Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Αποφάσεις σήμερα από Βερολίνο, Παρίσι

Κρίσιμη συνάντηση Σόιμπλε, Μπαρουάν


http://img.protothema.gr/70EDB0602D2BD8DFEC13B21CA97D4B6F.jpg
Τα βλέμματα της Ευρώπης –και όχι μόνο- είναι σήμερα στραμμένα στο κρίσιμο ραντεβού που θα έχουν το πρωί οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, λίγες ημέρες μετά την… άκαρπη συνάντηση Σαρκοζί-Μέρκελ.

Στην ατζέντα των δύο υπουργών επισήμως είναι οι αποφάσεις για την προώθηση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου και την μεσομακροπρόθεσμη σύγκλιση της ευρωοικονομίας. Ανεπισήμως όμως, το καυτό θέμα στην ατζέντα είναι το τί μπορούν να κάνουν για να πείσουν τις αγορές κεφαλαίου ότι η Ευρωζώνη μπορεί να αντιμετωπίσει την στροφή στην ύφεση και την νομισματική αναταραχή.

Κυρίως όμως το τί μπορούν να κάνουν με το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα το οποίο υφίσταται δραματική πίεση από την περασμένη εβδομάδα και κυρίως μετά την απόφαση της FED να θέσει θέμα ελέγχου της ρευστότητας των ευρωπαϊκών τραπεζών που έχουν δραστηριότητα στις ΗΠΑ, δηλαδή όλες τις μεγάλες ευρω-τράπεζες. Λέγεται -και μάλλον έτσι είναι- ότι αφορμή για την απόφαση αυτή που τάραξε κυριολεκτικά τα νερά ήταν το γεγονός ότι μία μεγάλη (γαλλική;) τράπεζα χρειάσθηκε περί τα 500 εκατ. δολάρια και καμία άλλη τράπεζα δεν της τα δάνειζε...

Το ραντεβού έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για την Ελλάδα αφού θα επαναβεβαιωθούν και οι σημαντικές για τη χώρα μας αποφάσεις της 21ης Ιουλίου. Από την πλευρά του χθες, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος υπογράμμισε ότι δεν τίθεται κανένα θέμα καθυστέρησης της 6ης δόσης του δανείου από την Τρόικα. Ερωτηθείς σχετικά με τα αιτήματα διαφόρων χωρών για εγγυήσεις προκειμένου να προχωρήσουν στη χρηματοδότηση της Ελλάδας απάντησε ότι «οι δανειακές ανάγκες του Σεπτεμβρίου είναι αποφασισμένο ότι θα καλυφθούν ούτως ή άλλως, μπορεί να βρεθεί μεταβατικό σχήμα, γιατί υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια. Ούτως ή άλλως υπάρχουν τα 45 δισ. του πρώτου προγράμματος». Σε ό,τι αφορά την ανταλλαγή ομολόγων, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «είναι σε προωθημένο στάδιο και προχωράει καλά. Η διαδικασία αυτή υπολογίζουμε να ολοκληρωθεί τις πρώτες δυο βδομάδες του Οκτωβρίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: