Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

«Είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε»

Δήλωση του υπουργού Εξωτερικών ενόψει των πληγμάτων κατά Λιβύης…


http://img.protothema.gr/C87839178F5A0E2E92B85F1564F5170B.jpg

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε, σε συνεργασία με τους εταίρους και συμμάχους μας για να γίνει σεβαστή η διεθνής νομιμότητα» δήλωσε αναφορικά με την διεθνή επέμβαση στη Λιβύη ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, ο οποίος είχε, σήμερα, συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο.

Με τη δήλωσή του αυτή ουσιαστική ο κ. Δρούτσας παραπέμπει στις αποφάσεις που θα ληφθούν από ΝΑΤΟ και ΕΕ, οργανισμούς που συμμετέχει η Ελλάδα, υπονοώντας ότι η χώρα μας θα εφαρμόσει πλήρως τις αποφάσεις που θα ληφθούν.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Δρούτσας: «Η Ελλάδα θεωρεί ότι στόχος όλων θα πρέπει να είναι η εξεύρεση λύσης στην κρίση της Λιβύης, η αποκατάσταση της σταθερότητας και η ομαλή μετάβαση στη δημοκρατία, μέσα από ένα ευρύτατο διάλογο των συνιστωσών του λαού της χώρας. Αυτό πρέπει να είναι το ζητούμενο και αυτή είναι η απαίτηση της διεθνούς κοινότητας, του Αραβικού Συνδέσμου και της Αφρικανικής Ένωσης. Δεν είναι αργά».

Στις 15.30 το μεσημέρι συγκαλείται εκτάκτως το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου. Για τις έξι το απόγευμα έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής όπου ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δρούτσας θα ενημερώσει για τις εξελίξεις τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι η Ελλάδα δεν αναμένεται να συμμετάσχει ευθέως στα στρατιωτικά μέτρα εναντίον του καθεστώτος Καντάφι, ωστόσο η στάση μας δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί.

Το πιθανότερο, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, είναι ότι η χώρα μας θα προσφέρει διευκολύνσεις σε δυνάμεις ξένων χωρών που θα λάβουν μέρος σε ενδεχόμενες επιχειρήσεις εναντίον των λιβυκών δυνάμεων σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της. Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσει να προσφέρει διευκολύνσεις "επιμελητείας" και διοικητικής μέριμνας σε πλοία που ελλιμενίζονται για παράδειγμα στην Σούδα, ή ενδεχομένως και δυνατότητες δικτύου ραντάρ, όπως επίσης θα συνεχίσει να δίνει το παρών με μία φρεγάτα στα διεθνή ύδατα βόρεια της Λιβύης, αλλά πέραν αυτών ουδέν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: