Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Η απάντηση της ΓΑΔΑ «Με εισαγγελική παραγγελία» οι ανακρίσεις ανήλικων μαθητών στο Κερατσίνι


«Με εισαγγελική παραγγελία» οι ανακρίσεις ανήλικων μαθητών στο Κερατσίνι
Το περιστατικό σημειώθηκε στη διάρκεια των καταλήψεων του περασμένου Σεπτεμβρίου   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Το αστυνομικό τμήμα Κερατσινίου ενήργησε σε εκτέλεση εισαγγελικής παραγγελίας και μόνο, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, μετά την αποκάλυψη για κλήσεις σε απολογία έξι ανήλικων μαθητών του 2ου Ενιαίου Λυκείου Κερατσινίου, οι οποίοι συμμετείχαν σε μαθητικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις τον Σεπτέμβριο του 2013. Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ, αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ, του δήμου Κερατσινίου και της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας.

Στην ανακοίνωσή της, η ΓΑΔΑ αναφέρει ότι η εισαγγελική παραγγελία αφορούσε προκαταρκτική εξέταση προς εξακρίβωση των αδικημάτων της παράνομης βίας, της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκων, της διατάραξη οικιακής ειρήνης, της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και των διακεκριμένων περιπτώσεων φθοράς, σε σχολεία που τελούσαν στο παρελθόν υπό κατάληψη. Επίσης, αναφέρει ότι περιλαμβάνει λήψη καταθέσεων και υποβολή των σχετικών δικογραφιών, με τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας, σε κάθε περίπτωση που συντρέχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις.

Αντιδράσεις

Το θέμα της προσαγωγής ανήλικων μαθητών είχαν φέρει στη Βουλή με ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, Ευγενία Βαμβακά, Θοδωρής Δρίτσας και Αναστάσιος Κουράκης.

«Στο αστυνομικό τμήμα οι μαθητές ανακρίθηκαν χωρίς την παρουσία των κηδεμόνων τους, στους οποίους ζητήθηκε να αποχωρήσουν, χωρίς να τους απαγγελθεί οποιαδήποτε κατηγορία και χωρίς να λάβουν οποιαδήποτε προφορική ή γραπτή ενημέρωση» αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, ρωτούν σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν τα υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ώστε να σταματήσει κάθε δίωξη και κάθε ενόχληση σε βάρος των ανήλικων μαθητών.

Σε ανακοίνωση της, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας αναφέρει ότι «είναι, πράγματι, αυξημένο το πρόβλημα της επιτήρησης και φύλαξης των σχολικών μονάδων σε ώρες, ιδιαίτερα, που δε λειτουργούν. [...] Η απάντηση της Πολιτείας στο οξυμένο πρόβλημα, ήταν η απόλυση των σχολικών φυλάκων, όπου υπήρχαν, με αποτέλεσμα τα σχολεία να μένουν εντελώς αφύλαχτα. Ελλιπέστατη είναι και η αστυνόμευση των περιοχών όπου υπάρχει αυξημένη παραβατικότητα και, φυσικά, των περιοχών γύρω από τα σχολεία».

Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των δασκάλων εκφράζουν μια σειρά ερωτημάτων «ποια αρμοδιότητα τα Αστυνομικά Τμήματα μπορούν να προχωρούν στη συλλογή και καταγραφή στοιχείων (όπως για παράδειγμα ο αριθμός των μαθητών του σχολείου) και στην "πρόσκληση" διευθυντών στα αστυνομικά τμήματα για "ενημερωτικές συναντήσεις";»

Επιπλέον ο Τομέας Παιδείας του ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι «συναισθήματα έκπληξης, οργής και αγανάκτησης προκαλούν οι καταγγελίες για προληπτικές επισκέψεις της αστυνομίας σε σχολεία της Αττικής, ακόμα και για κλήση ανήλικων μαθητών στα αστυνομικά τμήματα "δι' υπόθεσίν τους"».

Τονίζει ακόμη ότι «η συλλογή στοιχείων στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης και γενικότερα η εποπτεία των σχολείων αποτελεί και πρέπει να αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας. Η απρόκλητη ανάμειξη οποιουδήποτε άλλου φορέα είναι καταδικαστέα και μας βρίσκει απολύτως αντίθετους».

Η ανακοίνωση καταλήγει: «Σε ο, τι μας αφορά, δεν πρόκειται να ανεχθούμε την επιστροφή σε αλήστου μνήμης εποχές και σε πρακτικές που έχουν καταδικαστεί στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Κερατσινίου- Δραπετσώνας, Λουκάς Τζανής, καταδικάζει τα γεγονότα στο 2ο Λύκειο Κερατσινίου. Επιπλέον, ο δήμος γνωστοποίησε ότι αντιπροσωπεία των μαθητών επισκέφτηκε τις προηγούμενες ημέρες την αντιδήμαρχο Διαφάνειας και Επικοινωνίας του Πολίτη, Ρένα Μόσχου και τον αντιδήμαρχο Παιδείας, Πέτρο Καψοκόλη, τους οποίους ενημέρωσε πως ομάδα μαθητών κλήθηκε για καταθέσεις στο αστυνομικό τμήμα με αφορμή τις καταλήψεις του περασμένου φθινοπώρου.

«Η Δημοτική Αρχή έσπευσε αμέσως μετά την ενημέρωση των μαθητών διά του αντιδημάρχου Παιδείας κ. Πέτρου Καψοκόλη να λάβει λεπτομερή γνώση για το περιστατικό από την αστυνομική αρχή Κερατσινίου» σημειώνεται στην ανακοίνωση του δήμου.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: