Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΕΞΠΡΕΣ


Ρεπορτάζ: Πάνος Σώκος (απο ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

Σε αγώνες σπριντ βάζει κυβέρνηση και υπουργούς ο πρωθυπουργός προκειμένου να προωθήσουν ταχύτατα και μέχρι τον Ιούνιο τις διαρθρωτικές αλλαγές της ελληνικής οικονομίας...


Η πίεση των σπρεντ, κυρίως όμως η πίεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να προχωρήσει η υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών, οδηγεί τον Γ. Παπανδρέου σε αναθεώρηση του σχετικού χρονοδιαγράμματος. Επί παραδείγματι, ενώ χθες το πρωί ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης δήλωνε ότι η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων θα γίνει τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, ο πρωθυπουργός, το απόγευμα, στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο έδωσε εντολή αμέσως μετά το Πάσχα να ανοίξει το θέμα και να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαΐου.

Ο πρωθυπουργός θέλει να πάει στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου με όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές (Ασφαλιστικό, φορολογικό, κλειστά επαγγέλματα κ.ά.) στον ευρύτερο τομέα της οικονομίας ολοκληρωμένες. Κι αυτό γιατί οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. στις δηλώσεις τους, ενώ χαρακτηρίζουν τα πρόσφατα οικονομικά μέτρα απολύτως ικανοποιητικά, θέτουν επίμονα την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών ως βασική προϋπόθεση εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την κρίση.

Οι προτεραιότητες

Οι υπουργοί χθες στο άτυπο συμβούλιο είδαν τον πρωθυπουργό να τους προβάλει σε οθόνη τις προτεραιότητές τους μέχρι και τον Ιούνιο στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών, που συνδέονται άμεσα και με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, την πιστή και γρήγορη εφαρμογή του οποίου επίσης ζήτησε. Αυτές είναι:

1. Η ψήφιση του φορολογικού που ήδη συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

2. Η προώθηση του Ασφαλιστικού: Ο Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε πριν από τη συνεδρίαση ότι ο ίδιος έχει ορίσει ως καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης προτάσεων για το Ασφαλιστικό τη 15η Απριλίου.

3. Ο αναπτυξιακός νόμος του υπουργείου Οικονομίας σε συνδυασμό με άλλα νομοσχέδια άλλων υπουργείων που θα κινητοποιούν την πραγματική οικονομία.

4. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται π.χ. το νομοσχέδιο για το συνεταιριστικό κίνημα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

5. Η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων για την οποία πιέζει πολύ η Ε.Ε.

6. Το σχέδιο «Καλλικράτης» για τη συνένωση των δήμων και των νομαρχιών. Ο πρωθυπουργός χθες στην εισήγησή του έθεσε τον «Καλλικράτη» στο επίκεντρο, όπως είπε, της αναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησης, των θεσμικών της αλλαγών και της αναβάθμισης των υπηρεσιών προς τον πολίτη.

7. Οι ιδιωτικοποιήσεις και η εξυγίανση του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ).

8. Η αναθεώρηση-αλλαγή του τρόπου σύνταξης και κατάρτισης του προϋπολογισμού.

Αιχμή Πάγκαλου

9. Οι συγχωνεύσεις-καταργήσεις δημόσιων οργανισμών. Το θέμα τους χειρίζεται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος χθες στη συνεδρίαση του άτυπου υπουργικού συμβουλίου άφησε αιχμές -παρόντος του πρωθυπουργού- κατά ορισμένων υπουργών ότι αντιδρούν στις συγχωνεύσεις «γιατί έχουν αναπτύξει ιδιοκτησιακή αντίληψη».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, που χθες συγκάλεσε και την Επιτροπή Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής για το θέμα, μέχρι σήμερα έχει ανακοινώσει ένα «πακέτο» περίπου 50 ανενεργών οργανισμών που καταργήθηκαν. Χθες στο άτυπο υπουργικό είπε ότι το θέμα προχωράει ικανοποιητικά, παρά ορισμένα νομικά κωλύματα που υπάρχουν και τις αντιδράσεις ορισμένων υπουργών, και τόνισε ότι θα κάνει ανακοινώσεις μετά το Πάσχα. Στο συμβούλιο ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι ήδη έχει βάλει εκκαθαριστή στο «Ολυμπιακό Χωριό», που μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν είχε αντικείμενο λειτουργίας. Οι 120 εργαζόμενοι θα μεταταγούν. Κυβερνητικοί παράγοντες μας είπαν χθες ότι εξ αυτών οι 50 είχαν διοριστεί από τη Φάνη Πετραλιά παρ' ό,τι ο οργανισμός δεν είχε λόγο ύπαρξης.

«Πιο εντατικά»

Ο κ. Παπανδρέου, πάντως, στην εισήγησή του είπε ότι χρειάζεται εντατικοποίηση της κυβερνητικής δουλειάς τόσο σε ποιότητα και σε ποσότητα όσο και στην παρακολούθηση εφαρμογής των αποφάσεων. Ζήτησε πιστή τήρηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης και δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα για όλες τις μεγάλες αλλαγές και ανατροπές. «Το 2010 θα κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές ούτως ώστε τα επόμενα χρόνια οι πολίτες να βιώσουν τα αποτελέσματά τους» είπε. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει την κατάθεση 30 νομοσχεδίων στη Βουλή μέχρι το τέλος του 2010.

Τεστ για υπουργούς

Ταυτόχρονα, όμως, μέσα στο δίμηνο και με καταληκτική ημερομηνία τον Ιούνιο, όπως έγραψε και τη Δευτέρα η «Ε», ο πρωθυπουργός θα τεστάρει και θα εξετάζει την απόδοση των υπουργών του και στον τομέα της πιστής εφαρμογής του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Για το πόσο γρήγορα ή αργά προωθείται το ΠΣΑ κατά υπουργείο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος παρέδωσε χθες φάκελο στον πρωθυπουργό. Από την αξιολόγηση όλου αυτού του πακέτου (διαρθρωτικές αλλαγές και ΠΣΑ) κατά υπουργείο θα κριθεί και το μέλλον κάθε υπουργού στην κυβέρνηση, είτε τον Ιούνιο είτε το φθινόπωρο
.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: