Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Μαζική παρέμβαση από τις χώρες της G7 στην αγορά συναλλάγματος για να φρενάρουν το γεν

Συντονισμένη επιχείρηση

Στο υψηλότερο επίπεδο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο εκτοξεύθηκε το γεν την Πέμπτη
Στο υψηλότερο επίπεδο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο εκτοξεύθηκε το γεν την Πέμπτη (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Τόκιο, Ιαπωνία
Οι χώρες της Ομάδας των Επτά συμφώνησαν να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος, για πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία, σε μία προσπάθεια να σταματήσουν την ανεξέλεγκτη άνοδο του γεν.

Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε από την Ιαπωνία, οδηγώντας το ιαπωνικό νόμισμα χαμηλότερα κατά 3,7% έναντι του δολαρίου.

Κάθε μία από τις χώρες της G7 θα προχωρήσει σε πωλήσεις γεν, όταν ανοίξουν οι αγορές, είπε ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Γιοσιχίκο Νόντα.

Έπειτα από τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της G7 εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία τονίζεται ότι θα συμμετέχουν με την Ιαπωνία σε οποιαδήποτε παρέμβαση κριθεί αναγκαία.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι σε απάντηση «των πρόσφατων κινήσεων στη συναλλαγματική ισοτιμία του γεν, που συνδέονται με τα τραγικά γεγονότα στην Ιαπωνία, και του αιτήματος των ιαπωνικών αρχών», θα πρέμβασει σήμερα, Παρασκευή, στην αγορά συναλλάγματος.

«Θα παρακολουθούμε στενά τις αγορές συναλλάγματος και θα συνεργαστούμε» όπως κρίνεται απαραίτητο» προστίθεται.

Έναντι του δολαρίου, το γεν διολίσθησε κατά 3,7% περίπου στα 81,70 γεν/δολάριο, ενώ έναντι του ευρώ σημείωσε απώλειες 3,8%, στα 114,93 γεν/ευρώ. Την Πέμπτη το γεν είχε εκτοξευθεί μέχρι τα 76,27 γεν/δολάριο, στο υψηλότερο επίπεδο μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η σημερινή παρέμβαση της ιαπωνικής κεντρικής τράπεζας είναι η πρώτη από τον περασμένο Σεπτέβριο, όταν -τότε- το γεν είχε σκαρφαλώσει στο υψηλότερο επίπεδο από το 1995.

Μετά την παρέμβαση το ιαπωνικό χρηματιστήριο ενισχύθηκε, περιορίζοντας τις απώλειες που έχουν σημειωθεί μετά τον καταστροφικό σεισμό στο 12%.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: