Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

«Ναι» στο πόρισμα για το Φάκελο της Κύπρου είπε η πλειοψηφία της Βουλής...



Λευκωσία: Mε 32 ψήφους υπέρ και 15 κατά, η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων υιοθέτησε την Πέμπτη το περιεχόμενο και τα συμπεράσματα του πορίσματος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Φάκελο της Κύπρου στο σύνολό τους και αποφάσισε να θέσει το πόρισμα και το αρχειακό υλικό στη διάθεση ιστορικών, μελετητών και ...

ολόκληρου του κυπριακού λαού με τρόπο που η ίδια θα καθορίσει.

Υπέρ ψήφισαν οι παρόντες βουλευτές του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ, το ΚΣ ΕΔΕΚ και ο βουλευτής των Οικολόγων και εναντίον οι παρόντες βουλευτές του ΔΗΣΥ και του ΕΥΡΩΚΟ.

Στο σχέδιο της απόφασης της Βουλής αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η Επιτροπή έχει συντάξει πόρισμα του οποίου στόχος δεν είναι ο καταμερισμός ποινικών ευθυνών. Προστίθεται ότι η διαδικασία και η μεθοδολογία της λήψης του υλικού, σε όποια μορφή και εάν είναι καταγραμμένο, περιλαμβανομένης της κατάθεσης μαρτυρικού υλικού, αλλά και ο τρόπος εξασφάλισης και συλλογής του, καλύπτονται από κοινοβουλευτικό προνόμιο.

Αναφέρεται, επίσης, ότι η Βουλή αναγνωρίζει ότι το έργο που έχει διεκπεραιώσει η Επιτροπή συνιστά έργο μεγάλης ιστορικής και πολιτικής αξίας αλλά και σημαντική συνεισφορά για τις παρούσες και επόμενες γενιές.

Στο σχέδιο της απόφασης γίνεται λεπτομερής αναφορά στους όρους εντολής της Επιτροπής και στο έργο που διεξήγαγε αναφορικά με τις συνθήκες και τα γεγονότα που σχετίζονται με την ετοιμασία, οργάνωση, εκτέλεση και συμμετοχή στο πραξικόπημα και την καθ’ οιονδήποτε τρόπο στήριξης της πραξικοπηματικής κυβέρνησης καθώς και τη συμμετοχή σε δραστηριότητες που είχαν στόχο την κατάργηση της έννομης τάξης, τη διερεύνηση όλων των στοιχείων που σχετίζονται με την εισβολή, ευθύνες και παραλείψεις και τη διερεύνηση του ρόλου χωρών και υπηρεσιών, μεθόδων και ατόμων με σκοπό τον καταμερισμό πολιτικών ευθυνών.

Γίνεται αναφορά στο έργο της Επιτροπής για την συγκέντρωση αρχειακού υλικού από την Κύπρο και το εξωτερικό, την λήψη μαρτυρικού υλικού από καταθέσεις προσώπων που είχαν ρόλο ή γνώση γεγονότων για την υπό διερεύνηση περίοδο, τη συγκέντρωση οπτικοακουστικού υλικού, την αποδελτίωση και ψηφιοποίηση του κυπριακού Τύπου της υπό διερεύνηση περιόδου, τον εντοπισμό, συλλογή και μελέτη σχετικών εγγράφων από ιδιώτες, κρατικές αρχές και οποιαδήποτε άλλη πηγή και συγκέντρωση βιβλίων το περιεχόμενο των οποίων αφορά τα γεγονότα της υπό διερεύνηση περιόδου.

Στο σχέδιο της απόφασης γίνεται, επίσης, αναφορά στο Μνημόνιο Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και άλλους επιστημονικούς συνεργάτες. Σημειώνεται ότι το υλικό φυλάσσεται σε ειδικό αρχείο της Βουλής με τη μορφή εγγράφου, οπτικοακουστικού , ψηφιακού ή και ηλεκτρονικού υλικού.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Χρίστος Πουργουρίδης, ζήτησε αναβολή στην ψηφοφορία για την έγκριση απόφασης ώστε να επιχειρηθεί η επίτευξη ομόφωνης έγκρισης του σχεδίου απόφασης, την οποία απέσυρε μετά τη δήλωση του ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρου Κυπριανού ότι για το κόμμα του δεν τίθεται θέμα τροποποίησης της παραγράφου με την οποία υιοθετείται το περιεχόμενο του πορίσματος.

Το πόρισμα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Φάκελο της Κύπρου συζήτησε η Ολομέλεια της Βουλής σε πρωινή σύνοδό της. Η συζήτηση άρχισε με γενική τοποθέτηση του Προέδρου της Επιτροπής, Μαρίνου Σιζόπουλου, ο οποίος ανέφερε ότι τα μέλη της Βουλής καλούνται να επικυρώσουν τις εργασίες που έγιναν μέχρι σήμερα από την Επιτροπή, κατοχυρώνοντας τη διαδικασία για τη λήψη του μαρτυρικού υλικού, το ίδιο το μαρτυρικό υλικό, τα έγγραφα που έχουν συγκεντρωθεί και το υλικό που έχει παραληφθεί και αρχειοθετηθεί.

Καλούνται επίσης να προσδώσουν στο υλικό αυτό κοινοβουλευτική ασυλία και να εγκρίνουν το πόρισμα της Επιτροπής με ομοφωνία των παρόντων μελών.

Ο κ. Σιζόπουλος ευχαρίστησε όσους βοήθησαν στην ολοκλήρωση των εργασιών της Επιτροπής.

Διαφωνίες για το πόρισμα εκφράζουν ΔΗΣΥ και ΕΥΡΩΚΟ.

Πηγή: ΚΥΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια: