Σάββατο 25 Μαΐου 2013

«Πόσα άλλαξαν σε έναν χρόνο» H ανάκαμψη ίσως περιμένει στη γωνία, λέει ο Economist για την Αθήνα


Η κρίση έχει αφήσει μια «φρικτή κληρονομιά», λέει ο Economist, εκτιμά όμως ότι η κατάσταση βελτιώνεται
Η κρίση έχει αφήσει μια «φρικτή κληρονομιά», λέει ο Economist, εκτιμά όμως ότι η κατάσταση βελτιώνεται   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Λονδίνο
«Η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα σε ύφεση, ωστόσο η ανάκαμψη ίσως περιμένει στη γωνία» γράφει την Παρασκευή το βρετανικό περιοδικό The Εconomist, καταγράφοντας «πόσα έχουν αλλάξει σε έναν χρόνο».

Η απειλή του «Grexit» έχει υποχωρήσει και οι επενδυτές σπεύδουν να αγοράσουν κρατικά ομόλογα και τις μετοχές των τραπεζών που ανακεφαλαιοποιούνται, επισημαίνει ο συντάκτης. Και η επίτευξη των στόχων του μνημονίου ξεμπλοκάρει τα κονδύλια του πακέτου διάσωσης από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

«Η Ελλάδα περιμένει να πετύχει ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ. Η οικονομία θα αναπτυχθεί λίγο το 2014 και κατά περισσότερο από 2% το 2015» εκτιμά ο Economist.

To άρθρο αναφέρεται ακόμα στο ρεκόρ των 17 εκατομμυρίων τουριστών που αναμένονται φέτος στη χώρα, καθώς και στην επανέναρξη των εργασιών στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους, τους οποίους χρηματοδοτεί η ΕΕ με 6 δισ. ευρώ. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει 30.000 θέσεις εργασίας.

Έπειτα από αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες, επισημαίνει το δημοσίευμα, οι αποκρατικοποιήσεις δείχνουν να παίρνουν το δρόμο τους, με τη ρωσική Gazprom να εκδηλώνει ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ και την Socar, την κρατική εταιρεία αερίου του Αζερμπαϊτζάν, να φλερτάρει με τη ΔΕΣΦΑ.

Το άρθρο αναφέρεται και στην αυτοπεποίθηση με την οποία ο Αντώνης Σαμαράς περιμένει επενδύσεις από Κίνα. Επισημαίνει επίσης ότι ο πρωθυπουργός «κατάφερε να κρατήσει υπό έλεγχο την περίεργη κυβέρνηση συνεργασίας».

Παρόλα αυτά η Ελλάδα δεν έχει βγει από το τούνελ, αναγνωρίζει ο αρθρογράφος, επισημαίνοντας την απώλεια ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας και τη μείωση του ΑΕΠ κατά 25% σε διάστημα πέντε ετών. «Η κρίση έχει αφήσει μια φρικτή κληρονομιά [...] Η φτώχια έχει γίνει εκτεταμένη, ειδικά στις αστικές περιοχές. Και η συχνότητα των αυτοκτονιών έχει διπλασιαστεί σε τρία χρόνια».

Το άρθρο κλείνει με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος έχει καλύψει τα δύο τρίτα ενός προγράμματος περικοπών ύψους 13,5 δισ. ευρώ. Όπως δήλωσε ο ίδιος ο υπουργός «είναι σαν να τρέχεις σε μαραθώνιο: έχεις καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της απόστασης, αρχίζεις όμως να κουράζεσαι».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: