Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

"Όχι" σε νέο φόρο για το Ασφαλιστικό

Απέρριψε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου το ενδεχόμενο επιβολής νέου φόρου για το Ασφαλιστικό. «Εάν πάμε τώρα σε επιπρόσθετο φόρο, οι έντιμοι φορολογούμενοι θα επωμισθούν το βάρος αυτών που φοροδιαφεύγουν» είπε ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Χαρακτήρισε το 2009 ως το έτος του απόλυτου εκτροχιασμού και αναφέρθηκε στους τρεις τρόπους για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού:

-Αξιοποίηση της περιουσίας των ταμείων με διαχείριση ή εκποίηση χαρτοφυλακίων
-Συστηματική προσπάθεια ελέγχου με τη βοήθεια μεγάλων εταιρειών ορκωτών ελεγκτών και
-Δημιουργία μηχανισμών είσπραξης.

Από τις 9 Φεβρουαρίου αρχίζει η συζήτηση για τις δομικές αλλαγές του ασφαλιστικού που θα ολοκληρωθεί το Μάρτιο, είπε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων συζητά με τον Ανδρέα Λοβέρδο για τον εξορθολογισμό και την αναδιοργάνωση του συστήματος υγείας. Η συνολική επιχορήγηση των ταμείων το 2009 έφτασε τα 12 δισ. ευρώ από 9μιση το 2008- 288% αυξήθηκαν οι επιχορηγήσεις προς τα ταμεία από το 2001

Ο
Γ. Παπακωσταντίνου, με Α. Λοβέρδο και τον κ. Κουτρουμάνη αναμένεται να ανακοινώσουν:

● Τη διατήρηση του πόρου που καθιέρωσε ο Νόμος Πετραλιά για το ένα εικοστό πέμπτο (4%) των ετήσιων συνολικών εσόδων από τον ΦΠΑ.

●Την άντληση του 2% από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων. Έχει ήδη συζητηθεί το ενδεχόμενο να κατευθυνθεί ποσοστό 2% των συνολικών φορολογικών εσόδων στο ταμείο του Ασφαλιστικού. Αν «κλειδώσει» το ποσοστό στο 2%, στον «κουμπαρά» θα εισρεύσουν περίπου 200-300 εκατ. ευρώ.

● Την άντληση πόρου από τα τυχερά παιχνίδια.

Δεύτερη συνάντηση για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα

Στο μεταξύ, την Τετάρτη επαναλαμβάνονται οι διαπραγματεύσεις της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων (βιομήχανοι, έμποροι, επαγγελματοβιοτέχνες) για τη σύναψη της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), η οποία καθορίζει τις αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς και ημερομίσθια στον ιδιωτικό τομέα και αποτελεί πιλότο για τις κλαδικές συμβάσεις.

Η ΓΣΕΕ διεκδικεί διαπραγματεύσεις σε δύο δόσεις. Ειδικότερα η ΓΣΕΕ προτείνει την άμεση σύναψη Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) ετήσιας διάρκειας, με έναρξη ισχύος την 1-1-2010 και με αύξηση σε ευρώ για τα κατώτερα κλιμάκια της Εθνικής Σύμβασης.

Η Συνομοσπονδία διεκδικεί αύξηση 60 ευρώ, ώστε ο κατώτατος μισθός να διαμορφωθεί στα 800 ευρώ (μεικτά) από 740 ευρώ που είναι σήμερα. Παράλληλα, βέβαια, η Συνομοσπονδία προτείνει και νέα διαπραγμάτευση για τα επόμενα κλιμάκια.

Αναμόρφωση στις λίστες δικαιούχων του ΕΚΑΣ


Εντός των ημερών, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει ότι για τους 20.000 χαμηλοσυνταξιούχους του 2009, που κόπηκαν από την καταβολή του ΕΚΑΣ, τα εισοδηματικά κριτήρια χορήγησής του θα αναπροσαρμοστούν κατά 4%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα διαμορφωθούν ως εξής:

● Το συνολικό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις (κύριες και επικουρικές) μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα στο πόσο των 8.060 ευρώ (από 7.750,42 ευρώ).

● Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα του συνταξιούχου στα 9.403,68 ευρώ (από 9.042,16 ευρώ).

● Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα στα 14.633 ευρώ (από 14.070,72).

Επίσης, θα αναπροσαρμοστούν κατά 4% και τα κλιμάκια χορήγησης του ΕΚΑΣ. Έτσι, όποιος δηλώνει εισόδημα από συντάξεις έως 7.341 ευρώ, θα παίρνει επίδομα 230 ευρώ. Για εισόδημα από 7.342 έως 7.629, το ΕΚΑΣ θα πέφτει στα 172,50 ευρώ και από 7.630 έως 7.821 θα χορηγείται επίδομα 115 ευρώ. Για όσους δηλώνουν εισόδημα από 7.822

έως 8.060 ευρώ, το ΕΚΑΣ θα περιο ρίζεται στα 57,5 ευρώ. Αναδρομική καταβολή
Τονίζεται ότι για τους συνταξιούχους που δεν υπέβαλαν ποτέ αίτηση για χορήγηση του ΕΚΑΣ, εφόσον πληρούν τα οικονομικά κριτήρια εισοδήματος κατ΄ έτος, σύμφωνα με τα αντίστοιχα εκκαθαριστικά σημειώματα της Εφορίας, υπάρχει δυνατότητα αναδρομικής καταβολής του ΕΚΑΣ για μια πενταετία πριν από την ημερομηνία υποβολής αίτησης. Πάντως, λόγω των δημοσιονομικών προβλημάτων, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πρόκειται να δοθεί ούτε και φέτος αύξηση στο ΕΚΑΣ.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: