Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Ριζικές αλλαγές στην έκδοση οικοδομικών αδειών, προανήγγειλε ο Ν.Σηφουνάκης

Συνεδρίο των Αρχιτεκτόνων

Ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Νίκος Σηφουνάκη
Ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Νίκος Σηφουνάκη (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Ριζικές και ουσιαστικές αλλαγές στη διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών, καταγραφή του κτιριακού αποθέματος της χώρας και πλήρη έλεγχο της εφαρμογής των αδειών δόμησης κατά τη διάρκεια της υλοποίησής τους, προανήγγειλε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Ν.Σηφουνάκης, στο χαιρετισμό του στο 11ο Πανελληνίο Συνεδρίο των Αρχιτεκτόνων.

Ο κ. Σηφουνάκης δεν κατάφερε, ωστόσο, να κάνει την αναλυτική τοποθέτησή του, εξαιτίας των αντιδράσεων από ομάδα που διαδήλωνε κατά της κυβερνητικής πολιτικής και του μνημονίου.

«Στοχεύουμε με ουσιαστικές και ριζικές αλλαγές στον πλήρη διαχωρισμό των αρχών αδειοδότησης και των αρχών ελέγχου, στην απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης, στη διαφάνεια με τη θεσμοθέτηση της ηλεκτρονικής υποβολής και δημοσίευσης των αδειών δόμησης, στην καταγραφή του κτιριακού αποθέματος της χώρας και στον πλήρη έλεγχο της εφαρμογής των αδειών δόμησης κατά τη διάρκεια της υλοποίησής τους» τόνισε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός.

Το Εργασιακό, η εκπαίδευση και ο ενεργειακός σχεδιασμός, ηταν τα τρία ζητηματα που συζητήθηκαν την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου.

Χαρακτηριστικό της πρώτης ημέρας ήταν η μαζική προσέλευση νέων αρχιτεκτόνων γεγονός που δείχνει ότι το συνέδριο αυτό ήρθε να καλύψει ένα κενό, καθώς το προηγούμενο είχε πραγματοποιηθεί μια δεκαετία πριν.

Αυτό φαίνεται και στη διάθεση που δείχνει η Πολιτεία να εντάξει τη αρχιτεκτονική στο καθημερινό λεξιλόγιο και να προχωρήσει στην υλοποίηση μιας σειράς έργων που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και την όψη της σύγχρονης ελληνικής πόλης.

Σε ότι αφορά το επάγγελμα του αρχιτέκτονα, η πρόθεση του ΤΕΕ να διαχωριστούν οι μελέτες κατά ιδιότητα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, θα οδηγήσουν στην συγκρότηση ενός φακέλου, ο οποίος θα περιλαμβάνει αρχιτεκτονικά, στατικά και μηχανολογικά, υπογεγραμμένα από τον αρμόδιο μελετητή μηχανικό και όχι αυτό που συμβαίνει μέχρι σήμερα, που όλοι οι μηχανικοί - αρχιτέκτονες, πολιτικοί, μηχανολόγοι- μπορούν να υπογράψουν τα πάντα, με αποτέλεσμα να μετατρέπονται σε διεκπεραιωτές αδειών.

Την εισήγηση του ΤΕΕ έχει δεχθεί το υπουργείο και αυτό αναμένεται να αναβαθμίσει την ποιότητα των έργων, χωρίς να έχει οικονομικές επιπτώσεις στην τσέπη του τελικού καταναλωτή.

Αναλυτική τοποθέτηση για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων, τον ΚΕΝΑΚ, τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική, τους ενεργειακούς επιθεωρητές και το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» έκανε η ειδική γραμματέας Επιθεώρησης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Μαργαρίτα Καραβασίλη.

Παράλληλα με το συνέδριο που συνεχίζεται και αύριο (Σάββατο) λειτουργεί έκθεση με τα βραβεία που απένειμε ο ΣΑΔΑΣ σε υλοποιημένο αρχιτεκτονικό έργο σε 5 κατηγορίες.

Newsroom ΔΟΛ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: