Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Υποκλοπές ακόμα και στα «πορτοκαλί» τηλέφωνα!

Αποκάλυψη βόμβα στην Βουλή

.protothema.gr
«Έντεκα φορές διαπιστώθηκε ότι παρακολουθούνται τα «πορτοκαλί» τηλέφωνα», όπως προκύπτει από τις καταγγελίες του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θανάση Τσούρα.

Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα κατέθεσε στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ (Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών) Ανδρέας Λαμπρινόπουλος, το σύστημα διασφάλισης τηλεφωνικού απόρρητου των συνομιλιών στον ΟΤΕ είναι διάτρητο, με τα χιλιάδες ΚΑΦΑΟ να είναι «ξέφραγο αμπέλι», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το θέμα έθεσε στην ανεξάρτητη Αρχή ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, με αφορμή τις καταγγελίες του βουλευτή του ΛΑΟΣ και μέλους της Εξεταστικής Επιτροπής για τη Siemens, Κώστα Αϊβαλιώτη ότι έχει την αίσθηση ότι παρακολουθούνται οι τηλεφωνικές του συνδιαλέξεις.

«Αυτή τη στιγμή είναι σκορποχώρι τα ΚΑΦΑΟ. Ο καθένας που δεν είναι εξουσιοδοτημένος μπορεί να βάλει χέρι. Έχουμε καυτηριάσει επανειλημμένα τον ΟΤΕ για το θέμα αυτό, του έχουμε επιβάλει πρόστιμα και έχουμε ζητήσει να βάλει σύντομα ένα σύστημα τηλεπίβλεψης σε όλα τα ΚΑΦΑΟ. Δεν ξέρουμε πότε θα ολοκληρωθεί, πάντως ο ΟΤΕ δεσμεύτηκε ότι θα κλείσει το θέμα αυτό μέσα σε ένα χρόνο», είπε.

Αντιδράσεις

Οι διαπιστώσεις του προέδρου της ΑΔΑΕ προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις τόσο του προέδρου της Επιτροπής Θεσμών Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, όσο και των βουλευτών όλων των κομμάτων.

«Για ένα ακόμα χρόνο δηλαδή, θα μπορούν να παρακολουθούν τα τηλέφωνα μας», σχολίασε ο κ. Παπαϊωάννου.
Η συζήτηση, ωστόσο, για το πόσο ασφαλείς είναι οι τηλεφωνικές συνομιλίες επεκτάθηκε και στην πρόσφατη περίπτωση με το σταθερό τηλέφωνο του ίδιου του πρωθυπουργού να είναι «νεκρό».

Όπως ανέφερε ο κ Λαμπρινόπουλος, ομάδα ελέγχου της ΑΔΑΕ διεξάγει έρευνα από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό, είναι σε πολλά επίπεδα, συνεχίζεται και σε λίγες μέρες θα έχει έτοιμο το πόρισμα της.

Πάντως, όπως είπε, έχουν βρεθεί, από το σύστημα διαχείρισης του ΟΤΕ, όλα τα σχετικά δεδομένα και όλα τα απαραίτητα στοιχεία και αυτό που μέχρι τώρα διαπιστώθηκε είναι ότι το τηλέφωνο που έπρεπε να φραγεί διέφερε κατά ένα ψηφίο από το νούμερο του πρωθυπουργού.

«Το τηλέφωνο του πρωθυπουργού επειδή ελέγχθηκε ως προς τη κατεύθυνση δυνατότητας παρακολούθησης του, δεν προέκυψε μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο, συνεχίζουμε την έρευνα, δεν το πιστεύουμε, αλλά ψάχνουμε όλα τα σημεία και σε λίγες μέρες θα έχουμε ολοκληρώσει την έρευνα», πρόσθεσε ο κ. Λαμπρινόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: