Αναφέρθηκε ότι η επίθεση έγινε στις 18.45, ώρα Ελλάδας. Γαλλικό αεροσκάφος κατέστρεψε έναν πρώτο στόχο, σύμφωνα με εκπρόσωπο του γαλλικού στρατού.
Διάγγελμα Σαρκοζί μετά την έκτακτη σύνοδο στο Παρίσι
Την έναρξη της στρατιωτικής δράσης ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, μετά την έκτακτη διεθνή σύνοδο στο Παρίσι. Είπε ότι συμμαχικά πολεμικά αεροσκάφη ήδη παρεμποδίζουν τις επιθέσεις των δυνάμεων του Καντάφι στη Βεγγάζη.
Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε ότι ο Καντάφι αγνόησε το διεθνές τελεσίγραφο για τον τερματισμό της βίας και ότι είναι καθήκον να στηρίξουμε τον αραβικό λαό. Πρέπει να δράσουμε, τόνισε, σε συνεργασία με τα αραβικά κράτη, για να τερματίσουμε την «δολοφονική παράνοια» στη Λιβύη. Ο Καντάφι, επισήμανε, μπορεί να έχει κατάπαυση του πυρός οποιαδήποτε στιγμή, αφού όμως τερματιστεί η βία.
Το Σάββατο, γαλλικά αναγνωριστικά αεροσκάφη Rafale εισήλθαν στο λιβυκό εναέριο χώρο, σύμφωνα με το αραβικό ειδησεογραφικό δίκτυο Al Arabiya, επικαλούμενο γαλλική στρατιωτική πηγή. Την είδηση επιβεβαίωσε και το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMT-TV.
Επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, το δίκτυο μετέδωσε ότι τα γαλλικά αεροσκάφη εισήλθαν στον λιβυκό εναέριο χώρο στο πλαίσιο της επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Τα αεροσκάφη πραγματοποίησαν πτήσεις πάνω από την Βεγγάζη, που βρίσκεται στα χέρια των εξεγερμένων, προφανώς σε μία προσπάθεια να ελέγξουν την επέλαση των δυνάμεων του Καντάφι στην πόλη.
Η Ιταλία παρέχει μόνο αεροπορικές βάσεις
Επίσης, το δίκτυο Al Arabiya μετέδωσε ότι ιταλικά μαχητικά αεροσκάφη ξεκίνησαν αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από τη Λιβύη. Το τηλεοπτικό δίκτυο επικαλείται τον ανταποκριτή του και μετέδωσε την είδηση για τα ιταλικά αεροσκάφη χωρίς να αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι η Ιταλία προς το παρόν παρέχει μόνο τις αεροπορικές της βάσεις για την στρατιωτική επιχείρηση κατά της Λιβύης, αλλά ενδέχεται να συμμετάσχει και στις αεροπορικές επιδρομές αν χρειαστεί.
Αυξημένη αεροπορική κίνηση στη Βρετανική Αεροπορική Βάση Ακρωτηρίου
Η τηλεόραση του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου μετέδωσε ότι παρατηρείται αυξημένη αεροπορική κίνηση στη Βρετανική Αεροπορική Βάση Ακρωτηρίου, κοντά στη Λεμεσό, αλλά δεν είναι σαφές κατά πόσο συνδέεται με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Λιβύης.
Στη βάση προσγειώθηκε ένα σμήνος αεροπλάνων Τορνέϊντο και ένα μεταγωγικό C-130, καθώς και δύο πολιτικά αεροπλάνα. Τα Τορνεϊντο ανήκουν στο γνωστό σχηματισμό «Κόκκινα Βέλη», που προβαίνουν σε αεροπορικές επιδείξεις, αλλά σημειώνεται ότι πρόκειται για μαχητικά που μπορούν να εμπλακούν σε αεροπορικές επιχειρήσεις.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την βρετανική για το θέμα της χρησιμοποίησης της βάσης του Ακρωτηρίου για την εφαρμογή του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας αναφορικά με τη Λιβύη. Διευκρίνισε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση από πλευράς Βρετανών και δεν υπάρχει τίποτε συγκεκριμένο.
«Διαφορετική η συμμετοχή κάθε χώρας»
Οι μετέχοντες στη σύνοδο του Παρισιού είναι «αποφασισμένοι να ενεργήσουν συλλογικά», για να εφαρμοστεί η απόφαση του ΟΗΕ για τη Λιβύη, «παρά το γεγονός ότι η συνεισφορά της κάθε χώρας θα είναι διαφορετική» σύμφωνα με την τελική ανακοίνωση του κειμένου.
«Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την υιοθέτηση της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας» για τη Λιβύη που αφορά κυρίως την προστασία των πολιτών της Λιβύης με το αίτημα για «άμεση κατάπαυση του πυρός» από την πλευρά του καθεστώτος Καντάφι , αναφέρουν στο κείμενο οι μετέχοντες στη σύνοδο.
«Αν και η συνεισφορά της κάθε χώρας μας θα είναι διαφορετική, είμαστε αποφασισμένοι να ενεργήσουμε συλλογικά και αποφασιστικά για να υλοποιηθούν αυτές αποφάσεις», επισημαίνεται στο κείμενο.
Στη σύνοδο μετείχαν 22 χώρες, χώρες μέλη της ΕΕ, χώρες μέλη του Αραβικού Συνδέσμου, ο ΟΗΕ, πολλές αραβικές χώρες ο Καναδάς και οι ΗΠΑ.
Στις αεροπορικές επιχειρήσεις ανακοίνωσαν ότι θα μετάσχουν το Κατάρ, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Δανία, η Νορβηγία, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ προσφέροντας αεροσκάφη τους πολεμικά και αεροπλανοφόρα.
Ντέιβιντ Κάμερον
Ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι παραβίασε την κατάπαυση του πυρός και θα αντιμετωπίσει την επείγουσα δράση για να αποφευχθούν περισσότεροι θάνατοι αμάχων, τόνισε από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.
«Ο στρατηγός Καντάφι το προκάλεσε. Είπε ψέματα στη διεθνή κοινότητα, υποσχέθηκε κατάπαυση του πυρός και την παραβίασε», επισήμανε, μετά τη λήξη της διεθνούς συνόδου.
«Εξακολουθεί τις ωμότητες κατά του ίδιου του λαού του και επομένως ήρθε η ώρα για δράση. Πρέπει να είναι επείγουσα, πρέπει να επιβάλουμε την επιθυμία των Ηνωμένων Εθνών και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συνεχιστεί η σφαγή των αμάχων», πρόσθεσε.
Αγκελα Μέρκελ
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε, μετά τη Σύνοδο, ότι οι παγκόσμιες δυνάμεις είναι ενωμένες στο ότι η βία στη Λιβύη πρέπει να τερματιστεί, αλλά επιβεβαίωσε ότι η χώρα της δεν θα λάβει μέρος σε στρατιωτική επιχείρηση κατά του Καντάφι.
Το Βερολίνο απείχε από την ψηφοφορία της Πέμπτης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που έδωσε το «πράσινο φως» για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Λιβύη.
Ωστόσο, η Μέρκελ τόνισε ότι η κυβέρνησή της παραχώρησε γερμανικά αναγνωριστικά αεροσκάφη AWACS για να αποσταλούν στο Αφγανιστάν, αντικαθιστώντας τα αμερικανικά που θα αναλάβουν την ίδια δράση στη Λιβύη.
Μπαράκ Ομπάμα
Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε τον Καντάφι ότι η διεθνής κοινότητα θα ενεργήσει επειγόντως για να προφυλάξει τους Λίβυους αντικαθεστωτικούς από την επιθετικότητά του εάν δεν σταματήσει η από μέρους του βία.
«Η συναίνεσή μας είναι πολύ ισχυρή και η απόφασή μας σαφέστατη. Οι πολίτες της Λιβύης θα πρέπει να προστατευθούν και στην περίπτωση που δεν τερματιστεί αμέσως η βία εναντίον των πολιτών, η συμμαχία μας είναι έτοιμη να ενεργήσει επειγόντως», διεμήνυσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου