Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Ένταση σε Μπαχρέιν, Συρία, Μαρόκο, Σουδάν...



Κατεδάφισε το άγαλμα που βρισκόταν στο κέντρο της πλατείας του Μαργαριταριού, που είχε γίνει το επίκεντρο των πρόσφατων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη χώρα, η κυβέρνηση του Μπαχρέιν.
Το τσιμεντένιο μαργαριτάρι που στηριζόταν πάνω σε λευκά, δοξαρωτά πόδια, στο κέντρο της "Πλατείας Λούλου" (στα αραβικά σημαίνει "μαργαριτάρι"), είχε... γίνει σύμβολο της εξέγερσης καθώς η εικόνα του έκανε το γύρο του κόσμου τις τελευταίες εβδομάδες.

"Θέλουμε να διαγράψουμε τις κακές αναμνήσεις", είπε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Σεΐχης Χάλεντ αλ-Χαλίφα, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα Μανάμα. Ο υπουργός δεν έκανε κανένα σχόλιο αναφορικά με τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που ζητά η αντιπολίτευση.

Μεγάλα πλήθη συνέρεαν στην πλατεία γύρω από το γλυπτό από τις 14 Φεβρουαρίου. Την περασμένη Κυριακή διαδηλωτές που στρατοπέδευσαν γύρω από την πλατεία απομακρύνθηκαν βίαια από την αστυνομία.

Στη Συρία, οι δυνάμεις ασφαλείας της Συρίας σκότωσαν τέσσερις διαδηλωτές, ενώ δεκάδες τραυματίστηκαν στην πόλη Ντεραά, στο νότιο τμήμα της χώρας, οι οποίοι έπαιρναν μέρος σε ειρηνική διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε μετά το τέλος της προσευχής της Παρασκευής με αίτημα πολιτικές ελευθερίες και το τέλος της διαφθοράς στη χώρα, δήλωσε ένας κάτοικος της πόλης.

Ο Χουσάμ Αμπντέλ Ουάλι Άγιας και ο Ακραμ Ζαουάμπρεχ ήταν ανάμεσα στους αρκετούς χιλιάδες διαδηλωτές που φώναζαν «Θεός, Συρία, Ελευθερία» και συνθήματα κατά της διαφθοράς, κατηγορώντας την οικογένεια του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ για διαφθορά, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας τους πυροβόλησαν και τους σκότωσαν, όπως δήλωσε ο κάτοικος.

Σύμφωνα μάλιστα με το επίσημο πρακτορείο της Συρίας Sana βίαια επεισόδια ξέσπασαν στη διάρκεια της διαδήλωσης.

«Κάποιοι επωφελήθηκαν από τη συγκέντρωση κατοίκων της Ντεραά κοντά στο τζαμί αλ Ομάρι σήμερα το απόγευμα για να φέρουν την αναρχία με βίαια επεισόδια προκαλώντας υλικές ζημιές», μετέδωσε το πρακτορείο.

Διαδήλωση πραγματοποιήθηκε επίσης στην πόλη Μπάνιας στα βορειοδυτικά της χώρας χωρίς να σημειωθούν επεισόδια, σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο.

Στο μεταξύ, διαδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 20 Μαρτίου στο Μαρόκο με αίτημα δημοκρατική αλλαγή, λίγες ημέρες μετά από το διάγγελμα του βασιλιά Μοχάμεντ ΣΤ' με το οποίο εξήγγειλε πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

Πορείες και συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί σε αρκετές πόλεις της χώρας από το κίνημα των νέων του Μαρόκου στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Σύμφωνα με το κίνημα, αν και οι ανακοινώσεις του μονάρχη αποτελούν ένα «πρώτο βήμα» αλλά είναι επίσης «αμφιλεγόμενες».

«Θα είμαστε στο δρόμο μαζί τους στις 20 Μαρτίου» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Νάντια Γιασίν, κόρη του ιδρυτή της ένωσης Δικαιοσύνης και Φιλανθρωπίας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικοινωνιών Χάλεντ Νασίρι τόνισε την «διάκριση μεταξύ των καλόπιστων διεκδικήσεων» των νεαρών Μαροκινών και των «υπολοίπων».

Στο Σουδάν, τουλάχιστον 69 στρατιώτες και μαχητές σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν κατά την διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ του στρατού του Νότιου Σουδάν και τοπικών ενόπλων ομάδων στα πετρελαιοπαραγωγά κρατίδια Γιούνιτι και Άνω Νείλος, την Πέμπτη.
Το υπουργείο Πετρελαίου της χώρας ανακοίνωσε ότι οι συγκρούσεις δεν έχουν προκαλέσει πρόβλημα στην παραγωγή πετρελαίου...
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: