Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Στην κόψη του ξυραφιού η ελληνική οικονομία

"Πρωτοφανή κερδοσκοπική επίθεση" εναντίον της ελληνικής οικονομίας, που αποτελεί "βαθύτατο πρόβλημα δημοκρατίας", διαπίστωσε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η σημερινή κατάσταση εντείνεται και από τις χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες του ελληνικού συστήματος.

Μιλώντας από το βήμα του Economist, ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε οξύμωρο το γεγονός ότι την τύχη της Ελλάδας καθορίζουν διεθνείς οίκοι, πολλές φορές, όπως είπε, κερδοσκοπικοί, οι οποίοι φέρουν ευθύνη για τη σημερινή οικονομική κρίση.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης επιχειρεί να «απελευθερώσει τη χώρα από το βραχνά των κερδοσκοπικών επιθέσεων», τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει την «εθνική επιταγή να ανατρέψει τη σημερινή κατάσταση».

Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα έχει μεγάλες δυνατότητες και επεσήμανε ότι το κυβερνητικό σχέδιο θα εφαρμοστεί με ταχύτητα. Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στους παράλληλους στόχους της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% έως το 2012 και των θεσμικών παρεμβάσεων σε τομείς, όπως η λειτουργία του κράτους, η παραγωγή και η ανάπτυξη.

Ανάμεσα σε άλλα, αξίωσε «πράσινες» επενδύσεις, την έκδοση ευρωομολόγου, καθώς και την ίδρυση ενός είδους ταμείου αλληλεγγύης για τις χώρες της ΕΕ που αντιμετωπίζουν διαρθρωτικές αδυναμίες.

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι «για πρώτη φορά η Ελλάδα χρειάζεται να κάνει τόσο πολλά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και εν μέσω ιδιαίτερα δύσκολων συνθηκών». Διαμήνυσε ωστόσο ότι επίσης «για πρώτη φορά η χώρα είναι τόσο αποφασισμένη».

Εύσημα Στίγκλιτζ στον Γ. Παπανδρέου

Με εμφανή στήριξη στις πολιτικές του Γ. Παπανδρέου ξεκίνησε την ομιλία του, στο συνέδριο του Economist, ο επιφανής οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτζ, λέγοντας ότι ο έλληνας πρωθυπουργός ήταν το αστέρι του Νταβός.

Στις 327 μ.β. τo spread του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του γερμανικού

"Δεν ήρθαμε για να κάνουμε μερεμέτια"

"Η κυβέρνηση είναι απολύτως ανυποχώρητη όσον αφορά τις ριζικές αλλαγές που πρέπει να πραγματοποιηθούν προς όφελος των πολιτών", τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο συνέδριο του Economist. "Η Ελλάδα πρέπει να κάνει αυτά που πρέπει, όχι εξαιτίας της ΕΕ ούτε εξαιτίας των διεθνών αγορών, αλλά γιατί θέλουμε να δημιουργήσουμε υγιής δημοσιονομικές βάσεις και μια πιο δίκαιη κοινωνία", ανέφερε ο υπουργός.

Διμερείς συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς

Συναντήσεις θα έχει το απόγευμα ο πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς εν αναμονή της έκθεσης της Κομισιόν για το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Από το βήμα της Βουλής ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε συστράτευση από τις πολιτικές δυνάμεις υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει γίνει ο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης.

"Πάρτε μέτρα ακόμη και επώδυνα, εμείς θα τα στηρίξουμε αν είναι σωστά", σημείωσε ο Αντώνης Σαμαράς.

Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης αναμένεται να πάρει την Τετάρτη το "πράσινο φως" από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά με σκληρούς όρους. Κάθε φορά που θα διαπιστώνουμε αποκλίσεις θα ζητάμε πρόσθετα μέτρα προειδοποίησε ο Χοακίν Αλμούνια.

Μήνυμα στις τράπεζες να ενισχύσουν τη ρευστότητα στην αγορά έστειλε η Λούκα Κατσέλη επισημαίνοντας πως χρησιμοποίησαν το πακέτο των 28 δισ. ευρώ της κρατικής ενίσχυσης για να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Έκθεση σοκ για τα πλαστά στοιχεία του προϋπολογισμού του 2009. Στο πόρισμα της ανεξάρτητης επιτροπής που παραδόθηκε στη Βουλή γίνεται λόγος για διαφαινόμενες πολιτικές παρεμβάσεις και αποκαλύπτεται μαγείρεμα των στοιχείων παραμονές των εκλογών του Οκτωβρίου.

Συναγερμός για την οικονομία - απεργίες εν όψει

Τρία κρίσιμα ραντεβού για την ελληνική οικονομία θα γίνουν αυτό τον μήνα, αρχής γενομένης από την Τετάρτη, όπου θα γίνει η αξιολόγηση της Κομισιόν για το τριετές πρόγραμμα σταθερότητας. Επιπλέον, στις 11 Φεβρουαρίου θα γίνει η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις 16 Φεβρουαρίου το τελικό τσεκ απ από το Eco/Fin.

Πάντως, το καρέ των αλλαγών που σχεδιάζει η κυβέρνηση έχουν ήδη ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, με τους εφοριακούς και τους τελωνειακούς να "κατεβάζουν ρολά" αρχικά στις 4 και 5 Φεβρουαρίου και εν συνεχεία από κοινού με την ΑΔΕΔΥ στις 10 Φεβρουαρίου, απειλώντας με μπλακ άουτ τα έσοδα του δημοσίου σε μία παραπάνω από κρίσιμη περίοδο.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: