Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Αναβλήθηκε η συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας

Αναμονή έως τη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων


(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Αναβλήθηκε η συνάντηση που θα είχαν σήμερα, Τρίτη, οι εκπρόσωποι των δανειστών με τον υπουργό Εργασίας για το ζήτημα της μείωσης του κατώτερου μισθού και την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η συνάντηση θα γίνει την Τετάρτη ή την Πέμπτη, αφού θα έχουν συνεδριάσει εκ νέου οι κοινωνικοί φορείς.

Σε κάθε περίπτωση, οι πιέσεις είναι ασφυκτικές και τα χρονοδιαγράμματα πολύ στενά πλέον, καθώς η κυβέρνηση πρέπει να έχει ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα της νέας δανειακής σύμβασης έως το τέλος της εβδομάδας, όπως προέκυψε από τη μίνι Σύνοδο για το ελληνικό ζήτημα στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η τρόικα συνεχίζει να πιέζει ασφυκτικά για μείωση του κατώτερου μισθού στα 600 ευρώ από 751 που είναι σήμερα (20%) και κατακόρυφη μείωση των μισθών στις κλαδικές συμβάσεις στα 750 ευρώ.

Το αίτημα αυτό διατυπώθηκε από την τρόικα στη συνάντησή της με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας τη Δευτέρα.

Το υπουργείο υποστηρίζει βάσει μελέτης που διεξήχθη ότι με τη μείωση των εισφορών κατά 10% θα επιτευχθεί η ίδια μείωση στο κόστος εργασίας και μάλιστα χωρίς βάθεμα τις τρύπας στα έσοδα του κράτους και των Ταμείων.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση φαίνεται διατεθειμένη να προσφέρει ως αντάλλαγμα στην τρόικα τριετές πάγωμα μισθών και ωριμάνσεων, κόψιμο υπερωριών, ανατροπή εργασιακού καθεστώτος σε τράπεζες και ΔΕΚΟ, αλλαγές στο πλαίσιο προσφυγής στη Διαιτησία του ΟΜΕΔ, περαιτέρω ελαστικοποίηση (και κατ' επέκταση απορρύθμιση) της αγοράς εργασίας και σειρά άλλων θυσιών με τις οποίες Συνδικάτα, αλλά και κάποια κόμματα διαφωνούν πλήρως.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: