Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Νέο “τσεκούρι” από Βρυξέλλες σε μισθούς και συντάξεις

"Στα σκαριά" σκληρή επιτήρηση και στον ιδιωτικό Τομέα

Κύμα μεγάλων μεταρρυθμίσεων και ανατροπών όχι μόνο στον δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα φέρνουν οι εντολές των Βρυξελλών που βάζουν σε «επιτήρηση» τη χώρα μας και για το έλλειμμα Ανταγωνιστικότητας. Στην κυβέρνηση δίνουν πλέον αγώνα δρόμου για να μπορέσουν να επιδείξουν πρόοδο όχι μόνο στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος αλλά και στην εφαρμογή ενός συνολικού προγράμματος «επανίδρυσης» της ελληνικής Οικονομίας.

Στις 15 Μαΐου, στο συμβούλιο eurogroup ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα πρέπει να καταθέσει πίνακα περιγράφοντας αναλυτικά τα βήματα που πραγματοποιεί η Ελλάδα σε ασφαλιστικό εργασιακά, μισθούς, συντάξεις και απελευθέρωση αγορών. Έτσι, ανεξάρτητα από τις κυρώσεις για την παραβίαση των όρων για το υπερβολικό δημόσιο έλλειμμα, για το οποίο η χώρα μας δίνει ήδη «εξετάσεις», η νέα επιτήρηση γίνεται πολύ σκληρότερη, βαθύτερη και ευρύτερα αισθητή.

Επί τάπητος τίθενται επιτακτικά οι μισθοί, το εργασιακό (μερική απασχόληση), το ασφαλιστικό και οι συντάξεις, η μείωση του δημοσίου τομέα, καθώς και το άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων. Στο τραπέζι πέφτουν έτσι η σύνδεση των αμοιβών με την παραγωγικότητα, τον τιμάριθμο ή το μέσο όρο των αυξήσεων μισθών στην ευρωζώνη (κάτι που ήταν στα σχέδια της προηγούμενης κυβέρνησης). Για να περικοπούν οι μισθολογικές αυξήσεις στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και να μειωθεί το κόστος εργασίας, ανοίγει και πάλι συζήτηση για την τριήμερη ή τετραήμερη εβδομάδα εργασίας και άλλες ελαστικές μορφές εργασίας που μειώνουν τον εργατικό μισθό.

«Για το καλό μας»

Το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών θα είναι δεσμευτικό, καθώς άλλα ζητήματα θα παίρνουν τότε το δρόμο για νομοθέτηση στη Βουλή (Ασφαλιστικό) ενώ για άλλα θα ξεκινά ο Κοινωνικός Διάλογος που θα οδηγήσει στο «νέο τοπίο». Στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχουν κλείσει ή να βρίσκονται σε ώριμο στάδιο, τα περισσότερα από τα ζητήματα που θα ανοίξουν μετά το Πάσχα.

Όπως αποκάλυψε το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, το σχέδιο παρουσίασε μία μέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών ο ίδιος ο πρόεδρος της Ευρω-ομάδας Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε ενημέρωση προς τους ευρωβουλευτές για την κατάσταση στην ελληνική και ευρωπαϊκή Οικονομία. Όπως ο ίδιος το περιέγραψε, «μετά από κάθε συνεδρίαση του Eurogroup θα εξετάζουμε την πορεία της Ανταγωνιστικότητας κάθε κράτους-μέλους». Η εξέταση θα αφορά δείκτες Ανταγωνιστικότητας αλλά και τα μέτρα βελτίωσής τους: η πορεία των τιμών και των μισθών σε κάθε χώρα, η παραγωγικότητα, το εργατικό κόστος ανά μονάδα παραγωγής κλπ.

«Πειραματόζωο» η Ελλάδα


Η αρχή θα γίνει από την Ελλάδα. Όπως αποκάλυψε ο κύριος Γιούνκερ «θα ξεκινήσουμε με τις χώρες που θα είναι εθελόντριες και μετά θα περάσουμε από κόσκινο την κατάσταση όλων των άλλων κρατών. Θα το κάνουμε για πρώτη φορά εξετάζοντας την κρίση στην Ελλάδα. Το άρθρο 136 της Συνθήκης επιτρέπει στην Κομισιόν να επιβάλει μεγαλύτερο συντονισμό των οικονομικών πολιτικών».

«Η Ευρωζώνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση υποχρεώνουν τον έλληνα πολίτη σε προσαρμογές ιδιαίτερα επίπονες» αναγνώρισε. «Αλλά είμαι βέβαιος ότι αυτές θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να βρει τη δημοσιονομική της Υγεία, τον δρόμο της Ανάπτυξης και της Ανταγωνιστικότητας -που δεν είναι καθόλου σε «φόρμα», τόνισε.

Όπως τόνισε ο κ.Γιούνκερ «εμείς μέχρι τώρα δεν προσέξαμε την απώλεια ανταγωνιστικότητας. Η κατάσταση της Ελλάδας οφείλεται σε μια συνεχή απώλεια παραγωγικότητας από τη στιγμή που έγινε μέλος της ευρωζώνης. Ως ευρω-ομάδα, θα επεκτείνουμε το πεδίο των αρμοδιοτήτων μας. Δεν θα ασχολούμαστε μόνο με τους κρατικούς προϋπολογισμούς. Η Οικονομική και Νομισματική Ένωση ξεπερνά τις απλές δημοσιονομικές πολιτικές».

Τις ιδέες του αυτές του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για μεγαλύτερο «συντονισμό» στην οικονομική πολιτική προσυπογράφει και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ που, μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο, εκφράστηκε εξίσου θερμά για την ανάγκη «προσαρμογής» των χωρών που αντιμετωπίζουν «εξωτερικές ανισορροπίες» (ελλείμματα ισοζυγίου).

«Δεν έχουμε τους σωστούς δείκτες. Θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν άλλοι, όπως πχ η Απασχόληση. Είναι αναγκαίος ένας πιο ενισχυμένος ρόλος του Eurogroup στην οικονομική εποπτεία των κρατών – μελών, πέραν αυτού κάθε αυτού του Συμφώνου Σταθερότητας και των κανόνων που εφαρμόζονται» τόνισε.

«Λείπει η προσαρμογή σε πολλές χώρες. Πρέπει να ελέγξουν τους δείκτες της Ανταγωνιστικότητός τους. Μόνο έτσι θα μπορέσουν όλες οι χώρες της ευρωζώνης να επωφεληθούν πλήρως από την ΟΝΕ. Χρειάζεται εποπτεία από τους εταίρους, για να μπορέσουμε χωρίς υποχωρήσεις και δίκαια να ελέγξουμε τις Οικονομίες αυτές και να μπουν σε σωστή κατεύθυνση».

Με βάση τα όσα συζητιούνται και κυοφορούνται, γίνεται σαφές ότι και πάλι τα βάρη της διεθνούς οικονομικής αλλά και της χρόνιας εσωτερικής κρίσης (έλλειμμα ισοζυγίου ίσο με το 14,5% του ΑΕΠ, όταν η Γερμανία έχει πλεόνασμα 7%) καλούνται πλέον να σηκώσουν οι μισθωτοί, αδιακρίτως του τομέα στον οποίο εργάζονται.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: