Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΜΕΤΡΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΚΑΙ ΜΙΣΘΩΤΩΝ


Ρεπορτάζ : Χαρ. Αναγνωστόπουλος - Χρ. Κολώνας
(από το Έθνος)

Οχι άλλα μέτρα σε βάρος μισθωτών και συνταξιούχων, οι οποίοι θα δουν για πρώτη φορά, έπειτα από πολλά χρόνια, να μειώνεται το πραγματικό εισόδημά τους λόγω της αυξημένης φορολογίας και της περιοριστικής εισοδηματικής πολιτικής, λέει το ΙΟΒΕ. Καλεί δε την κυβέρνηση να στραφεί σε άλλες... προσοδοφόρες δραστηριότητες, όπως είναι π.χ. μια περισσότερο επιθετική πολιτική ιδιωτικοποιήσεων και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Τα... δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί στο σύνολό είναι επαρκή για να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του ελλείμματος στο 8,7% του ΑΕΠ το 2010 έναντι 12,9% το 2009, εκτιμά το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών στην τριμηνιαία έκθεσή του (Μάρτιος 2010). Παρότι βλέπει πως η μείωση του ΑΕΠ φέτος θα είναι 2,5%, σημαντικά υψηλότερη σε σχέση με τον στόχο του συμφώνου σταθερότητας.
Το ΙΟΒΕ θεωρεί επίσης πως τα ληφθέντα μέτρα καθιστούν περισσότερο ελκυστικούς τους αντίστοιχους στόχους και για το 2011 και το 2012, ενώ δίνουν μεγαλύτερη άνεση χρόνου για να αποδώσουν τα μέτρα αύξησης των δημοσίων εσόδων και μείωσης των δαπανών του Δημοσίου. Κατά τα λοιπά, στην έκθεση του ΙΟΒΕ επισημαίνεται επίσης ότι:
Αναμένεται να πυροδοτηθεί ο πληθωρισμός φέτος λόγω αυξήσεων στον τομέα των μεταφορών από την ανατίμηση του πετρελαίου διεθνώς και αύξησης τιμών στην αγορά.
Υποχώρηση ευρώ
Την... κατάσταση σώζει κάπως η υποχώρηση της τιμής του ευρώ σε σχέση με το δολάριο.
Το άνοιγμα των αγορών και των επαγγελμάτων, η κατάργηση της διατίμησης και η απελευθέρωση του ωραρίου θα δημιουργήσουν έναν κύκλο εξωστρεφούς οικονομικής ανάπτυξης, ιδιαίτερα αν συνδυασθεί με ιδιωτικοποιήσεις, συμπράξεις δημοσίου - ιδιωτικού τομέα, αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου και την έλευση ξένων κεφαλαίων.
Η ανεργία συνεχίζει να παραμένει στους μόνιμους φόβους των Ελλήνων.
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος βρίσκεται στις 74 μονάδες, χαμηλότερος του μακροχρόνιου μέσου όρου των ετών 2001-2009, αλλά πάντως 8 μονάδες πάνω αντίστοιχα με πέρυσι.
Η υποχώρηση του δείκτη εκπορεύεται κυρίως από τη δυσχερή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί λόγω της εφαρμογής μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής.
Τα φορολογικά μέτρα και η περιοριστική εισοδηματική πολιτική αναμένεται να οδηγήσουν σε μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος για πρώτη φορά έπειτα από αρκετά χρόνια, γεγονός που προεξοφλείται και εντείνει την αρνητική ψυχολογία και την αβεβαιότητα επιχειρήσεων και καταναλωτών κατά τους πρώτους μήνες του έτους.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: