Κόντρα Παπακωνσταντίνου - Τσίπρα
- Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη στη Βουλή συζήτηση με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα για για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου είπε στον κ. Τσίπρα, ο οποίος επανέφερε το θέμα δημοψηφίσματος ή πρόωρων εκλογών, ότι «οι κυβερνήσεις εκλέγονται για τέσσερα χρόνια, ασκούν πολιτικές και κρίνονται από τους πολίτες, όπως και εμείς θα κριθούμε».Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι θα προχωρήσει με διαφάνεια το εν λόγω πρόγραμμα και θα ενημερωθεί σχετικά η Βουλή, η οποία θα κληθεί να αποφασίσει.
Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε ότι τα παραδείγματα από τον διεθνή χώρο εκποίησης δημόσιας περιουσίας δείχνουν ότι δεν προέκυψαν θετικά αποτελέσματα σε σχέση με το δημοσιονομικό πρόβλημα των χωρών που επιχείρησαν παρόμοιες πολιτικές και επικαλέστηκε την περίπτωση της Αργεντινής, «η οποία και οδηγήθηκε σε μέτρα σκληρής λιτότητας, όταν πήγε το ΔΝΤ και εξαναγκάσθηκε σε εκποίηση μεγάλου μέρους του δημόσιου πλούτου και της δημόσιας περιουσίας αλλά τελικά δεν απέφυγε τη χρεοκοπία».
Ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε πάντως ότι δεν πρόκειται να πωληθεί δημόσια γη: «Άλλο δημόσια περιουσία και άλλο δημόσια γη» είπε στον κ. Τσίπρα, αντιτάσσοντας το επιχείρημα ότι βάσει της διεθνούς εμπειρίας όποιοι προχώρησαν σε αξιοποίηση με σωστό, λελογισμένο και διαφανή τρόπο, έχουν βελτιώσει την οικονομία τους, το βιοτικό επίπεδο και έχουν δημιουργήσει δουλειές για όλους.
Εγκάλεσε δε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «εκφράζετε τη συντήρηση και την αντίληψη ότι δεν πρέπει να αλλάξει τίποτα σε αυτή τη χώρα», επισημαίνοντας ότι «σε αντίθεση με την οπισθοδρόμηση και την μιζέρια εμείς προχωράμε μπροστά».
Ο κ. Τσίπρας αντέτεινε ότι με χρέος 160% του ΑΕΠ «δεν βγαίνει όσο και να ξεπουλήσετε» και πρότεινε να προχωρήσει η κυβέρνηση σε έλεγχο του χρέους, αναδιαπραγμάτευση και φορολόγηση των μεγάλων εισοδημάτων. «Αυτό που κάνετε εσείς δεν είναι αξιοποίηση, είναι ξεπούλημα όσο - όσο και άρον - άρον» είπε και αντιπρότεινε την ίδρυση μιας δημόσιας τράπεζας ειδικού σκοπού για τη διαχείριση της περιουσίας, η οποία θα δανείζεται χαμηλότοκα από την ΕΚΤ, όπως οι εμπορικές τράπεζες και θα χρηματοδοτεί την ανάπτυξη και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου