Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Ομόφωνη απόφαση παραμονής στα μπλόκα

Ομόφωνη απόφαση να παραμείνουν στα μπλόκα πήραν οι αγρότες του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου που συνεδρίασε το απόγευμα της Δευτέρας στη Βέροια. Η προσοχή στρέφεται τώρα στην αυριανή συνάντηση που θα έχουν αγρότες με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή, η οποία ωστόσο διεμήνυσε ξανά ότι "δεν πρόκειται να δοθούν" έκτακτα κονδύλια.

"Δεν υπάρχουν περιθώρια για παρατεταμένα μπλόκα, απεργίες και στάσεις" τόνισε επίσης από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τη διαφθορά. Κατά των μπλόκων τάχθηκε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Α. Σαμαράς.

Συνάντηση με Μπατζελή

Εκπρόσωποι των αγροτών βρίσκονται σε αναμονή της συνάντησης, που έχουν προγραμματίσει για την Τρίτη, με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή, καθώς ανήκουν στα «12» μπλόκα που συντάσσονται με το πλαίσιο αιτημάτων, το οποίο αποφασίστηκε στα Μάλγαρα.

Συλλαλητήριο στο κέντρο της Λάρισας

Συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της Λάρισας πραγματοποίησαν το απόγευμα αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας. Αγροτικά μηχανήματα έκαναν την εμφάνιση τους στο κέντρο της Λάρισας καθώς ακολούθησε πορεία με την συνοδεία των τρακτέρ στο κέντρο της πόλης.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο αγροτοσυνδιακαλιστής Βαγγέλης Μπούτας, ο οποίος δήλωσε ότι οι αγρότες θα παραμείνουν ανυποχώρητοι στον αγώνα τους και στάθηκε ιδιαίτερα στον μεγάλο αριθμό ψηφισμάτων συμπαράστασης που έστειλαν διάφοροι φορείς για να επισημάνει ότι οι αγρότες δεν είναι μόνοι στον αγώνα τους.

Κλειστός θα παραμείνει και κατά τη διάρκεια της νύχτας ο συνοριακός σταθμός του Προμαχώνα από το μπλόκο των Αδέσμευτων Αγροτικών Συλλόγων. Σύμφωνα με το μέλος της συντονιστικής επιτροπής, Στέργιο Λίτο, κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν θα επιτραπεί ούτε η διέλευση των φορτηγών με ευπαθή προϊόντα. Να σημειωθεί ότι ανοιχτή είναι η είσοδος από και προς τη Βουλγαρία μόνο για τα ΙΧ οχήματα και τα λεωφορεία.

Εξάλλου, ανοιχτή παραμένει από αργά το απόγευμα η παλιά γέφυρα του Στρυμόνα στο «Λιοντάρι» της Αμφίπολης, από το μπλόκο των αγροτών. Κλειστή παραμένει η Εγνατία οδός, στον κόμβο Κερδυλλίων. Ανοιχτή θα παραμείνει η εθνική οδός Σερρών - Θεσσαλονίκης.

Αγρότες της Θεσσαλίας, κρατούν κλειστή την εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αθηνών, στη Νίκαια, στις Μικροθήβες, καθώς επίσης και τον παρακαμπτήριο δρόμο Λάρισας - Αγιάς, στον Πλατύκαμπο.

Στη δυτική Μακεδονία η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται χωρίς κανένα πρόβλημα, ενώ τα τρακτέρ παραμένουν σε τρία σημεία έξω από τη Θεσσαλονίκη (Μάλγαρα, Χαλκηδόνα και Πράσινα Φανάρια), χωρίς οι αγρότες να κλείνουν - μέχρι στιγμής - τους δρόμους.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις εκπροσώπων παραγωγικών φορέων με αφορμή τους παρατεταμένους - ξεκίνησαν πριν από τρεις εβδομάδες - αποκλεισμούς τελωνείων και οδικών κόμβων. Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ότι οι εκπρόσωποί του δε θα παραστούν στην τελετή των εγκαινίων της φετινής έκθεσης "Agrotica", σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ζημίες, που - όπως αναφέρουν - έχει υποστεί κλάδος από τα μπλόκα.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: