Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Σφυροκόπημα του Καντάφι από Γαλλία, ΗΠΑ, Βρετανία

Εντείνονται οι συμμαχικές επιχειρήσεις...


http://img.protothema.gr/7D51C468D5FDE099E2CE16966E491EC8.jpg
Μετά τη Γαλλία στο θέατρο των επιχειρήσεων στη Λιβύη «μπήκαν» και οι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις.

Οι βρετανικές δυνάμεις επιχειρούν πάνω από τη Λιβύη στο πλαίσιο της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για δημιουργία ζώνης εναέριου αποκλεισμού ώστε να προστατευθούν οι πολίτες της χώρας από τις από αέρος επιθέσεις των δυνάμεων του συνταγματάρχη Καντάφι, ανακοίνωσε απόψε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβοντ Κάμερον.

Οπως είπε: "Ολοι είδαμε τη συνεχιζόμενη βιαιότητα με την οποία ο συνταγματάρχης Καντάφι επιτίθεται κατά των πολιτών του. Και όχι μόνο δεν έχει εφαρμόσει την κατάπαυση του πυρός για την οποία μίλησε και μας διαβεβάιωσε αλλά αντιθέτως ενέτεινε τις επιθέσεις. Καταλήγοντας ο κ. Κάμερον ανέφερε ότι "δεν θα μπορούσαμε να καθήσουμε παράμερα και να παρακολουθούμε αυτόν τον δικτάτορα να δολοφονεί τους πολίτες της χώρας του" και πρόσθεσε ότι η υποστηριζόμενη από τα Ηνωμένα Εθνη στρατιωτική δράση της Δύσης είναι "αναγκαία, νόμιμη και σωστή".

Λίγο πριν τις 10:00 το βράδυ πραγματοποίησαν την πρώτη επίθεση τους κατά της αεράμυνας της Λιβύης με πυραύλους Τομαχοκ και οι ΗΠΑ.

Οι γαλλικές αεροπορικές δυνάμεις έχουν ήδη καταστρέψει αρκετά τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα των κυβερνητικών δυνάμεων στη Βεγγάζη κατά τη σημερινή επέμβασή τους. «Ναι, έχουμε καταστρέψει έναν αριθμό τανκς και τεθωρακισμένων οχημάτων» δήλωσε εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Αμυνας, που ανέφερε ότι δεν ήταν σε θέση να αναφέρει συγκεκριμένο αριθμό προς το παρόν.

Εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας ανέφερε από την πλευρά του ότι στην επιχείρηση μετέχουν περίπου 20 αεροσκάφη που δρουν σε μια ακτίνα 100-150 χιλιομέτρων γύρω από την ανατολική πόλη Βεγγάζη, προπύργιο των εξεγερμένων.

Ουσιαστικά οι γαλλικές δυνάμεις από το μεσημέρι του Σαββάτου ξεκίνησαν το πρώτο κύμα της επίθεσης. Αναγνώρισαν στόχους στο έδαφος και με συνεχείς πτήσεις πάνω από τις περιοχές που ήταν συγκεντρωμένες οι δυνάμεις του Καντάφι έκαναν επίδειξη ισχύος.

Σχεδόν αμέσως μετά το πρώτο κύμα, οι γαλλικές δυνάμεις μονομερώς ξεκίνησαν το δεύτερο κύμα των επιχειρήσεων με βομβαρδισμό στόχων στο έδαφος, ενώ λίγες ώρες αργότερα πραγματοποιήθηκε και η πρώτη επίθεση από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, το οποίο επικαλείται πηγές του Πενταγώνου, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαπέλυσαν την πρώτη τους επίθεση κατά της αεράμυνας της Λιβύης με πυραύλους Τομαχοκ, που εκτοξεύτηκαν από τα πολεμικά πλοία που έχει αναπτύξει η Ουάσινγκτον στα ανοιχτά των ακτών της Λιβύης.

Η πληροφορία ότι γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη κατέστρεψαν άρματα μάχης δημιούργησε ερωτήματα για τον σκοπό και τις επιδιώξεις των Παρισίων. Και αυτό διότι, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες, σε στρατιωτικό επίπεδο το ΝΑΤΟ δεν είχε λάβει απόφαση για έναρξη των βομβαρδισμών, πολύ περισσότερο που τα γαλλικά μαχητικά δεν έπληξαν αντίπαλα αεροσκάφη, ούτε αντιαεροπορικά συστήματα ή το δίκτυο αεράμυνας του Καντάφι, αλλά τεθωρακισμένα –δηλαδή καθαρά χερσαίους στόχους.

Και μπορεί η απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να νομιμοποιεί τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να προβούν σε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των αμάχων από τη δίχως έλεος επιθετικότητα των δυνάμεων του Καντάφι, όμως ο σχεδιασμός προέβλεπε την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και την ισχυροποίηση του εμπάργκο όπλων, σε καμία περίπτωση την έναρξη επιχειρήσεων στο έδαφος. Αλλωστε οι πληροφορίες που υπάρχουν στο ΝΑΤΟ είναι ότι οι δυνάμεις του Καντάφι δεν έχουν ιδιαίτερες μαχητικές ικανότητες, η διαθεσιμότητα των λιβυκών μαχητικών αεροσκαφών είναι χαμηλή και συνεπώς η no fly zone θα μπορούσε ίσως να επιβληθεί με ήπια καταστολή των ηλεκτρονικών μέσων που θα αδρανοποιούσαν τη λιβυκή αεροπορία και θα νέκρωναν τους πυραύλους εδάφους αέρος του Καντάφι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: