Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Αναδρομική φορολόγηση μη δηλωθέντων εισοδημάτων...



Σκλήρυνση της πολιτικής κατά των φοροφυγάδων με όπλα τις διασταυρώσεις περιουσιακών στοιχείων και των καταθέσεων με τα δηλωθέντα εισοδήματα και μέτρα όπως η αναδρομική φορολόγηση εισοδημάτων, κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και αυστηρές ποινές φυλάκισης προανήγγειλαν χθές ο... υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου κι ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Δ. Κουσελάς.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας στο 7ο φορολογικό φόρουμ του Ελληνοαμερικανικού εμπορικού συλλόγου είπε χαρακτηριστικά ότι "η μεγαλύτερη απόδειξη για τη φοροδιαφυγή, είναι ότι, ενώ στην Ελλάδα έχουμε περίπου τους ίδιους φορολογικούς συντελεστές, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη στα έσοδα, ως ποσοστό του ΑΕΠ, έχουμε περίπου πέντε μονάδες χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Με απλά ελληνικά, πληρώνουν κάποιοι και κάποιοι δεν πληρώνουν".

Και πρόσθεσε τα εξής:
1. Είναι αδιανόητο στην Ελλάδα να υπάρχουν επαγγελματικές ομάδες, οι οποίες δηλώνουν μέσο ετήσιο εισόδημα 12 και 14 χιλιάδες. Είναι αδιανόητο. Το μέσο εισόδημα των δικηγόρων στην Ελλάδα είναι 14.000, το μέσο εισόδημα των μηχανικών είναι 11.000, το μέσο εισόδημα των μισθωτών είναι πιο υψηλό. Είναι αδιανόητο να δεχόμαστε ότι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των ελευθέρων επαγγελματιών στην πράξη δεν πληρώνουν φόρο. Άρα, με τα τεκμήρια διαβίωσης πιστεύουμε ότι θα πιάσουμε ένα μέρος της φοροδιαφυγής.

Είναι και πάλι αδιανόητο το γεγονός ότι, επί χρόνια, δεν διασταύρωνε κανένας εισόδημα με στοιχεία περιουσίας και έτσι ήταν εξαιρετικά δύσκολο να καταλάβει κανείς πώς κάποιος μπορεί να έχει ένα σπίτι εκατομμυρίων ευρώ, δηλώνοντας εισόδημα 15.000 κάθε έτος επί δέκα έτη.

2. Με το φορολογικό νομοσχέδιο εξειδικεύουμε πώς γίνεται ο έλεγχος από το γραφείο και όχι από την έδρα της επιχείρησης. Έχουμε πλέον σε πιλοτική λειτουργία το σύστημα Elenxis, το οποίο αλλάζει τα δεδομένα στον έλεγχο, δίνει τη δυνατότητα να γίνεται πραγματικός έλεγχος με βάση διασταυρώσεις - βρίσκουμε φοβερά λαβράκια.

3. Στο τρίτο στάδιο θα κλείσουν εφορίες. Σας λέω ειλικρινά, δεν θέλω ο πολίτης να πηγαίνει στη ΔΟΥ. Σε κανένα κράτος της Ευρώπης δεν έχουμε τόσες πολλές ΔΟΥ. Πόσες ΔΟΥ έχει η Βρετανία; Ο κάτοικος του Παρισιού έχει πάει ποτέ στη ΔΟΥ του; Ο κάτοικος της Λιέγης ή του Άμστερνταμ; Όχι. Πάει στην τράπεζα, πάει στο τοπικό ΚΕΠ όπως το λένε εκεί, ηλεκτρονικά ή ταχυδρομείο. Δεν έχει λόγο να πηγαίνει στη ΔΟΥ. Σήμερα, για μας η ΔΟΥ είναι το κέντρο του κόσμου. Πηγαίνουμε στη ΔΟΥ για πράγματα που δεν έχουν καμία δουλειά. Άρα, λοιπόν, τα παίρνουμε όλα αυτά από εκεί, θα φύγουν από τις ΔΟΥ. Ως αποτέλεσμα θα συγχωνεύσουμε και θα κλείσουμε. Θα πάμε σε μια λογική πολύ λιγότερων ΔΟΥ. Η χώρα αυτή δεν χρειάζεται 289 ΔΥΟ, να χρειάζεται 50, 60, 100 το πολύ.

Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Δ. Κουσελάς εξειδικεύοντας την "άμεση δράση" των υπηρεσιών δήλωσε ότι το υπουργείο καταφεύγει στη λύση των κατασχέσεων στις περιπτώσεις μεγάλων χρεών στο δημόσιο και στις υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής.

Χαρακτηριστικά είπε «κατασχέσεις γίνονται όταν υπάρξει καταγγελία, γίνει έρευνα και διαπιστωθεί ότι οι καταθέσεις που έχει κάποιος δεν έχουν καμία σχέση με τα εισοδήματα που δηλώνει, αφού ανοιχτούν οι λογαριασμοί με εισαγγελική παραγγελία, βέβαια, ή στη βάση των νόμων. Δηλώνει για παράδειγμα κάποιος 15.000 ευρώ εισόδημα και του βρίσκουν καταθέσεις που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο. Σε αυτή τη περίπτωση, αυτό που μπορούμε να κάνουμε, με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, είναι να ανατρέξουμε προς τα πίσω, να του υπολογίσουμε αναδρομικά ποιο θα έπρεπε να ήταν το ύψος του εισοδήματος που θα δήλωνε για να έχει αυτές τις καταθέσεις και να του φορολογήσουμε αναδρομικά –το έχουμε το δικαίωμα αυτό- το εισόδημα που θα έπρεπε να δήλωνε και όχι αυτό που έχει δηλώσει».

»Τον χρόνο που πέρασε -για να σας δώσω και κάποια στοιχεία που δεν ξέρω αν έχουν δει και το φως της δημοσιότητας- μέσα στο 2010 εντοπίστηκαν 2.702 φορολογούμενοι με συνολικές οφειλές 77,5 εκατομμύρια ευρώ. Και έχουν δρομολογηθεί γι’ αυτούς 220 κατασχέσεις ακινήτων. Εντοπίστηκαν, για παράδειγμα, 990 οφειλέτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές, συνολικού ποσού 6,7 εκατομμυρίων ευρώ και με ακίνητη περιουσία, στις περιοχές της Μυκόνου ή και της Σαντορίνης, αντικειμενικής αξίας 288 εκατομμυρίων ευρώ».

Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι των επιχειρήσεων

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι με το φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίζεται αλλάζει ριζικά ο τρόπος ελέγχου των επιχειρήσεων. «Καινοτομία που αφορά τις επιχειρήσεις είναι τα φορολογικά πιστοποιητικά. Με τα φορολογικά πιστοποιητικά στις μεγάλες επιχειρήσεις από Ορκωτούς Ελεγκτές και τη δυνατότητα μεγαλύτερης χρήσης ή υποχρέωση χρήσης φοροτεχνικών στις μικρότερες εταιρείες. Θέλουμε να τα κάνουμε αντικειμενικά, θέλουμε να υπάρχουν κριτήρια κινδύνου και οι πρακτικές που χρησιμοποιούνται σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο για το πώς ελέγχεται μια επιχείρηση.

»Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τον έλεγχο από το γραφείο και όχι το κλιμάκιο των φορολογικών ελεγκτών από την τοπική ΔΟΥ που πηγαίνει και εγκαθίσταται επί τρεις μήνες στην επιχείρηση, μέχρις ότου βρεθεί κάποια αμοιβαία συμφωνία και φύγουν. Θέλουμε να πάμε σε μια λογική που λέει ότι δεν μπορούμε να μην έχουμε ανέλεγκτες υποθέσεις, οι οποίες καθυστερούν πέντε και δέκα χρόνια και να έρχεται η εκάστοτε Κυβέρνηση και να περαιώνει και πάλι, όπως κάναμε κι εμείς πέρσι το Δεκέμβριο, λέγοντας όμως ότι το κάναμε, αφού αλλάξαμε τη νομοθεσία και έχοντας στήσει ένα νέο φορολογικό σύστημα. Διότι με το νέο σύστημα δεν υπάρχουν πλέον ανέλεγκτες υποθέσεις, διότι, αν δεν έχεις ελεγχθεί επειδή είσαι μέσα στο δείγμα, είσαι εκτός και δεν ελέγχεσαι».

Φταίνε και οι πολίτες

Σχολιάζοντας τα αποτέλεσμα έρευνας κοινής γνώμης και τις απαντήσεις στο ερώτημα «Ποιος έχει κατά τη γνώμη σας τη μεγαλύτερη ευθύνη για το απαράδεκτο μέγεθος φοροδιαφυγής στη χώρα μας;» ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν δίστασε να πέι ότι "φταίνε και οι πολίτες".

Οι απαντήσεις ήταν

-Το κράτος» 36%
-«Οι φορολογούμενοι» 5%
-«Το ύψος των φορολογικών συντελεστών» 7%
-«Η αδυναμία των συστημάτων ελέγχου» 51%

«Εδώ θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω. Για να υπάρχει φοροδιαφυγή, υπάρχουν δυο. Υπάρχει και ο πολίτης. Στη Βουλή σε μια άλλη παρέμβασή μου, πρότεινα σε κάποια κόμματα της Αντιπολίτευσης που έχουν ξεκινήσει ένα κίνημα του «Δεν πληρώνω», ένα κίνημα ανυπακοής, να πάμε σε ένα κίνημα ανυπακοής κατά αυτών που δεν κόβουν αποδείξεις. Αυτή είναι η πραγματική ανυπακοή σε όσους επιτηδευματίες και άλλους δεν κόβουν αποδείξεις. Γιατί αυτό δεν είναι τίποτε άλλο, από κλοπή από την τσέπη του πολίτη. Είναι υπεξαίρεση. Ξεκάθαρα πράγματα.

»Η υπεξαίρεση είναι υπεξαίρεση και η παρακράτηση του ΦΠΑ δεν είναι τίποτε άλλο από υπεξαίρεση. Μου κάνει τεράστια εντύπωση ότι παρά το γεγονός ότι κάθε Σαββατοκύριακο το ΣΔΟΕ ανά την Ελλάδα κλείνει για 48 ώρες καταστήματα, εξακολουθούμε να βρίσκουμε επιχειρήσεις οι οποίες χωρίς κανέναν απολύτως ενδοιασμό, κάνουν μαζική αποφυγή και δεν κόβουν αποδείξεις" τόνισε ο υπουργός.
ΒΗΜΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: