Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

KATA THΣ ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΜΠΟΥΡΚΑΣ ΤΑΣΣΕΤΑΙ ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ



Απο ΤΑ ΝΕΑ Οnline

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Γαλλίας τάχθηκε κατά της πλήρους απαγόρευσης της μπούρκας, λέγοντας ότι μία τέτοια απόφαση θα μπορούσε να ήταν αντισυνταγματική...


Τόνισε ότι η έκκληση να παραμένει το πρόσωπο ακάλυπτο ίσως να είναι δικαιολογημένη, αλλά ενδέχεται και αυτή να προκαλέσει προβλήματα εφαρμογής.

Σε γνωμάτευση που διαβιβάστηκε την Τρίτη στον Γάλλο πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν, το Συμβούλιο -κυβερνητικό σώμα που παρέχει και νομικές συμβουλές προς την εκτελεστική εξουσία- αναφέρει ότι μία τέτοια απαγόρευση «δεν μπορεί να βρει μία αδιαμφισβήτητη βάση στο νόμο».

Το Συμβούλιο Επικρατείας επισημαίνει ότι μόνο λόγοι δημόσιας ασφάλειας και η καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος μπορούν να λειτουργήσουν ως νομική βάση για την απαγόρευση της μπούρκας, αλλά και αυτό κάτω από ειδικές συνθήκες.

Τονίζει ότι ακόμα και η μερική απαγόρευση της μπούρκας μπορεί να είναι δύσκολο να επιβληθεί, καθώς ίσως και αυτή να μην έχει νομική βάση.

Η γνωμάτευση αυτή περιπλέκει τις προσπάθειες του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί να περάσει ένα νόμο με τον οποίο θα απαγορεύεται η χρήση της μπούρκας στο γαλλικό έδαφος.

«Ο ολόσωμος μανδύας είναι αντίθετος στην αξιοπρέπεια των γυναικών. Η απάντηση είναι να τον απαγορεύσουμε. Η κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση νομοσχέδιο που θα είναι σύμφωνο με τις αρχές της νομοθεσίας μας» είχε δηλώσει ο Ν.Σαρκοζί σε δημοσιογράφους στο Παρίσι.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: