Σάββατο, 19 Μαρτίου 2011

Στον στρατιωτικό κλοιό της Δύσης η Λιβύη, άρχισε ο βομβαρδισμός στόχων

Πτήσεις μαχητικών και πυραυλικές επιθέσεις

Γαλλικά Mirage απογειώνονται για επιχειρήσεις πάνω από τη Λιβύη
Γαλλικά Mirage απογειώνονται για επιχειρήσεις πάνω από τη Λιβύη (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Παρίσι, Γαλλία
Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις με σκοπό την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη το απόγευμα του Σαββάτου με τις πρώτες αποστολές γαλλικών αεροσκαφών μέσα στον εναέριο χώρο της Λιβύης και συγκεκριμένα πάνω από τη Βεγγάζη, προπύργιο των αντικαθεστωτικών. Αργά το απόγευμα αναφέρθηκαν τα πρώτα χτυπήματα από γαλλικά πυρά κατά στόχων στο έδαφος γύρω από τη Βεγγάζη όπου σημειώνονταν σφοδρές συγκρούσεις. Μέσα στη νύχτα άρχισαν και οι βρετανικές επιχειρήσεις και οι αμερικανικές πυραυλικές επιθέσεις.

Λίγες ώρες νωρίτερα στη σύνοδο των δυτικών και αραβικών χωρών στο Παρίσι είχε ουσιαστικά δοθεί το πράσινο φως για την επέμβαση.

Ήδη από νωρίς το μεσημέρι γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale και Mirage (αρχικά από ένα ζευγάρι, αργότερα περί τα 20) βρίσκονταν μέσα στον εναέριο χώρο της Λιβύης, εκτελώντας αποστολές αναγνώρισης ενώ είχαν και σαν στόχο την αποτροπή μίας επίθεσης των δυνάμεων του Καντάφι κατά των αντικαθεστωτικών. Συμμετέχει ακόμα και ένα γαλλικό AWACS.

Αργά το απόγευμα άρχισαν και οι πρώτες επιθέσεις των γαλλικών αεροσκαφών κατά στόχων στο έδαφος. Χτυπήθηκε ένα όχημα, επιβεβαίωσαν γαλλικές πηγές που αργότερα πρόσθεσαν ότι χτυπήθηκαν άρματα μάχης και άλλα στρατιωτικά οχήματα, όλα νοτιοδυτικά από τη Βεγγάζη.

Εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας διευκρίνισε ότι στην επιχείρηση συμμετέχουν περίπου 20 αεροσκάφη που δρουν σε μια ακτίνα 100 με 150 χιλιομέτρων γύρω από τη Βεγγάζη, προπύργιο των εξεγερμένων. Πάντως αμερικανικές πηγές σημείωναν ότι δεν προβλέπονται επιχειρήσεις γύρω από τη Βεγγάζη.

Τη συμμετοχή και της Βρετανίας στις αεροπορικές επιχειρήσεις ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον.

Όπως επιβεβαίωσε από την πλευρά του το Πεντάγωνο, οι αμερικανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν πύραυλο Tomahawk κατά εγκαταστάσεων αεράμυνας στη Λιβύη, έξω από την πρωτεύουσα Τρίπολη και τη Μισράτα. Μιλά ακόμα και για ηλεκτρονικές επιθέσεις με σκοπό ην αδρανοποίηση της αεράμυνας της Λιβύης.

Την πληροφορία επιβεβαίωσε ουσιαστικά και η τηλεόραση της Λιβύης αναφέροντας την «επίθεση των σταυροφόρων» κατά περιοχής όπου βρίσκονται άμαχοι, σε μία προφανή αναφορά στους Δυτικούς. Ανέφερε ακόμα ότι χτυπήθηκαν αποθήκες καυσίμων στη Μισράτα.

Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ακόμα ότι οι συμμαχικές δυνάμεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας, του Καναδά και της Ιταλίας θα αρχίσουν τις επιχειρήσεις, κατά τα φαινόμενα τις επόμενες μέρες και ώρες.

Οι ΗΠΑ έχουν συγκεντρώσει ισχυρή παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο και, κατά πληροφορίες, τις πρώτες ώρες ή ημέρες θα υποστηρίξουν με πυραύλους την αεράμυνα της Λιβύης ή άλλες απειλές κατά των συμμαχικών αεροσκαφών. Συνολικά 25 αμερικανικά και άλλα συμμαχικά σκάφη βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή. Όπως ακόμη έγινε γνωστό, την Κυριακή αναχωρεί για την Λιβύη το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ.

Το Al Arabiya ανέφερε μάλιστα ότι και ιταλικά αεροσκάφη μετέχουν στις πρώτες αποστολές στη Λιβύη, κάτι που διέψευσε ο πρωθυπουργός της χώρας Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο Ιταλός πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ιταλία παρέχει μόνο υποστήριξη στις επιχειρήσεις μέσω των επτά βάσεων που έχει διαθέσει στις συμμαχικές δυνάμεις ενώ πρότεινε να χρησιμοποιηθεί η ΝΑΤΟΪκή βάση του Αβιάνο σαν το συντονιστικό κέντρο όλων των επιχειρήσεων.

Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνόδου στο Παρίσι ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, τόνισε ότι οι επιχειρήσεις έχουν ήδη αρχίσει στη Βεγγάζη και ότι γαλλικά αεροσκάφη ήδη έχουν αναλάβει δράση κατά των λιβυκών δυνάμεων παρεμποδίζοντας τις επιθέσεις των δυνάμεων του Καντάφι στη Βεγγάζη.

Ο κ.Σαρκοζί είπε ακόμη ότι ο Λίβυος ηγέτης αγνόησε το διεθνές τελεσίγραφο για τον τερματισμό της βίας

Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε ακόμη ότι οι επιχειρήσεις κατά των δυνάμεων του Καντάφι θα τερματιστούν όταν και ο ίδιος τερματίσει τις δικές του επιχειρήσεις. Είναι καθήκον μας να υποστηρίξουμε τους αραβικούς λαούς και να εργαστούν από κοινού για να τερματιστεί «η δολοφονική μανία στη Λιβύη».

Συγκέντρωση δυνάμεων


Όλη την ημέρα το Σάββατο έφταναν σε βάσεις στην Ιταλία και τη Γαλλία πολεμικά αεροσκάφη για να συμμετάσχουν στη διεθνή επιχείρηση. Αμερικανικά αεροσκάφη (F-18, C-17s και ένα C-130) έφτασαν στο Αβιάνο της Ιταλίας ενώ έξι δανικά F-16 στη Σικελία.

Έτοιμος μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας δηλώνει και ο Καναδάς.

Δραστηριότητα παρατηρείται στη βρετανική βάση στο Ακρωτήρι στην Κύπρο. Εκεί προσγειώθηκε το Σάββατο ένα σμήνος αεροπλάνων Tornado και ένα μεταγωγικό C-130 καθώς και δύο πολιτικά αεροπλάνα.

Η Γερμανία, από την πλευρά της, διά της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ επιβεβαίωσε ότι δεν θα λάβει μέρος σε στρατιωτική επιχείρηση κατά του Μ.Καντάφι. Πάντως παραχώρησε γερμανικά αναγνωριστικά αεροσκάφη AWACS για να αποσταλούν στο Αφγανιστάν, αντικαθιστώντας τα αμερικανικά που θα αναλάβουν την ίδια δράση στη Λιβύη.

Επιπλέον, η στρατηγικά τοποθετημένη Μάλτα δηλώνει ότι προτίθεται να συνεργαστεί για την επίβλεψη της κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη, επιμένοντας όμως ότι αυτή θα πρέπει να πραγματοποιείται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Μούσα Κούσα, είχε δηλώσει ότι η χώρα του επιθυμεί η Μάλτα, η Τουρκία, η Γερμανία και η Κίνα να επιβλέπουν την κατάπαυση του πυρός. Και οι τέσσερις χώρες για διαφορετικούς λόγους αλλά όχι από κοινού δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχουν σε στρατιωτικές ενέργειες.
Συγκρούσεις γύρω από τη Βεγγάζη
Την ίδια ώρα οι δυνάμεις του Καντάφι επιτίθενται με σφοδρότητα κατά της Βεγγάζης, το τελευταίου προπυργίου των αντικαθεστωτικών, παρά την μονομερή κατάπαυση που είχε κηρύξει αργά την Πέμπτη το καθεστώς.

Αργά το απόγευμα φαίνεται ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις βρίσκονταν μέσα ή πολύ κοντά στην πόλη, ενώ, όπως μετέδωσε η ΝΕΤ, σταμάτησαν πιθανόν σε αναμονή της κίνησης των δυτικών δυνάμεων. Πάντως από την πόλη φεύγουν όπως μπορούν χιλιάδες κάτοικοι.

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα το Al Jazeera μετέδωσε ότι στο νοσοκομείο Τζάλα στη Βεγγάζη μεταφέρθηκαν 26 νεκροί και περισσότεροι από 40 τραυματίες μετά το βομβαρδισμό της πόλης.

Σε ένα άλλο περιστατικό, ένα αεροσκάφος των εξεγερμένων καταρρίφθηκε το πρωί του Σαββάτου στη πόλη αν και ο πιλότος του διασώθηκε με το εκτινασσόμενο κάθισμα. Είναι αβέβαιο από ποιά πλευρά έγινε η κατάρριψη, δεν αποκλείεται όμως να έγινε από λάθος και από τους ίδιους τους εξεγερμένους.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: