Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Πιέσεις για νέα μέτρα από την τρόικα μετά τις «κόκκινες κάρτες» σε υπουργούς

Ενώ εκκρεμεί η πέμπτη δόση

Ο ελεγκτής της ΕΚΤ Κλάους Μαζούχ
Ο ελεγκτής της ΕΚΤ Κλάους Μαζούχ (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα

Πρόσθετα μέτρα περίπου 7 δισ. ευρώ για το 2011, ένα σκληρό και σαφές Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και ανάληψη συγκεκριμένων δεσμεύσεων για τις αποκρατικοποιήσεις ζητά από την κυβέρνηση η τρόικα, προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου ύψους 12 δισ. ευρώ, τον επόμενο μήνα, αλλά και να αρχίσει η συζήτηση για ένα πρόσθετο δάνειο της τρόικας ύψους 60 δισ. ευρώ το οποίο θα καλύψει τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας για το διάστημα 2012-2013.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Τα Νέα, μεταξύ των μέτρων που έχει βαλεί ξανά στο τραπέζι η τρόικα είναι η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, αν όχι με απολύσεις, σίγουρα με κάτι πιο αποτελεσματικό από τις περιορισμένες προσλήψεις και τη μη ανανέωση συμβάσεων.

Πάντως, από το υπουργείο Εσωτερικών έγινε γνωστό ότι δεν ετέθη θέμα απολύσεων υπαλλήλων αορίστου χρόνου στον στενό δημόσιο τομέα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Έθνος, η τρόικα ζήτησε από την υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη να πέσει το κόστος του ασφαλιστικού, της υγείας και της πρόνοιας που σήμερα φτάνει τα 56 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα ζητούν νέο ασφαλιστικό, κόψιμο επικουρικών συντάξεων και βαρέων-ανθυγιεινών, επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις και μείωση του όγκου της υγείας.

Πάνω απ’ όλα η τρόικα αμφισβητεί τα στοιχεία για τα φορολογικά έσοδα και τις αποκρατικοποιήσεις, θεωρώντας τις προβλέψεις «υπερβολικά αισιόδοξες», και ζητεί από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου να ετοιμάσει μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος.

Επίσης, οι εκπρόσωποι της τρόικας εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί και για τις αντοχές του τραπεζικού συστήματος. Για την ώρα αρκέστηκαν να επισημάνουν πως οι καταθέσεις μειώνονται και οι τράπεζες δεν δείχνουν διάθεση για συγχωνεύσεις.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: