συσκευασία των φαρμάκων και θεσπίζεται η χρέωση των φαρμάκων ανά ασθενή με βάση την ημερήσια χορηγούμενη δόση.

Ενδεικτικά της χαοτικής κατάστασης που επικρατεί στα οικονομικά του ΕΣΥ είναι τα στοιχεία που έδωσε η αρμόδια υπουργός, σύμφωνα με τα οποία μέσα στους τελευταίους πέντε μήνες, από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2010, οι οικονομικές υποχρεώσεις των δημοσίων νοσοκομείων άγγιξαν τα 880.000.000 ευρώ εκ των οποίων τα 680.000.000 αφορούσαν βεβαιωμένες απαιτήσεις των νοσοκομείων από τα ασφαλιστικά ταμεία. Η υπουργός Υγείας ανακοίνωσε επίσης πως έχει δοθεί εντολή σε όλα τα νοσοκομεία για την άμεση εφαρμογή εισάγεται του διπλογραφικού συστήματος στις προμήθειες καθώς και για την ηλεκτρονική καταγραφή των υλικών που υπάρχουν στις αποθήκες των νοσοκομείων. Παράλληλα, έχει δοθεί δίμηνη προθεσμία στις διοικήσεις όλων των νοσηλευτικών ιδρυμάτων για την καταγραφή των αναγκών τους ώστε να προχωρήσουν κεντρικά οι σχετικές προκηρύξεις υλικών.

Άκαρπη η συνάντηση υπουργού και νοσοκομειακών γιατρών


Την ίδια στιγμή, σε αδιέξοδο κατέληξε η συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της Τρίτης οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αττικής με την υπουργό Υγείας κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Έτσι, οι γιατροί συνεχίζουν τις επισχέσεις εργασίας σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αθήνας και του Πειραιά εμμένοντας στο αίτημά τους για άμεση και ουσιαστική λύση στο οικονομικό ζήτημα των εφημεριών –αφενός ζητούν να τους καταβληθούν οι δεδουλευμένες εφημερίες που τους οφείλονται από τον περασμένο Νοέμβριο σε πολλές περιπτώσεις, αφετέρου να εξαιρεθούν από τις περικοπές οι αποδοχές τους. Μετά το πέρας της συνάντησης ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) κ. Στάθης Τσούκαλος χαρακτήρισε κρίσιμη την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα δημόσια νοσοκομεία, εξαιτίας των περικοπών στα κονδύλια εφημεριών των γιατρών, και κάλεσε την κυβέρνηση να δείξει την πρέπουσα υπευθυνότητα αντιμετωπίζοντας άμεσα το ζήτημα. «Χρειάζεται να διαμορφωθούν πρότυπα εφημέρευσης για τα δημόσια νοσοκομεία και να λειτουργήσει αποτελεσματικά το σύστημα ς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» ανέφερε ενδεικτικά ο κ. Τσούκαλος. Από την πλευρά της η υπουργός αναγνώρισε ότι οι εφημερίες καθορίζουν την ασφαλή λειτουργία των νοσοκομείων, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι δαπάνες για τις εφημερίες εξαιρούνται από την περικοπή του 10% που ισχύει σε όλες τις λειτουργικές δαπάνες του δημοσίου. Η υπουργός Υγείας χαρακτήρισε «πρωταγωνιστές» του ΕΣΥ τους γιατρούς και το προσωπικό, ζήτησε όμως τη διασφάλιση του δικαιώματος πρόσβασης των πολιτών στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας.

Κακοδιαχείριση στον Οργανισμό για την Καταπολέμηση των Ναρκωτικών

Οικονομικές ατασθαλίες εκατομμυρίων ευρώ κατήγγειλε σε συνέντευξη τύπου την Τρίτη η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τονίζοντας ότι η κατάσταση στον Οργανισμό για την Καταπολέμηση των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) είναι δραματική πλέον κοστίζοντας και σε δημόσιο χρήμα αλλά και κυρίως σε ανθρώπινες ζωές. Τα χρέη των Κέντρων Πρόληψης και του ΟΚΑΝΑ άγγιξαν -λόγω κακοδιαχείρισης- τα 30 εκ. ευρώ, ενώ στη λίστα αναμονής για απεξάρτηση του ΟΚΑΝΑ βρίσκονται περίπου 4.000 άτομα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΚΑΝΑ (Φεβρουάριος 2010), που παρουσίασε η υφυπουργός κυρία Φώφη Γεννηματά στις λίστες των Μονάδων Χορήγησης Υποκατάστατων της Θεσσαλονίκης παραμένουν 876 άτομα και της Αθήνας πάνω από 3.500 χρήστες, με μέσο χρόνο αναμονής τα 6,5 χρόνια. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας κατήγγειλε την δαπανηρή φύλαξη των χώρων του ΟΚΑΝΑ, η οποία ανέρχεται συνολικά σε 3,3 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση, αλλά και τη σπατάλη για την καθαριότητα, με διαφορετικές ρυθμίσεις και συμβάσεις με εταιρείες καθαρισμού -παρά το γεγονός ότι υπάρχουν μόνιμοι υπάλληλοι. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η καθαριότητα να ξεπερνά το ποσό των 800.000 ευρώ το χρόνο.

Επίσης, ο ενδελεχής έλεγχος του ΟΚΑΝΑ, σύμφωνα με την υφυπουργό, οδήγησε στην κακοδιαχείριση και σε ό,τι αφορά τα φαρμακευτικά σκευάσματα. Ενδεικτικά, αναφέρθηκε ότι ουδέποτε υιοθετήθηκε πρόταση του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) για εξοικονόμηση πόρων που θα μείωνε κατά 50% το σημερινό κόστος της μεθαδόνης, καθώς και φθηνότερες προτάσεις για άλλα υποκατάστατα που χρησιμοποιεί ο ΟΚΑΝΑ. Σημειωτέον ότι ο Οργανισμός έχει ήδη χρέος προηγούμενων ετών για φαρμακευτικά σκευάσματα απεξάρτησης που ξεπερνά τα 12 εκατομμύρια ευρώ.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: