Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

"ΝΑΙ" ΣΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ, "ΌΧΙ" ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ...


Ρεπορτάζ : Λ. Σταυρόπουλος - Γρ. Τζιοβάρας (από ΤΟ ΒΗΜΑ)

Διαταξικό «κίνημα» υπέρ της ενίσχυσης των τεκμηρίων διαβίωσης σχηματίστηκε χθες στη Βουλή κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου. Εκπρόσωποι τόσο των εργοδοτικών οργανώσεων όσο και της συνδικαλιστικής ηγεσίας των εργαζομένων ζήτησαν να αυξηθούν τα τεκμήρια για να «μην πιάνονται...
στα δίχτυα της Εφορίας μόνο οι μαρίδες και οι γόπες, αλλά και κανένας καρχαρίας» όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά κατά τη χθεσινή πολύωρη ακρόαση φορέων από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές.
Προς την ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και αρκετοί βουλευτές του ΠαΣοΚ, όπως οι εισηγητές των αρμοδίων ΚΤΕ Οικονομικών κ. Α. Μακρυπίδης και Οικονομίας κ. Χ. Πρωτόπαπας, αλλά και άλλοι που προτίθενται να επαναφέρουν το ζήτημα κατά την κατ΄ άρθρο επεξεργασία του νομοσχεδίου που συνεχίζεται σήμερα. Αλλαγές προανήγγειλε εμμέσως ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης, ο οποίος παρατήρησε μεν ότι «τα τεκμήρια δεν αποτελούν τα μοναδικά μέτρα κατά της φοροδιαφυγής», συμπλήρωσε ωστόσο ότι «είμαστε ανοικτοί σε προτάσεις», κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί σήμερα από τον υπουργό κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. «Τα νέα τεκμήρια είναι άσφαιρα πυρά κατά της φοροδιαφυγής» εκτίμησε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Π. Καλλίρης, ο οποίος παρά ταύτα αναγνώρισε ότι με το συζητούμενο νομοσχέδιο θεσπίζονται «θετικά μέτρα». «Το νομοσχέδιο τιμωρεί όσους δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν, ενώ οι έχοντες που δεν δηλώνουν τα εισοδήματά τους αντιμετωπίζονται με το γάντι» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος. Ο ίδιος υπήρξε επίσης επικριτικός για την αυξημένη φορολόγηση που επιβάλλεται στα μερίσματα από τα διανεμόμενα κέρ δη, κάνοντας λόγο για «μέτρα που πλήττουν την επιχειρηματικότητα και δημιουργούν κίνδυνο φυγής» επιχειρήσεων. «Δεν έχουμε αντίρρηση να πληρώσουμε περισσότερους φόρους, αρκεί να φύγει ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον και να φύγει η επιχειρηματική μνησικακία απέναντι στο κέρδος» συμπλήρωσε.
«Επιχειρείται ο περιορισμός της τυρβώδους φοροδιαφυγής της μαρίδας» υποστήριξε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δ. Ασημακόπουλος, ο οποίος έκανε επίσης λόγο για «ρατσιστική μεταχείριση» των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Εθεσε στο πλαίσιο αυτό με έμφαση την κατάργηση του φόρου πολυτελείας στα προϊόντα της αργυροχρυσοχοΐας- χαρακτήρισε «εγκληματική» την επιβολή-, ενώ θεώρησε «τραγικό λάθος, που θα επιφέρει σοκ στην αγορά», την απαγόρευση των συναλλαγών άνω των 1.500 ευρώ σε μετρητά. Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) κ. Β. Κροκίδης έκανε λόγο για «νομοσχέδιο-γρίφο» και παρομοίασε το φορολογικό σύστημα με το «παντελόνι του Καραγκιόζη που είναι γεμάτο μπαλώματα».
Ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) κ. Στρ. Παραδιάς υποστήριξε ότι τα μέτρα για την ακίνητη περιουσία «συνιστούν, επί της ουσίας, εν μέρει δήμευσή της», ενώ ο πρόεδρος του Τεχνικού Επαγγελματικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ) κ. Ι. Αλαβάνος υπογράμμισε ότι πλήττεται ο κατασκευαστικός χώρος δίχως το Δημόσιο να προσδοκά βάσιμα αύξηση των εσόδων του.
Θετικά υπέρ του νομοσχεδίου μίλησαν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Ι. Παναγόπουλος που υπέβαλε προτάσεις για περαιτέρω ελαφρύνσεις υπέρ των μισθωτών και των συνταξιούχων, όπως και ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΔΟΥ κ. Ι. Γρίβας, ο οποίος λόγω της στάσης του δέχθηκε τα πυρά του «γαλάζιου» εισηγητή κ. Θ. Καράογλου. Ο τελευταίος, που έχει και την ιδιότητα του αρμόδιου τομεάρχη της ΝΔ, εξέπληξε αρκετούς καθώς με τα ερωτήματά του προσπαθούσε να εκμαιεύσει στήριξη στην εξαίρεση των ιδιοκτητών ταξί από τον λογιστικό προσδιορισμό των εισοδημάτων τους που καθιερώνεται με το νομοσχέδιο.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: