Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2011

Δεν αποκλείουν την «ταφή» των αντιδραστήρων οι αρχές της Ιαπωνίας

Απογοήτευση και ανησυχία

Ο κατεστραμμένος αντιδραστήρας 4
Ο κατεστραμμένος αντιδραστήρας 4 (Φωτογραφία: Reuters )
Τόκιο
Ελάχιστη πρόοδος διαπιστώνεται στις προσπάθειες των μηχανικών που εργάζονται στη Φουκουσίμα να τροφοδοτήσουν με ηλεκτρική ενέργεια τους αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου, ώστε να λειτουργήσει το σύστημα ψύξης και να αποτραπεί η τήξη τους. Ειδικά εξοπλισμένα οχήματα προχωρούν την Παρασκευή σε ρίψεις νερού στον αντιδραστήρα 3, ενώ φαίνεται να μελετάται πλέον και το ενδεχόμενων «ταφής» των αντιδραστήρων.

Ενδεικτική της κατάστασης είναι η απόφαση των αρχών να αυξήσουν κατά μία μονάδα, από 4 σε 5, το επίπεδο της σοβαρότητας του πυρηνικού ατυχήματος. Παράλληλα, το κλιμάκιο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) που βρίσκεται στη χώρα θα ξεκινήσει μετρήσεις στην ατμόσφαιρα του Τόκιο, προκειμένου να ενημερωθεί ο πληθυσμός. Ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ Γιουκίγια Αμάνο δήλωσε ότι οι επιθεωρητές δεν θα μεταβούν στις πυρηνικές εγκαταστάσεις στη Φουκουσίμα.

Οι Ιάπωνες επιστήμονες φαίνονται να παραδέχονται ότι η ταφή σε άμμο και τσιμέντο ίσως είναι ο μόνος τρόπος να αποτραπεί μια καταστροφική διαρροή ραδιενέργειας στο περιβάλλον.

Η μέθοδος αυτή είναι εκείνη που είχε χρησιμοποιηθεί και το 1986 για την «μόνωση» των διαρροών του Τσερνόμπιλ.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι αρχές αναγνωρίζουν ότι το ενδεχόμενο ταφής των αντιδραστήρων εξετάζεται ως πιθανότητα, γεγονός υποδηλώνει ότι οι λιγότερος δραστικές λύσεις όπως η ρίψη νερού από ελικόπτερα δεν φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Οι αρχές ελπίζουν ακόμη να μπορέσουν να επιδιορθώσουν το καλώδιο ενέργειας σε τουλάχιστον δύο αντιδραστήρες ώστε να τεθεί σε λειτουργία το σύστημα ψύξης και να αποτραπεί η τήξη τους.

Την Παρασκευή, ειδικά οχήματα της πυροσβεστικής πραγματοποίησαν νέες ρίψεις νερού στον υπερθερμασμένο αντιδραστήρα αριθμός 3 του πυρηνικού σταθμού στη Φουκουσίμα, τον πλέον «επικίνδυνο», σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία. Οι αντλίες των πυροσβεστικών οχημάτων άρχισαν να ρίχνουν νερό στη δεξαμενή καύσιμου του αντιδραστήρα, ενώ ατμός υψώνεται από το ημι - κατεστραμμένο κτίριο που τον στεγάζει.

Επτά πυροσβεστικά οχήματα θα ρίξουν συνολικά 50 τόνους νερού στον αντιδραστήρα, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας. Ένα όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Τόκιο αναμένεται επίσης να ρίξει νερό στον αντιδραστήρα 1 του πυρηνικού σταθμού, στον οποίο το επίπεδο του νερού στη δεξαμενή καυσίμων πιστεύεται ότι μειώνεται, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιούκιο Εντάνο.

Ερωτηθείς για την κατάσταση στους αντιδραστήρες 5 και 6, ο Εντάνο δήλωσε πως οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν σταδιακά και σ' αυτούς, όμως δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος. Αν θεωρηθεί απαραίτητο, θα ρίξουν νερό και στους αντιδραστήρες αυτούς, υποστήριξε.

Χιλιάδες τα θύματα

Μία εβδομάδα μετά τον σεισμό των 9 βαθμών και το τσουνάμι που ισοπέδωσε ολόκληρες παραλιακές πόλεις, μετράει 6.539 νεκρούς, περισσότερους από εκείνους που είχε προκαλέσει το 1995 ο σεισμός στο Κόμπε στη δυτική Ιαπωνία, και 9.522 αγνοούμενους, ενώ το ενδεχόμενο του πυρηνικού ολέθρου ακόμη δεν έχει απομακρυνθεί.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, στις 14:45 (τοπική ώρα) ακριβώς την ώρα του σεισμού, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων.

Στο Τόκιο, εκατομμύρια άνθρωποι παρέμειναν κλεισμένοι στα σπίτια τους φοβούμενοι μια ξαφνική έκλυση ραδιενεργού υλικού από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, σε απόσταση 240 χιλιομέτρων βόρεια, αν και το πιθανότερο είναι ότι οι άνεμοι που επικρατούν στην περιοχή θα μεταφέρουν τον καπνό ή τον ατμό μακριά από την πυκνοκατοικημένη πρωτεύουσα, προς τον Ειρηνικό.

Μέχρι στιγμής, η ραδιενέργεια δεν φαίνεται να αποτελεί άμεσο κίνδυνο για την υγεία όσων βρίσκονται κοντά στο εργοστάσιο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Κίνα, Μάικλ Ο’Λίρι.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: