Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

«Εντός των επομένων ωρών» ξεκινούν οι επιχειρήσεις στη Λιβύη, λέει το Παρίσι

Μαχητικά αναπτύσσει η Βρετανία

Εικόνα από το υπουργείο Αμυνας της Βρετανίας
Εικόνα από το υπουργείο Αμυνας της Βρετανίας
Νέα Υόρκη, Ηνωμένα Έθνη
«Πυρετός» επικρατεί για το συντονισμό της επιχείρησης επιβολής Ζώνης Αεροπορικού Αποκλεισμού στη Λιβύη κατ' εφαρμογή του ψηφίσματος του ΟΗΕ που προβλέπει επίσης τη λήψη «κάθε άλλου απαραίτητου μέτρου» για την προστασία του πληθυσμού. Η Γαλλία δηλώνει ότι τα στρατιωτικά πλήγματα κατά της Λιβύης θα αρχίσουν «εντός των επόμενων ωρών». Μαχητικά αεροσκάφη Typhoon και Tornado στέλνει στις βάσεις από όπου θα επιχειρήσουν η Βρετανία. Κοντά στο τελευταίο προπύργιο των αντικαθεστωτικών, τη Βεγγάζη, βρίσκονται οι δυνάμεις του Καντάφι.

Οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε διαρκή συνεδρίαση, προκειμένου να αξιολογήσουν την κατάσταση. Την περασμένη εβδομάδα οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ συμφώνησαν ότι η Συμμαχία θα αναλάμβανε δράση μόνο έπειτα από μια ξεκάθαρη εντολή των Ηνωμένων Εθνών.

Την ίδια ώρα, η Γαλλία δηλώνει ότι τα στρατιωτικά πλήγματα κατά της Λιβύης θα διεξαχθούν «σύντομα», «εντός των επομένων ωρών» και οι γαλλικές δυνάμεις θα συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις αυτές.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Φρανσουά Μπαρουέν δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL: «Οι Γάλλοι, οι οποίοι ηγήθηκαν των εκκλήσεων (για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης), θα είναι, φυσικά, συνεπείς ως προς τη στρατιωτική επέμβαση». Όταν του ζητήθηκε να γίνει σαφέστερος, είπε ότι οι Γάλλοι θα συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις.

Από το Όσλο, η Νορβηγίδα υπουργός Άμυνας Γκρέτε Φαρέμο δήλωσε στη νορβηγική εφημερίδα Verdens Gang ότι η Νορβηγία θα συμβάλει στη στρατιωτική δράση εναντίον των δυνάμεων του καθεστώτος Καντάφι.

«Θα συμβάλουμε στην επιχείρηση, αλλά είναι νωρίς να πούμε με ποιον τρόπο. Η αποστολή αεροπορικών δυνάμεων θα ήταν κάτι φυσιολογικό» δήλωσε η Νορβηγίδα υπουργός Άμυνας.

Μαχητικά στέλνει η Βρετανία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε κατόπιν έκτακτου υπουργικού συμβουλίου ότι μετακινούνται άμεσα στις βάσεις από όπου θα επιχειρήσουν μαχητικά αεροσκάφη Typhoon και Τornado.

«Η Βρετανία θα αναπτύξει μαχητικά αεροσκάφη Typhoon και Tornado καθώς και αεροσκάφη εναέριας τροφοδοσίας και παρακολούθησης» δήλωσε ενώπιον του βρετανικού Κοινοβουλίου.

«Οι προετοιμασίες για την ανάπτυξη των αεροσκαφών αυτών έχουν ήδη ξεκινήσει και τις επόμενες ώρες θα μετακινηθούν προς τις αεροπορικές βάσεις από τις οποίες θα αρχίσουν τις αναγκαίες επιχειρήσεις» ανέφερε ο Κάμερον.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός σημείωσε ότι η επιχείρηση διεξάγεται για να σωθούν ζωές και για την προστασία του λαού της Λιβύης, τονίζοντας ότι δεν «επιλέγουμε κυβέρνηση στη Λιβύη».

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα παραστεί το Σάββατο σε σύνοδο που συγκαλεί στο Παρίσι ο Νικολά Σαρκοζί με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων πολιτικών από τη Μέση Ανατολή.

Εν τω μεταξύ, κυβερνητική πηγή στην Ιταλία δήλωσε στο Reuters ότι η κυβέρνηση της χώρας είναι έτοιμη διαθέσει τις βάσεις της για τις επιχειρήσεις. Η αεροπορική βάση στη Σιγκονέλα της Σικελίας, η οποία παρέχει λογιστική υποστήριξη για τον Έκτο Στόλο των ΗΠΑ, είναι από τις πιο κοντινές βάσεις του ΝΑΤΟ στη Λιβύη.

«Κατανοούμε, αλλά...» λέει η Γερμανία

Το Βερολίνο δεν είναι υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη, ωστόσο «κατανοεί» την επιθυμία των συμμάχων του να προχωρήσουν σε αυτήν, δήλωσε την Παρασκευή ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε.

Ο Βεστερβέλε υπεραμύνθηκε της αποχής της χώρας του από την ψηφοφορία τονίζοντας ότι η Γερμανία δεν επιθυμεί «να συμμετάσχει σε έναν πόλεμο».

«Κατανοούμε αυτούς, που για λόγους οι οποίοι είναι σεβαστοί, τάχθηκαν υπέρ μιας διεθνούς στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη» τόνισε ο Βεστερβέλε σε συνέντευξη Τύπου.

«Όμως, ύστερα από εκτίμηση των κινδύνων, καταλήξαμε στο ότι δε θέλουμε να εμπλέξουμε γερμανούς στρατιώτες σε έναν πόλεμο, σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη» τόνισε ο υπουργός.

«Μπορώ να σας βεβαιώσω ότι αυτοί που ψήφισαν υπέρ (της απόφασης) σέβονται και κατανοούν τη στάση μας» πρόσθεσε.

Η Γερμανία ενδέχεται, πάντως, να αυξήσει τη συμμετοχή της στις επιχειρήσεις των AWACS στο Αφγανιστάν προκειμένου να «απελευθερώσει» αεροσκάφη αναγνώρισης και συντονισμού των ΗΠΑ τα οποία θα επιτηρούν τις ενέργειες εναντίον των δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι στη Λιβύη.

Πηγές του κυβερνητικού συνασπισμού ανέφεραν ότι οι συνεργάτες της καγκελαρίου Μέρκελ συζητούν την πρόταση αυτή σήμερα. Η αύξηση του αριθμού των γερμανικών πληρωμάτων AWACS στο Αφγανιστάν προϋποθέτει την έγκριση του Κοινοβουλίου, η οποία ενδέχεται να αποδειχθεί δύσκολη καθώς η αποστολή στη χώρα της Ασίας αντιμετωπίζεται με εντεινόμενη δυσαρέσκεια και στην προηγούμενη ετήσια ψηφοφορία για την ανανέωση της εντολής της υπήρξε μεγάλη αντίασταση.

«Όχι» σε στρατιωτική επέμβαση λέει η Τουρκία

Έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη απηύθυνε η Τουρκία. Παράλληλα, τάχθηκε κατά οποιασδήποτε εξωτερικής στρατιωτικής επέμβασης.

Η ανακοίνωση ήλθε από το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, λίγο μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι είναι προτιμότερη η ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος.

Επιφυλάξεις από την Κίνα

Η Κίνα εξέφρασε τις «σοβαρές επιφυλάξεις» της για το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αν και δεν χρησιμοποίησε το δικαίωμα της αρνησικυρίας (βέτο), που έχει ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, απείχε από την ψηφοφορία, όπως και η Ρωσία.

«Είμαστε αντίθετοι στη χρήση στρατιωτικής ισχύος στις διεθνείς σχέσεις και έχουμε σοβαρές επιφυλάξεις για μερικά σημεία της απόφασης» αναφέρει η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Τζιάνγκ Γιου σε ανακοίνωσή της, χωρίς να προβαίνει σε διευκρινίσεις γι' αυτές τις επιφυλάξεις.

Η απόφαση δίνει έγκριση για τη λήψη «όλων των απαραίτητων μέτρων» για να προστατευθούν οι άμαχοι, περιλαμβανομένων των αεροπορικών πληγμάτων, και επιβάλει κατάπαυση του πυρός στο λιβυκό στρατό, όμως διευκρινίζει πως δεν υπάρχει ζήτημα στρατιωτικής κατοχής.

Η Κίνα επέλεξε να απόσχει κατά την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας αφού έλαβε υπόψη «τις ανησυχίες και τις θέσεις των αραβικών χωρών και των χωρών της Αφρικανικής Ένωσης, καθώς και τις ιδιαίτερες συνθήκες στη Λιβύη», πρόσθεσε η Τζιάνγκ, χωρίς να προβεί σε διευκρινίσεις.

Έκλεισε τον εναέριο χώρο της η Λιβύη

Σε μια κίνηση που εκλαμβάνεται ως απάντηση στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της κινητοποίησης που παρατηρείται από τις χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ, η Λιβύη έκλεισε τον εναέριο χώρο της.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Eurocontrol, που ελέγχει την εναέρια κυκλοφορία πολιτικών πτήσεων, ο εναέριος χώρος της Λιβύης είναι κλειστός για κάθε πτήση πλέον, έως ότου υπάρξει νεότερη ανακοίνωση. Πηγή της πληροφόρησης του Eurocontrol είναι η Μάλτα, όπως ανακοινώθηκε.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: