Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Βγαίνουμε να δανειστούμε και σε δολάρια

Σύσκεψη στο ΔΝΤ για Ελλάδα, πιέσεις στα ομόλογα

Στην αποκάλυψη ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να εκδόσει ένα ομόλογο σε δολάρια στα τέλη Απριλίου ή το αργότερο στις αρχές Μαϊου, προχώρησε νωρίτερα σήμερα ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Πέτρος Χριστοδούλου.

Ο κύριος Χριστοδούλου, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, δεν διευκρίνισε το ύψος ή την διάρκεια μιας τέτοιας έκδοσης, οι εκτιμήσεις όμως της αγοράς κάνουν λόγο για τουλάχιστον 3ετή διάρκεια και ύψος της έκδοσης άνω των 5,5 δισ. δολαρίων (4 δις ευρώ περίπου), υπολογίζοντας ότι στο ενδιάμεσο θα έχει εκδοθεί ακόμα ένα ομολογιακό δάνειο σε ευρώ που θα αγγίζει τα 7 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα παρατηρείτο μια νέα άνοδος στα spreads των ελληνικών ομολόγων, μέχρι και τις 347 μονάδες για το 10ετές ομόλογο, σε μια εξέλιξη που «ξένισε» τους αναλυτές και προκάλεσε την παρέμβαση του ίδιου του υπουργού Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Ο υπουργός, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής που εξετάζει το φορολογικό νομοσχέδιο, δήλωσε πως δεν είναι δυνατόν να προκαλεί αναταραχή στις αγορές η – μη διασταυρωμένη έως την ύστατη ώρα – πληφορορία για μια σύσκεψη στην Ουάσινγκτον.

Ο κύριος Παπακωνσταντίνου αναφερόταν στις πληροφορίες για σύγκληση σύσκεψης του ΔΝΤ με αντικείμενο τον καθορισμό των προϋποθέσεων χορήγησης δανείου στην Ελλάδα, εφόσον βεβαίως ζητηθεί κάτι τέτοιο από την ελληνική κυβέρνηση, όπως ο ίδιος ο επικεφαλής του Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν έχει ξεκαθαρίσει στις πρόσφατες δηλώσεις του.
.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: