Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Αποκαθιστούν την παροχή ρεύματος στη Φουκουσίμα


Ιάπωνες πυροσβέστες λίγο πριν αναχωρήσουν από την βάση τους με προορισμό το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα

Κοντά στην αποκατάσταση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στην πυρηνική μονάδα της Φουκουσίμα βρίσκονται τα συνεργεία που προσπαθούν να ελέγξουν τη διαρροή ραδιενέργειας. Τις επόμενες ώρες οι μηχανικοί αναμένεται να συνδέσουν τη νέα γραμμή παροχής ρεύματος σε έναν από τους έξι αντιδραστήρες.

Οι πυροσβέστες εξακολουθούν να πραγματοποιούν ρίψεις νερού προκειμένου να ψύξουν το πυρηνικό καύσιμο και να αποτρέψουν τυχόν έκρηξή του. Το μεσημέρι του Σαββάτου, σύμφωνα με αξιωματούχους που μετείχαν στις επιχειρήσεις, η πρακτική της ρίψης νερου φαινόταν να αποδίδει καρπούς οδηγώντας σε «σχετική σταθεροποίηση» τη θερμοκρασία στον αντιδραστήρα 3, όπου εντοπιζεται και ο μεγαλύτερος κίνδυνος.
Το καλώδιο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος έχει φτάσει στο εξωτερικό του εργοστασίου και γίνονται προσπάθειες επέκτασής του στο εσωτερικό, ούτως ώστε να τεθούν ξανά σε λειτουργία η αντλίες που τροφοδοτούσαν με νερό τις δεξαμενές αποθήκευσης του καυσίμου.

Στέλεχος της υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας είπε ότι η ηλεκτροδότηση αναμένεται να έχει αποκατασταθεί στους τέσσερις από τους έξι αντιδραστήρες εντός της ημέρας.

Την ίδια ώρα, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης, για πρώτη φορά εντοπίστηκε ραδιενέργεια πάνω από τα όρια σε τρόφιμα. Συγκεκριμένα, από μετρήσεις που έγιναν σε σπανάκι και γάλα προερχόμενο από την περιοχή του εργοστασίου, βρέθηκαν υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας.

Πάντως οι μετρήσεις στην ατμόσφαιρα του Τόκυο την Παρασκευή έδειξαν επίπεδα που δεν είναι απειλητικά για την υγεία.

Σύμφωνα με νεότερη καταμέτρηση οι νεκροί από τον φονικό σεισμό φτάνουν τους 7.300, ενώ 11.000 αγνοούνται. Τετρακόσιες χιλιάδες έχουν μείνει άστεγοι. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Ναότο Καν, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα την Παρασκευή έστειλε το μήνυμα ότι η ανοικοδόμηση θα αρχίσει άμεσα: «Θα ξαναχτίσουμε την Ιαπωνία από το μηδέν. Και πρέπει όλοι μας να έχουμε αυτήν την πίστη», είπε.

Η κυβέρνηση πάντως παραδέχεται τώρα ότι καθυστέρησε στην αντιμετώπιση της πυρηνικής κρίσης «Εκ των υστέρων φαίνεται ότι θα μπορούσαμε να κινηθούμε λίγο γρηγορότερα στην εκτίμηση της κατάστασης και τον συντονισμό», δήλωσε ο πρώτος τη τάξει υπουργός, Γιουκίο Εντάνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: