Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Συναντήσεις Παπανδρέου με τους πολιτικούς αρχηγούς

Διαδοχικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς σε αναζήτηση συναίνεσης για την οικονομία έχει ο πρωθυπουργός στο μέγαρο Μαξίμου. Ο Γ. Παπανδρέου, μετά την ολοκλήρωση των επαφών, θα προχωρήσει σε δημόσια δήλωση.

Ο Αντ. Σαμαράς, εξερχόμενος του μεγάρου Μαξίμου, τόνισε ότι θα προχωρήσει σε δήλωση για τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό από τη Ρηγίλλης.

Αλ. Παπαρήγα

Η πρώτη χρονικά συνάντηση έγινε με την γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία τόνισε ότι "για άλλη μία φορά επαναλάβαμε στον πρωθυπουργό αυτό που είπαμε και στη Βουλή, ότι δηλαδή δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε κανένα αντιλαϊκό και αντι- αγροτικό μέτρο στο όνομα της κρίσης, της κερδοσκοπίας και της εξυπηρέτησης του κεφαλαίου".

"Δεν μας ξενίζουν οι πιέσεις των κερδοσκόπων, είχαμε επισημάνει και στο παρελθόν ότι όλα αυτά είναι λυκοφιλίες", τόνισε και συμπλήρωσε: "Όλες οι πιέσεις ασκούνται για να παρθούν αντιλαϊκά μέτρα", τα οποία μάλιστα χαρακτήρισε μακροπρόθεσμου χαρακτήρα. Η κ. Παπαρήγα σημείωσε ότι "μας ενδιαφέρει να συνειδητοποιήσει ο λαός ότι έχει δύναμη- να οργανώσει την αντεπίθεση", υπογραμμίζοντας: "Αλίμονο να επικρατήσει ο φόβος".

Η ίδια σημείωσε: "Καμία συμμαχία με τον Θαπατέρο, τον Μπερλουσκόνι και το Σώκρατες θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση". Πρόσθεσε ότι "ετοιμάζονται αντιλαϊκά μέτρα", και πως "η άμυνα δεν προσφέρει τίποτα, χρειάζεται λαϊκή αντεπίθεση". Η γγ του ΚΚΕ εξαπέλυσε πυρά και κατά της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, υποστηρίζοντας ότι λένε "ναι" σε αντιλαϊκά μέτρα.

Γ. Καρατζαφέρης

"Πρέπει να προσπερνάμε τα εμπόδια που βρίσκουμε. Είναι μία περίοδος που επιβάλλεται να δείξουμε σοβαρότητα και σύνεση, τα προβλήματα είναι πολλά, συσσωρευμένα. Η Ευρώπη μας τιμωρεί", τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό, για τον οποίο είπε ότι "δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν εχθρός, αλλά σαν αρωγός. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο τι λέμε και τι κάνουμε".

Ο Γ. Καρατζαφέρης απάντησε στις βολές της γγ του ΚΚΕ, λέγοντας ότι "δεν υπάρχει σοβαρός άνθρωπος στην Ελλάδα που θα περίμενε συναίνεση από την κ. Παπαρήγα". "Εγώ δεν συμμετείχα στο γκρέμισμα, θα συμμετέχω στο χτίσιμο", υπογράμμισε και σημείωσε: "Πρέπει να ακούσουμε με σοβαρότητα και όχι με εμπάθεια αυτά που θα πει ο πρωθυπουργός". Και πρόσθεσε ότι "αν διαπιστώσουμε ότι ο δρόμος που ακολουθεί είναι βλαπτικός θα τον ελέγξουμε, αλλά δεν πρέπει να αβαντάρουμε ακρότητες".

Αλέξης Τσίπρας

"Οι συναντήσεις αυτές θα είχαν πολύ μεγαλύτερο νόημα πριν την κατάθεση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή" δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας για "αποφασισμένες πολιτικές".

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι ο μόνος λόγος των σημερινών συναντήσεων είναι η "δραματοποίηση της ανακοίνωσης ήδη αποφασισμένων σκληρών μέτρων". "Θα έχει τη συναίνεση μόνο της δεξιάς δηλαδή του κ. Σαμαρά και του κ. Καρατζαφέρη" τόνισε ο κ. Τσίπρας για την πρωτοβουλία Παπανδρέου.

Όσον αφορά τις κινητοποιήσεις διαφόρων κλάδων εργαζομένων, ο κ. Τσίπρας είπε θα εκδηλωθούν το επόμενο διάστημα και επί της ουσίας θα πρόκειται να αντίρροπες κινήσεις προς τις εκβιαστικές πολιτικές που δέχονται και διαβεβαίωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρωτοστατήσει στην αντίσταση των εργαζομένων και την αφύπνιση της κοινωνίας

"Πρωτοφανής κερδοσκοπική επίθεση"

"Είναι οξύμωρο το γεγονός ότι, παρά τα δικά μας τραγικά λάθη η τύχη μας ορίζεται από οίκους αξιολόγησης ή κερδοσκοπικούς οίκους, που έχουν μέρος της ευθύνης για τη φούσκα που οδήγησε στην παγκόσμια κρίση", τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο Συνέδριο του Economist. "Αιτία για την επίθεση που δεχόμαστε είναι οι οικονομικές δυσκολίες που προκύπτουν από γνωστές χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες", επισήμανε ο πρωθυπουργός,

Αναφερόμενος στη διεθνή οικονομική κρίση είπε πως "ελάχιστα βήματα έχουν γίνει μέχρι τώρα", καθώς "οι αγορές συνεχίζουν να έχουν το προβάδισμα απέναντι στην πολιτική". Για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και ανάπτυξης, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι είναι ένα «σχέδιο που περιγράφει με λεπτομέρεια τις πολιτικές και τα μέτρα που θα βγάλουν τη χώρα από το αδιέξοδο - δεν μιλάμε για την απλή περικοπή μισθών, αλλά για βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές, για αλλαγή βιώσιμη η αλλαγή και όχι προσωρινή» και επισήμανε ότι η κυβέρνηση κοιτάζει κατάματα το πρόβλημα και προωθεί δύσκολες λύσεις, που μπορεί να φέρουν αντιδράσεις σε καταστάσεις βολεμένες, αλλά είναι αναγκαίες και κατά το δυνατό δίκαιες.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: