Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ ΕΚΤΙΜΟΥΝ ΟΤΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ 'ΡΗΞΗ' ΕΚΤ-FED


Η εκστρατεία του κεντρικού τραπεζίτη της ΕΚΤ Ζαν-Κλωντ Τρισέ για να μάθουν και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης τα μαθήματά τους από τη δημοσιονομική κρίση της Ελλάδας, ενδέχεται να προκαλέσει μια πιθανή διάσταση στη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας Fed, και αυτό με τη σειρά του ενδέχεται να οδηγήσει σε σημαντική υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, στα επίπεδα του 2006. Δηλαδή στο επίπεδο ισοτιμίας 1,20 δολ./ευρώ...

Αυτό πιστεύουν ορισμένοι οικονομολόγοι, μεταξύ των οποίων και ο Στέφεν Τζεν, διευθυντής των κερδοσκοπικών κεφαλαίων BlueGold στο Λονδίνο.

Σε μια περίοδο που οι αγορές ασκούν με τον τρόπο τους πιέσεις όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία να πάρουν μέτρα για τη μείωση των δημόσιων ελλειμμάτων τους, η απόσυρση από τις κεντρικές τράπεζες των μέτρων τόνωσης αυξάνει τον κίνδυνο για διψήφια ποσοστά πληθωρισμού, ή ακόμη και αποπληθωρισμό σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Το ενδεχόμενο βραδύτερης ανάπτυξης προτρέπει τους οικονομολόγους, από τη Deutsche Bank AG ως τη HSBC Holdings Plc, να προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα είναι βραδύτερη στις κινήσεις όσον αφορά τη νομισματική της πολιτική, δηλαδή στην αύξηση των επιτοκίων (από το χαμηλό ρεκόρ του 1%).

Αυτό ενδέχεται να είναι στην αντίθετη κατεύθυνση με την πολιτική του κεντρικού τραπεζίτη Μπεν Μπερνάνκι της Fed, στην περίπτωση που αποφασίσει να προβεί σε αυστηρότερη νομισματική πολιτική, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν λίγες ενδείξεις για τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος των ΗΠΑ, που ανέρχεται στο 10% του ΑΕΠ.

Είναί αυτές οι διαφορετικές προσεγγίσεις στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου που κάνουν τους οικονομολόγους να προβλέπουν μια πιθανή υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, όπως συνέβη στα μέσα της προηγούμενης δεκαετία (2006).

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: