Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Τεράστια η οικολογική καταστροφή στη Χίο από τη φωτιά που μαίνεται για τρίτη μέρα

Ανυπολόγιστη ζημιά στα μαστιχοχώρια


Ο δορυφόρος απεικονίζει το μέγεθος της καταστροφής στο νησί 


Χίος
Μαίνεται για τρίτη μέρα η πυρκαγιά στις Καρυές Χίου. Μεγάλο βάρος της προσπάθειας της Πυροσβεστικής πέφτει στη σωτηρία των μοναδικών σε όλο τον κόσμο μαστιχόδενδρων. Παρά τις προσπάθειες οι φωτιές έχουν κάψει σημαντικές εκτάσεις μαστιχοκαλλιεργειών, οι οποίες ενδέχεται να έχουν φτάσει και το 40% του συνόλου του νησιού, κάτι που συνεπάγεται τεράστια οικονομική ζημιά για τους μαστιχοπαραγωγούς.
12 φωτογραφίες

Αν οι φλόγες κάψουν τα μαστιχόδενδρα στο Πυργί, η ζημιά θα είναι ανυπολόγιστη, λέει στο in.gr ο Γιάννης Περαντάκος, πρόεδρος των μαστιχοπαραγωγών Καλαμωτής.
 Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση

Μεγάλο πρόβλημα δημιουργούν οι θυελλώδεις άνεμοι, σύμφωνα και με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ. Πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς στη Χίο, σύμφωνα με τον ημερήσιο χάρτη της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας.

Στη Χίο επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 50 οχήματα, 110 άτομα πεζοπόρο, 50 εθελοντές, αλλά και 79 στρατιώτες.

* Πολύ ψηλός είναι επίσης ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς στο σύνολο των νησιών του κεντρικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, την Εύβοια, την Αττική, τη Βοιωτία, καθώς και τους νομούς Αργολίδος, Κορινθίας, τμήματα της Λακωνίας και της Αρκαδίας.

Σε δήλωσή του, ο υπουργός Ναυτιλίας και βουλευτής Αιγαίου, Κ.Μουσουρούλης, τόνισε: «Εδώ και δύο ημέρες είμαστε μάρτυρες μίας τεράστιας οικολογικής, οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής που προκαλεί οδύνη και θλίψη σε όλους. Από την πρώτη στιγμή η Πολιτεία παλεύει με όσες δυνάμεις διαθέτει: Οχήματα, πυροσβέστες, πεζοπόρα τμήματα, οργανωμένοι εθελοντές και δυνάμεις του στρατού μπήκαν στη μάχη.»

Ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον υπουργό Ναυτιλίας να παραμείνει στο νησί, ενώ δεν αποκλείεται -σύμφωνα με πληροφορίες- να ανακοινωθούν και μέτρα για τους πυρόπληκτους.

Η φωτιά στη Χίο ξεκίνησε το Σάββατο από το κεντρικό τμήμα του νησιού, όμως λόγω των ισχυρών ανέμων που έφταναν και τα 8 μποφόρ, οι φλόγες εξαπλώθηκαν γρήγορα στο νότιο τμήμα του νησιού, όπου βρίσκονται και οι περισσότερες μαστιχοκαλλιέργειες.

Η φωτιά έχει ήδη κάψει χιλιάδες στρέμματα με πεύκα και ελιές στην κεντρική και νότια Χίο, ενώ έχουν αναφερθεί ζημιές και σε αγροικίες στην περιοχή του χωριού Αυγώνυμα.

Αλλα μέτωπα σε εξέλιξη
Το πρωί της Δευτέρας ξέσπασε πυρκαγιά σε δασική στην περιοχή Πηγάδια του Νομού Μεσσηνίας.
Επιχειρούν 27 πυροσβέστες με 12 οχήματα, 3 ομάδες πεζοπόρο τμήμα και δύο εναέρια μέσα.
Δύο αλλοδαποί -32 ετών και 29 ετών- συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου και θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Σύρου για την πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής στην περιοχή Κοχύλου Ανδρου.
Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Αφράτο Αγρινίου. Επιχειρούν 19 πυροσβέστες, επτά οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρο τμήμα και ένα αεροπλάνο.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: