Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Διάλογος για τα Εργασιακά χωρίς τη ΓΣΕΕ

nooz.gr
Θετικά διάκεινται οι εργοδοτικές οργανώσεις στα όσα αναφέρει το μνημόνιο σε ό,τι αφορά στις εργασιακές σχέσεις, όπως κατέστησαν σαφές κατά την έναρξη του διαλόγου για το εργασιακό, στο υπ. Εργασίας, απ' όπου απουσίασε η ΓΣΕΕ.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος προανήγγειλε την αυστηρή τήρηση των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις, όπως αυτές προβλέπονται στο μνημόνιο: "Πάντα στο πλαίσιο του μνημονίου γίνεται η συζήτηση", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι μέχρι τις 15 Ιουνίου θα πρέπει όλοι να καταθέσουν τις προτάσεις τους ώστε το υπουργείο να προχωρήσει στην έκδοση των προεδρικών διαταγμάτων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, δήλωσε ότι "η επιχειρηματική κοινότητα ούτε ζήτησε ούτε αποφάσισε τα μέτρα για τα εργασιακά, αυτά όμως αποτελούν, ήδη, νόμο του κράτους και αποτυπώνουν τη ρητή δέσμευση της Ελλάδος προς τους δανειστές μας".

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ: "Η ουσιαστική διαβούλευση, λοιπόν, αφορά στην άμεση και αποτελεσματική εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα, ώστε να εισπράξει τα χρήματα για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις, για να λειτουργήσει το Κράτος. Δεν υπάρχει ούτε στιγμή για χάσιμο. Ή θα υλοποιήσουμε με συνέπεια τις δεσμεύσεις μας, χωρίς άρνηση της πραγματικότητας, χωρίς υπεκφυγές ή θα καταποντιστούμε."

Ο κ.Δασκαλόπουλος συναντήθηκε σήμερα και με εκπροσώπους του ΠΑΜΕ, για το ίδιο θέμα. Συμφωνήθηκε νέα συνάντηση την ερχόμενη Πέμπτη το πρωί, στα γραφεία του ΣΕΒ, με την ηγεσία του ΠΑΜΕ και τους Προέδρους των Ομοσπονδιών και των Κλαδικών οργανώσεων που υπογράφουν συλλογικές συμβάσεις με τον ΣΕΒ.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕ υπογράμμισε ότι όσα συζητούνται δεν ενισχύουν απαραίτητα την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας. Ο πρόεδρος των Εμπόρων είπε ότι οι έμποροι συμφωνούν με την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας με αξιοπρεπείς μισθούς για τα επόμενα τρία χρόνια.

Στη συνάντηση μετείχε τριμελής αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ αποτελούμενη από τους κ.κ.: Γ. Πέρρο, Παν. Ταβουλάρη και Γ. Πάσουλα. Συμφωνήθηκε νέα συνάντηση την ερχόμενη Πέμπτη το πρωί, στα γραφεία του ΣΕΒ, με την ηγεσία του ΠΑΜΕ και τους Προέδρους των Ομοσπονδιών και των Κλαδικών οργανώσεων που υπογράφουν συλλογικές συμβάσεις με τον ΣΕΒ.

Θετική η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου στην επιστολή της ΓΣΕΕ

Θετική είναι η απάντηση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου στην επιστολή της ΓΣΕΕ για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ κ. Γιάννη Παναγόπουλο, σχετικά με την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων της ΕΓΣΣΕ. Πιο συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει:

«Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου με επιστολή της από τις 18 Μαρτίου 2010 προς εσάς, τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Δ. Ασημακόπουλο και του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλο, είχε πρότεινει να αναλάβουν από κοινού οι κοινωνικοί εταίροι τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την συνέχιση των διαδικασιών υπογραφής της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Με την επιστολή μας αυτή τονίζαμε τη σημασία της παρέμβασης των κοινωνικών εταίρων στο δημόσιο διάλογο επισημαίνοντας ότι «ο θεσμικός ρόλος μας στην διαδικασία χάραξης πολιτικών, μας υποχρεώνει πολλές φορές να υπενθυμίζουμε την λειτουργική μας παρέμβαση». Ίσως λοιπόν τώρα, περισσότερο από ποτέ είναι η κατάλληλη στιγμή για καταλυτικές παρεμβάσεις υπό δύσκολες συνθήκες, για κοινές τοποθετήσεις στις τρέχουσες εξελίξεις και ανάληψης πρωτοβουλιών.

Αναφορικά με απόφασή μας να μετάσχουμε στη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας της προσεχούς Δευτέρας 31 Μάιου έχουμε εκφράσει την άποψη ότι η συμμετοχή μας σε κάθε μορφή Διαλόγου μπορεί να έχει θετικότερα αποτελέσματα.

Επανειλημμένα έχουμε υποστηρίξει τη διαδικασία που ακολουθείται για τη διαπραγμάτευση και την υπογραφή της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. και θεωρούμε ότι πρόκειται για την κατεξοχήν έκφραση ενός παγιωμένου κλίματος κοινωνικής ειρήνης. Η υπογραφή της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. αντανακλά τη βούληση των κοινωνικών εταίρων για δέσμευση και εξεύρεση κοινών λύσεων όχι μόνο για τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά και για ευρύτερα ζητήματα απασχόλησης, κατάρτισης, ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας, χωρίς την κρατική παρέμβαση.

Κανένας κοινωνικός εταίρος δεν θα πρέπει να επιτρέψει την διακύβευση της κορυφαίας διαδικασίας συνδικαλιστικής αυτονομίας και συνεννόησης ανάμεσα στις εκπροσώπους των παραγωγικών δυνάμεων της αγοράς.

Επομένως, αποδεχόμαστε την πρότασή σας για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων εντός του Ιουνίου και μάλιστα είμαστε διατεθειμένοι να καταλήξουμε σε οριστική συμφωνία και υπογραφή νέας Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.».

Δεν υπάρχουν σχόλια: