Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Στις κάλπες οι Αιγύπτιοι στο δημοψήφισμα για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις

Στη μετά Μουμπάρακ εποχή

Εκατομμύρια πολίτες προσήλθαν στις κάλπες
Εκατομμύρια πολίτες προσήλθαν στις κάλπες (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Κάιρο, Αίγυπτος
Tεράστιες ουρές σχηματίζονται από το πρωί του Σαββάτου στα εκλογικά κέντρα για το δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση στην Αίγυπτο. Πρόκειται για τις πρώτες κάλπες που στήνονται μετά την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ, με ζητούμενο περιορισμένες μεταρρυθμίσεις ή νέο Σύνταγμα.

Μεγάλη ομάδα ατόμων επιτέθηκε στον Νομπελίστα και στέλεχος της αντιπολίτευσης Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, την ώρα που προσπαθούσε να ψηφίσει.

«Δεν σε θέλουμε, δεν σε θέλουμε» φώναζαν, πετώντας πέτρες στο αυτοκίνητό του, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters. Δεν έχει γίνει ξεκάθαρο αν η επίθεση αυτή, εμπόδισε τον Ελ Μπαραντέι από το να ψηφίσει.

Συγκεκριμένα, οι υπέρμαχοι του «ναι» τάσσονται υπέρ της άμεσης μετάβασης σε μια δημοκρατική διακυβέρνηση με περιορισμένες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, ενώ οι υπέρμαχοι του «όχι» ζητούν την κατάρτιση νέου Συντάγματος.

Οι κύριες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις αφορούν την προεδρική θητεία που περιορίζεται σε δυο τετραετίες (αντί απεριόριστων θητειών έξι ετών) και επίσης χαλάρωση των προϋποθέσεων για να θέσει κάποιος υποψηφιότητα για το ανώτατο αξίωμα.

Τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις ετοίμασε επιτροπή νομικών που διόρισε ο στρατός, ο οποίος κυβερνά τη χώρα μετά την παραίτηση του Μουμπάρακ.

Ο στρατός έχει υποσχεθεί την επιστροφή σε μια δημοκρατικά εκλεγμένη εξουσία.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: