Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Τρισέ: "Θα στηρίξουμε τις ελληνικές τράπεζες"

Η όποια στήριξη προς μία χώρα - μέλος της Ευρωζώνης, θα πρέπει να συνοδεύεται με αυστηρούς όρους δημοσιονομικής πειθαρχίας, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ. Πρόσθεσε ότι αν κάποια ελληνική τράπεζα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα, τότε η ΕΚΤ θα σταθεί στο πλευρό της. Ανοιχτό άφησε επίσης το ενδεχόμενο για αγορά από την ΕΚΤ ομόλογα με σχετικά υποβαθμισμένη ικανότητα και μετά το 2011.

Οι χώρες της ευρωζώνης «έχουν κοινή μοίρα», ανέφερε στη συνέχεια ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, κληθείς να σχολιάσει τις προτάσεις που έχουν διατυπωθεί, κυρίως από την πλευρά της Γερμανίας, περί ενδεχόμενης αποβολής στο μέλλον, μίας χώρας από τη ζώνη του ευρώ, παρά τη θέλησή της.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τόνισε ότι θεωρεί παράλογη την υπόθεση να εγκαταλείψει μια χώρα μέλος τη ζώνη του ευρώ, διότι κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο με την ουσία και το ρόλο του ενιαίου νομίσματος. «Το θέμα αυτό δεν είναι της παρούσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζ. Τρισέ.

Ερωτήσεις υπέβαλαν στον Ζ. Τρισέ οι ευρωβουλευτές, Ρόδη Κράτσα (ΝΔ), Νίκη Τζαβέλα (ΛΑΟΣ) και Νίκος Χουντής (ΣΥΝ). Στις απαντήσεις του ο Ζαν Κλοντ Τρισέ ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι αν κάποια ελληνική τράπεζα αντιμετωπίσει στο μέλλον εξαιρετικά σημαντικά προβλήματα, η ΕΚΤ θα σταθεί στο πλευρό της, όπως έκανε και με άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως π.χ. στην Ιρλανδία.

Επίσης, ερωτηθείς αν προτίθεται να επεκτείνει και μετά το 2011 το ισχύον σήμερα καθεστώς που δίδει στην ΕΚΤ τη δυνατότητα να αγοράζει ομόλογα σχετικά υποβαθμισμένης πιστοληπτικής ικανότητας, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, αφού εξέφρασε την απόλυτη βεβαιότητα ότι τα ελληνικά μέτρα θα αποκαταστήσουν απολύτως την πιστοληπτική ικανότητα των ελληνικών τίτλων, άφησε να εννοηθεί ότι σε αντίθετη περίπτωση το ζήτημα θα εξεταστεί.
.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: