Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Αξιοποίηση ακινήτων με ταυτόχρονη έξοδο στις αγορές προαναγγέλλει ο Γ.Παπακωνσταντίνου Νέα εθνική στρατηγική

Μια νέα εθνική στρατηγική ταχύτερης επιστροφής στις αγορές μέσω μεγάλων εταιρειών ακινήτων του Δημοσίου προαναγγέλλει σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, εν όψει και της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου.

Κατ' ουσίαν κηρύσσει την έναρξη του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ με την επερχόμενη ίδρυση Εθνικού Αναπτυξιακού Ταμείου Ακινήτων, που θα έχει πρόσβαση στις αγορές και θα αντλεί κεφάλαια.

Ξεκαθαρίζει ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε αποκρατικοποιήσεις-εξπρές. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση παράκαμψης των κανόνων διαφάνειας και δεν εκποιούμε σε τιμή ευκαιρίας».

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει ότι στο πλαίσιο αποκρατικοποιήσεων και αναδιαρθρώσεων άμεσα προχωρά η επέκταση σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και στην ίδια κατηγορία συμβάσεων εμπίπτει και η Εγνατία. Άμεσα προχωρούν επίσης τα σχέδια για την αποκρατικοποίηση των κρατικών λαχείων μέσω συμβάσεων παραχώρησης, τη διάθεση πακέτου μετοχών της ΔΕΠΑ, ενώ στο έτος θα υλοποιηθούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την παραχώρηση μέρους του φάσματος συχνοτήτων.

Συμπληρώνει ότι ακολουθούν τα περιφερειακά αεροδρόμια και λιμάνια, καθώς και στρατηγικές συμμετοχές στις εταιρείες υδάτων και στα ΕΛΤΑ.

Όσο για τα ακίνητα του Δημοσίου αναφέρει ότι θα αξιοποιηθεί η λίστα που αποφάσισε η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων και Αναδιαρθρώσεων, προχωρούν οι διαδικασίες για τη σύσταση της Ελληνικό ΑΕ, ενω η ΚΕΔ και η ΕΤΑ έχουν ήδη προγραμματίσει την υλοποίηση σχεδίων αξιοποίησης 20 επιπλέον ακινήτων.

Για τη Σύνοδο της 25ης Μαρτίου τονίζει ότι η κυβέρνηση δεν ανησυχεί, αλλά βρίσκεται σε εγρήγορση, καθώς οι αποφάσεις της 11ης Μαρτίου συναντούν αντιδράσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι «σε μια κυβέρνηση δεν ανήκει σε κανέναν η καρέκλα του», υπογραμμίζει ότι έχει άριστη σχέση με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, αλλά παράλληλα αφήνει αιχμές για όσους μιλούν για «ελλιπή συντονισμό» της κυβέρνηση.

Ακόμη, εκτιμά ότι η ΝΔ και η Αριστερά δεν είναι αντάξιες των περιστάσεων, καθώς ακολουθούν «τυφλή αντιπολιτευτική στρατηγική».

Τέλος, δεσμεύεται ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις ούτε οριζόντιες μειώσεις αποδοχών στο Δημόσιο, ενώ στο επερχόμενο ενιαίο μισθολόγιο θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις।
.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: