Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Νεκροί και τραυματίες «Κόλαση» το Κίεβο, στις φλόγες η κατασκήνωση των διαδηλωτών


Φλέγεται το κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Κίεβο, Ουκρανία
Στις φλόγες τυλίχτηκε η κατασκήνωση των διαδηλωτών στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποίησαν έφοδο κατά των διαδηλωτών. Το κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας μετετράπη σε πεδίο μάχης και ο αριθμός των νεκρών από τις συγκρούσεις διαδηλωτών και δυνάμεων καταστολής διαρκώς αυξάνεται, ενώ η αντικυβερνητική εξέγερση εξαπλώνεται σε άλλες πόλεις.

Οι αστυνομικοί επιτέθηκαν κατά των διαδηλωτών με αντλίες νερού και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και εκείνοι απάντησαν με βόμβες μολότοφ, ενώ στη συνέχεια κινήθηκαν προς την πλατεία τεθωρακισμένα άρματα μεταφοράς προσωπικού.

Στις βίαιες συγκρούσεις έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους κατά τις επίσημες ανακοινώσεις τουλάχιστον 14 άτομα, οκτώ πολίτες και έξι αστυνομικοί, ορισμένοι εκ των οποίων από σφαίρες.

Εκατοντάδες είναι οι τραυματίες. Πολλοί από αυτούς νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση και ένας έχασε το χέρι του προσπαθώντας να μαζέψει μια κροτίδα. Από την πλευρά των αστυνομικών υπάρχουν, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, 135 τραυματίες, οι 35 από τους οποίους σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι νέες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας ξέσπασαν το απόγευμα της Τρίτης, μετά τη λήξη του τελεσιγράφου από την κυβέρνηση προς τους διαδηλωτές να εγκαταλείψουν τους δρόμους του Κιέβου.
17 φωτογραφίες


Υποστηριζόμενοι από τρία τεθωρακισμένα οχήματα εκτόξευσης νερού υπό πίεση, εκατοντάδες αστυνομικοί της διαβόητης μονάδας καταστολής Μπερκούτ, προωθήθηκαν προς την πλατεία, προσπερνώντας τα οδοφράγματα που είχαν στήσει οι διαδηλωτές σε μια προσπάθεια να τους σταματήσουν.

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης για να αναγκάσουν τους διαδηλωτές να υποχωρήσουν. Εκείνοι απάντησαν εκτοξεύοντας βόμβες μολότοφ, βεγγαλικά και κομμάτια από τις σπασμένες πέτρες του πεζοδρομίου. Πολλοί διαδηλωτές τραγουδούσαν τον εθνικό ύμνο.

Πολλές σκηνές από αυτές που είχαν στήσει οι διαδηλωτές εδώ και τρεις μήνες στην πλατεία κάηκαν κατά την έφοδο των δυνάνεων καταστολής. Οι συγκεντρωμένοι έβαλαν επίσης φωτιά σε σωρούς από λάστιχα και ξύλα στην είσοδο της πλατείας για να εμποδίσουν τους αστυνομικούς να τους προσεγγίσουν.

Οι αστυνομικοί νωρίτερα κάλεσαν με τηλεβόες τις γυναίκες και τα παιδιά να φύγουν από την περιοχή, προειδοποιώντας ότι θα ξεκινήσει μια «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» -όπως τη χαρακτήρισαν.
Από πίσω τους, στη δεύτερη γραμμή, υπήρχαν άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας οπλισμένοι με Καλάσνικοφ.
Ωστόσο, περίπου 25.000 διαδηλωτές παρέμειναν στην πλατεία Ανεξαρτησίας μετά τη λήξη του τελεσιγράφου.



Την ίδια ώρα, το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Ουκρανίας μετέδιδε ότι οι αρχές θα περιορίσουν από τα μεσάνυχτα την κυκλοφορία των οχημάτων που κατευθύνονται στο Κίεβο.
«Για να αποτρέψουμε την κλιμάκωση της σύγκρουσης και για να μην έχουμε θύματα, ενημερώνουμε τους πολίτες της Ουκρανίας ότι οι μετακινήσεις προς το Κίεβο θα περιοριστούν από τα μεσάνυχτα» ανέφερε το πρακτορείο.
Από την πλευρά του, ο γενικός εισαγγελέας Βίκτορ Ψόνκα προειδοποίησε ότι θα επιβληθούν «οι πιο σκληρές ποινές» σε όσους πυροδότησαν και καθοδήγησαν τις βιαιότητες και κάλεσε τους ηγέτες της αντιπολίτευσης να αναλάβουν την ευθύνη αυτού που συμβαίνει.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο ζήτησε από τη Δύση να παρέμβει για να σταματήσει η βία, ενώ λίγο αργότερα γνωστοποιήθηκε πως μετέβη στο προεδρικό μέγαρο για επείγουσα συνάντηση με τον Βίκτορ Γιανούκοβιτς.

«Οι αρχές σκόπιμα προκάλεσαν προβοκάτσιες για να διαλύσουν τους διαδηλωτές διά της βίας» ανέφερε στην ανακοίνωσή του στην οποία κατηγορεί τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανούκοβιτς ότι έχει εξαπολύσει «πόλεμο ενάντια στον ίδιο του το λαό» και εξελίσσεται σε «αιματοβαμμένο πρόεδρο».
Ο Κλίτσκο υποστήριξε ότι η επέμβαση της αστυνομίας στην πλατεία Ανεξαρτησίας (Μαϊντάν) συνιστά «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» και κάλεσε τους ηγέτες των δημοκρατικών χωρών να μην παραμένουν απαθείς «ενώ ένας αιματοβαμμένος δικτάτορας δολοφονεί τον λαό του».
Αίσθηση προκαλεί την ίδια στιγμή πληροφορία που μεταδίδει μέσω Twitter ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal Λόρενς Νόρμαν, ο οποίος επικαλούμενος κοινοτικό αξιωματούχο αναφέρει πως σύσσωμοι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τηλεφώνησαν στον Γιανούκοβιτς «αλλά δεν μπορούσαν να τον βρουν».
Εν τω μεταξύ, η αντικυβερνητική εξέγερση εξαπλώνεται. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι διαδηλωτές κατέλαβαν το κτίριο της περιφερειακής διοίκησης της πόλης Λβιβ, καθώς και την έδρα της αστυνομίας στην πόλη της δυτικής Ουκρανίας που θεωρείται προπύργιο των εθνικιστών.
Περίπου 500 άνθρωποι πετροβόλησαν αρχικά το κτίριο όπου στεγάζεται η περιφερειακή διοίκηση και κατόπιν εισέβαλαν σε αυτό χωρίς να συναντήσουν αντίσταση. Λίγο αργότερα περίπου 100 διαδηλωτές κατέλαβαν αιφνιδιαστικά και την έδρα της αστυνομίας.
Αυτοσυγκράτηση ζητά η διεθνής κοινότητα

Ο ΓΓ του ΟΗΕ κάλεσε να υπάρξει αυτοσυγκράτηση και «αυθεντικός διάλογος» στην Ουκρανία, εκφράζοντας την ανησυχία του για την επανάληψη της βίας, δήλωσε ο εκπρόσωπός του.

Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ουκρανίας, Κάθριν Άστον, εξέφρασε τη βαθιά της ανησυχία για την κλιμάκωση της βίας στην Ουκρανία και κάλεσε την ηγεσία της χώρας να αντιμετωπίσει την κρίση.

Στον απόηχο της αιματοχυσίας, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε είπε ότι ο προσωρινός πρωθυπουργός της Ουκρανίας τον διαβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα κάνουν τα πάντα για να αποφύγουν τη χρήση όπλων κατά αντικυβερνητικών διαδηλωτών. Ο Φούλε είπε πως τον συγκλόνισαν οι εικόνες από το Κίεβο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της ουκρανικής ηγεσίας.
«Αυτός που ευθύνεται για αποφάσεις οι οποίες οδηγούν σε αιματοχυσία στο κέντρο του Κιέβου ή σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας θα πρέπει να περιμένει ότι η Ευρώπη θα αναθεωρήσει τις επιφυλάξεις της όσον αφορά την επιβολή προσωπικών κυρώσεων» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.
Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τη βία και κάλεσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας να βάλει τέλος στην κλιμάκωση των βιαιοτήτων στο Κίεβο, προειδοποιώντας ότι η προσφυγή στη βία «δεν θα επιλύσει την κρίση».

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ουκρανία κάλεσε όλους τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στο Κίεβο να παραμείνουν στα ξενοδοχεία τους ή στα σπίτια τους για λόγους ασφαλείας, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

«Ιδιαίτερα ανήσυχος από την επανάληψη των βιαιοτήτων» στο Κίεβο δήλωσε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν που κάλεσε επίσης την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να καθίσουν χωρίς καθυστερήσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας κάλεσε τον αναπληρωτή πρεσβευτή της Ουκρανίας να εκφράσει την ανησυχία του για τις μάχες ανάμεσα στους διαδηλωτές και τους αστυνομικούς. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου ανέφερε σε μήνυμα στο Twitter: «Καταδικάζουμε έντονα τη βία στο Κίεβο και καλούμε τις δύο πλευρές των συγκρούσεων στην Ουκρανία να πραγματοποιήσουν άμεσα διάλογο. Ο συμβιβασμός είναι η μόνη λύση».

Από το Παρίσι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς καταδίκασε τις βίαιες ενέργειες και τη βία που ασκείται αδιακρίτως. «Καλώ όλες τις πλευρές να επιδείξουν τη μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση και να ξαναρχίσουν αμέσως τον διάλογο» πρόσθεσε.







Επιμέλεια: Αγγελική Στελλάκη
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: