Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΠΙΤΚΟΙΩΝ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ...


Ρεπορτάζ : Δημήτρης Πεφάνης
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Πόλεμο προσφορών με επιτόκια που ξεπερνούν ακόμα και το 4% έχουν αρχίσει το τελευταίο διάστημα οι τράπεζες, προκειμένου να προσελκύσουν καταθέτες αλλά και να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους. Η φυγή κεφαλαίων προς το εξωτερικό, το υψηλό κόστος...
δανεισμού στις διεθνείς αγορές αλλά και ο ανταγωνισμός από τα λαϊκά ομόλογα που εκδίδει το τελευταίο διάστημα το Δημόσιο έχουν αναγκάσει τις τράπεζες, μικρές αλλά και μεγαλύτερες, να ανεβάσουν τον πήχυ των αποδόσεων.
Παράλληλα, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ρίχνουν στην αγορά και νέα προϊόντα που βασίζονται στην κλιμακωτή αύξηση του επιτοκίου κάθε μήνα, δίνοντας υψηλότερες αποδόσεις σε όσους μείνουν πιστοί στην τράπεζα μεγάλο χρονικό διάστημα.
Έτσι, έπειτα από αρκετό καιρό, και παρά το γεγονός ότι το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει μείνει κολλημένο στο 1%, οι μεικτές αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων ξεπερνούν ακόμα και το 4% για χρονικό διάστημα που κυμαίνεται ανάμεσα στους 2 και 6 μήνες.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, ο πόλεμος των αποδόσεων αναμένεται να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, όσο τουλάχιστον τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων παραμένουν υψηλά, γεγονός που σημαίνει ότι δεν αποκλείονται ακόμα και υψηλότερες αποδόσεις. Εξάλλου, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων είχαν ξεπεράσει ακόμα και το 6% σε ετήσια βάση.
Χαμένοι παραμένουν όσοι έχουν τα χρήματά τους σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου, καθώς σε αυτή την κατηγορία οι αποδόσεις παραμένουν συμβολικές, κυμαίνονται δηλαδή ανάμεσα στο 0,25% και το 1%, σαφώς χαμηλότερα δηλαδή από τον επίσημο πληθωρισμό.
Οι προϋποθέσεις
Το βασικό διαβατήριο για την εξασφάλιση υψηλότερων αποδόσεων δεν είναι άλλο από το ύψος τού προς επένδυση κεφαλαίου. Όσο περισσότερα χρήματα διαθέτει ο πελάτης τόσο περισσότερο μπορεί να πιέσει την τράπεζα. Κατά κανόνα, για πραγματικά υψηλές αποδόσεις 3,5% με 4% το ελάχιστο ποσό που απαιτούν οι τράπεζες κυμαίνεται ανάμεσα στα 30.000 και τα 50.000 ενώ σε κάποιες περιπτώσεις απαιτούνται «φρέσκα χρήματα», δηλαδή το προνομιακό επιτόκιο δεν δίνεται σε ανανεώσεις υπαρχουσών καταθέσεων, αλλά μόνο αν ο πελάτης φέρει νέα κεφάλαια.
Υψηλότερα επιτόκια, που ξεπερνούν το 4,5%, προσφέρουν σε εξαιρετικές περιπτώσεις οι τράπεζες σε πελάτες με μεγάλα ταμειακά διαθέσιμα (άνω των 500.000 ευρώ) ή προκειμένου να επαναπατρίσουν κεφάλαια που έφυγαν στο εξωτερικό. «Μόδα» οι κλιμακωτές αποδόσεις
Πέρα από τις κλασικές προθεσμιακές καταθέσεις στις οποίες οι πελάτες της τράπεζας κλείνουν τα χρήματά τους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα με σταθερό επιτόκιο, τελευταία οι τράπεζες έχουν ρίξει μαζικά στην αγορά κλιμακωτές καταθέσεις. Στην περίπτωση αυτή, το επιτόκιο αυξάνεται μήνα με τον μήνα, αρχίζοντας κάτω από το 2% και φτάνοντας ακόμα και το 7%. Όσο δηλαδή ο πελάτης μένει πιστός και δεν μετακινεί τα χρήματά του τόσο περισσότερους τόκους παίρνει για την επένδυσή του. Επιπλέον, οι τράπεζες δίνουν τη δυνατότητα στους καταθέτες να κάνουν ανάληψη κάθε μήνα χωρίς να πληρώνουν ποινή ούτως ώστε να μην αισθάνονται εγκλωβισμένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα προγράμματα των κλιμακωτών καταθέσεων αρχίζουν με ελάχιστη διάρκεια δύο μηνών και φτάνουν έως τους 24 μήνες, ανάλογα με την τράπεζα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται ελάχιστο όριο επένδυσης που φτάνει έως και τις 50.000 ευρώ.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: