Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Μέτρα για την κάλυψη της «μαύρης τρύπας» 4,4 δισ. ευρώ ζητά η τρόικα

Αποκλίσεις στο 2% του ΑΕΠ

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Στην περιοχή του 2% του ΑΕΠ αναμένονται, σύμφωνα με αξιωματούχους στο υπουργείου Οικονομικών, οι αποκλίσεις στο δημοσιονομικό έλλειμμα του 2011 και του 2012, με την τρόικα να πιέζει για άμεσα μέτρα κάλυψης της «μαύρης τρύπας». Η απόκλιση, που μεταφράζεται σε 4,4 δισ. ευρώ, είναι στην κορυφή των διαβουλεύσεων με τους δανειστές για το δεύτερο πακέτο.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του ΥΠΟΙΚ που επικαλείται το Reuters, η κυβέρνηση συζητά «με την τρόικα τις αποκλίσεις του 2011 και τις εκτιμώμενες αποκλίσεις του 2012, οι οποίες για το 2011 και για το 2012 δεν ξεπερνούν το 2% του ΑΕΠ». Οι στόχοι που έχουν τεθεί στο Μνημόνιο προβλέπουν έλλειμμα 8,5%-9% για το 2011 και 7% για φέτος.

Οι πιέσεις της τρόικας για εξοικονόμηση περίπου 2 δισ. ευρώ (ποσοστό 1% του ΑΕΠ) φέτος από αμυντικές δαπάνες και δαπάνες υγείας είναι ασφυκτικές, ώστε οι δανειστές να εγκρίνουν το νέο πακέτο διάσωσης ύψους 130 δισ. ευρώ.

Το νέο πακέτο συνδέεται άμεσα με το PSI, συμφωνία που μένει ακόμη να κλείσει. Υψηλόβαθμος τραπεζίτης δήλωσε την Τρίτη στο πρακτορείο πως η συμφωνία για το PSI είναι έτοιμη, αλλά δεν θα κλείσει πριν η Αθήνα δείξει στους δανειστές της, την ΕΕ και το ΔΝΤ, ότι εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της.

«Η συμφωνία για το PSI είναι έτοιμη και δεν θα ανακοινωθεί πριν το τέλος της εβδομάδας, εάν δεν υπάρξουν από την πλευρά της κυβέρνησης συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις, το εργασιακό και το συνταξιοδοτικό» δήλωσε ο τραπεζίτης.

«Καθυστερώντας την ανακοίνωση του PSI, οι Ευρωπαίοι εταίροι πιέζουν την κυβέρνηση και τους πολιτικούς αρχηγούς για να λάβουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις» συμπλήρωσε.

Μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνόδου κορυφής της ΕΕ νωρίς την Τρίτη, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος δήλωσε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει η συμφωνία για το PSI να έχει κλείσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας μαζί με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το δεύτερο δάνειο. Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι τα βασικά αγκάθια στις συζητήσεις με την τρόικα έχουν να κάνουν με τις δαπάνες και τα εργασιακά.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: